Æresordet

Haakon & Maud V

av (forfatter).

Cappelen Damm 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (12 terningkast.)

41 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Anniken Ls eksemplar av Æresordet - Haakon & Maud V

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Virkelige hendelser

Lesedato

2022

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er femte selvstendige bind om kong Haakon og dronning Maud.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788202303747

EAN 9788202303747

Serie Haakon og Maud (5)

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Norge

Omtalt person Maud Haakon VII

Språk Bokmål

Sider 623

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 8 2 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Dertil fikk Arbeiderpartiet gjennomført en rekke sosiale ordninger.
Man skulle kunne bli syk, gammel eller arbeidsledig uten å bli rammet av skam og vanære. Det gamle klassesamfunnet var på vikende front, ikke for et nytt ideologisk himmelrike, men for det som skulle bli betegnet som det moderne samfunn- som den norske velferdsstaten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Toget ble stående mens regjeringen, for første gang- og ved en ren tilfeldighet- informerte det norske folk om at det var krig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kong Haakon hadde stilt hardt mot hardt og truet med abdikasjon i 1913, da Venstre ville fjerne kongens grunnlovsfestede rettigheter. I februar 1920 ble Hans Majestet varslet om at Venstres stortingsgruppe ville gå til fornyet angrep på ordensvesenet. Statsminister Knudsen fikk til svar at kongen var rede til å fratre. "Stillingen var jo idet hele taget ikke misundelsesværdig, og jeg mente at det var heldigst selv at sige Pladsen op end at vente paa at blive smidt ud".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dronning Maud hadde bedt høyere makter om at det denne gang måtte "bli en gutt". Mens farmoren takket Gud, tok Arbeiderpartiet guttefødselen til egen inntekt. "Alt lykkes for denne regjering," glapp det ut av den munnrappe justisministeren, Trygve Lie. Prinsen var like velkommen i partiets praktiske politikk som han var malplassert i prinsipprogrammet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Norges konge var ikke mindre fortørnet over sine landsmenns manglede innsikt 25 år senere. De burde ha skjønt at da verden anerkjente unionsbruddet i 1905, var også Kieltraktaten tilbakevist som rettskraftig dokument. "Dermed burde Danskerne have forstaat at de atter stod overfor Norge av 1387." Middelalderriket var gjennomstått. "Det var netop for at markere denne historiske fortsættelse at jeg tog navnet Haakon."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Under boikotten 1. april talte propagandaminister Joseph Goebbels over alle sendere mot jødedommens antityske sammnesvergelser i England og Amerika.
"Vi står foran et åndelig erobringsfelttog," noterte han tilfreds da aksjonen var vel i havn, "det må gjennomføres i verden, på nøyaktig samme måte som det er blitt gjennomført i Tyskland. Til slutt vil verden lære å forstå oss."
To måneder etter tiltredelsen hadde Adolf Hitler vist sitt sanne ansikt. Det skulle likevel gå nærmere syv år før verden forsto. "Hitler er ingen statsmann," skrev den unge tyske emigranten Sebastian Haffner, "men en svindler bak statsmannens maske."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Der memorandumet garanterte integritet og politisk uavhengighet festnet de tretten punktene grepet om Norge som konkret, klimatisk og kommunikatorisk størrelse. Foruten millitære innretninger ville tyskerne ha kontroll med alt som rørte seg: transport, post, nyhetstjeneste og ikke minst losvesen og værmeldinger. Kongeriket Norge ville bli degradert til et geo-militært underbruk av Det tredje riket. For øvrig fikk land og folk gjøre hva de ville. For den tyske krigsmakten var værmeldinger og losvesen viktigere enn trontaledebatter og teaterreperoar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I den bakerste av syv vogner satt en regjerende fyrste og to regenter in spe. Selv om det bare skulle gå timer før tyske tropper marsjerte innover Drammensveien etter å ha landet på Fornebo, var Norge fortsatt fritt. Nasjonen ble ikke legemliggjort av en by eller en bygning, men av et styringsverk, et dynasti og en konge.
Derfor ble erobringen av Norges hovedstad, tross alle militære triumfer, et nederlag for okkupasjonsmakten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Norge har en "farlig utenriksminister" hadde Carl Joachim Hambro uttalt noen måneder tidligere. Han siktet til Kohts sviktende skjønn, kombinert med hans opphøyde posisjon. Omgitt av en svekket statsminister og en usynlig forsvarsminister manglet Halvdan Koht kollegialt korrektiv. Han opptrådte ikke bare politisk egenmektig, men hadde også fått for vane å gi militære instrukser etter irregulære kommandolinjer. Selv etter at Norge var overfalt, handlet han ut fra forutsetningen om at Tyskland var en stat med respekt for internasjonal rettsorden.
Mer dramatisk kom aldri Kohts feilkalkuleringer til uttrykk enn under slaget ved Midtskogen, da Norges utenriksminister begikk høyforræderi i søvne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men Haakon VII var kommet til Norge, ikke for å sikre det monarkiske prinsipp, men for å fylle en livsgjerning- for å gi sitt liv en mening.
Han var kongen som like gjerne ville være president, "da jeg heri ville se en Kompliment til mig personlig". I dette universet sto individet høyere enn slekten, folket sto over kongen.
"Hvis derfor Regjeringen skulle bestemme seg for å gå med på det tyske krav- og jeg forstår fullt de grunner som taler for det i betraktning av den overhengende fare det er, og fordi så mange nordmenn skal måtte gi sitt liv i krigen- så er det ingen annen utvei for meg enn å abdisere."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Hjemlandet - Haakon & Maud VII" av Tor Bomann-Larsen
  • "Dronningen vi ikke fikk - en biografi om kronprinsesse Märtha og kong Olav" av Trond Norén Isaksen
  • "Kronprinsessens krig - den sanne historien om kronprinsesse Märtha og Franklin D. Roosevelt" av Trond Norén Isaksen
  • "Svaret - Haakon & Maud VI" av Tor Bomann-Larsen
  • "Ære, lov og religion i Norge gjennom tusen år" av Arnved Nedkvitne
  • "Basunen" av Tor Edvin Dahl
  • "Kvinne blant konger - en biografi om prinsesse Astrid" av Trond Norén Isaksen
  • "Vintertronen - Haakon & Maud III" av Tor Bomann-Larsen
  • "Makten - Haakon & Maud IV" av Tor Bomann-Larsen
  • "Da freden brøt løs - de første månedene i frihet etter andre verdenskrig" av Trond Risto Nilssen
  • "Mysteriet på Magerøya - et krigsdrama fra Nord-Norge - og følgene det fikk for etterslekten" av Gunnar Myklebust
  • "Det norske Amerika - nordmenn i USA og Canada 1900-1975" av Sverre Mørkhagen
Alle bokanbefalinger for dette verket