Muttra og meg

roman

av (forfatter).

Bonnier norsk forlag 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.69 (35 terningkast.)

93 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

anna_leser_litteraturs eksemplar av Muttra og meg - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Norske forfattere

Lesedato

2022

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Anne B. Ragde skriver klokt og humoristisk om forfatterlivet, om oppvekst og familie, om vannskrekk, om foreldre og barn og om å dra på hundeutstilling i Sundsvall med telt og trillebag og nesten dø av det.
Og ikke minst, om å dra på tur til Oman med Muttra. Da tar vi blant annet del i en minneverdig busstur til Muscat hvor denne replikkvekslingen finner sted når Anne og Muttra entrer bussen for det som skal vise seg å bli en meget lang tur.
- Your mother very ... good, sa han som viste seg å være sjåføren vår og ventet på at bussen skulle bli full nok til at det ville lønne seg å kjøre.
- No arabic mother EVER go to this ... this ...
- Toilet? sa jeg.
- Yes! Toilet! No arabic mother go there. EVER!

Bokdetaljer

Forlag Bonnier norsk forlag

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788234709234

EAN 9788234709234

Genre Biografisk litteratur

Omtalt person Anne B. Ragde

Språk Bokmål

Sider 282

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 18 10 0 2 0

Bokomtaler

«For muttra var livet å reise, komme seg vekk fra og å komme til et sted så langt hjemmefra som mulig. Ethvert annet individ på kloden ville ha kansellert denne Wienturen om han eller hun var like syk som muttra var nå. I stedet satt hun der og gledet seg, uten en forsvinnende liten tanke om at hun faktisk måtte bevege seg opp av setet når flyet landet. Hun levde i nuet slik hun pleide, som et barn.»

Jeg har lest en del av bøker som Anne B. Ragde har skrevet, men aldri har jeg hørt stemmen hennes så klart som når jeg leste boken Muttra og meg som ble utgitt i 2022. Når jeg leste den siste del av boken, reisebrevene, så jeg henne i tillegg. Dagbladets anmelder synes den blir skravlete:

«Anne B. Ragde blander hummer og kanari i en erindringsbok som både handler om forholdet til en ukonvensjonell mor, og om livet som forfatter.»

Ja, tidsmessig er boken springende. Leseren bør nok ha lest andre bøker av Anne B. Ragde før en leser Muttra og meg.

Selv har jeg lest Arsenikktårnet (2001), de tre første Neshov-bøkene (og sett filmatiseringen), Jeg skal gjøre deg så lykkelig (2011) og Jeg har et teppe i tusen farger (2014). Og jeg har lest, hørt og sett intervjuer med Anne B. Ragde. Det siste intervjuet var her på NRK radio fra 11.12.22: Anne B. Ragde kastet sitt første manus: – Det var helt forferdelig:

«Da hun fant brevene fra reisene de hadde hatt sammen, skjønte Anne B. Ragdes at det måtte bli bok. «Muttra og meg» beskriver hun som en homage til sin mor, både på godt og vondt.»

Selv om boken ikke har fått litteraturkritikerne til å juble, ble det en leseopplevelse som jeg trengte nå. Anne B. Ragdes positivitet skulle jeg gjerne blitt smittet av. Og generøsiteten hun viste moren til tross for barndommen hun hadde. Den siste delen av boken, reisebrevene de sendte familie og venner da de var på reise til Dubai og Oman; jeg kan ikke huske sist jeg har lest noe så morsomt og levende. Jeg misunner ikke henne barndommen. Men jeg misunner Eva at hun har en søster som heter Anne B. Ragde.

Omtale fra dette blogginnlegget

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Anne B. Ragde skriver om mora si, Muttra og vi skjønner at det må ha vært litt av en oppvekst! Boka er lettlest, både humoristisk og litt trist. Litt usikker på hvorfor denne står som roman på biblioteket hos oss, det er jo en slags biografi... Noen roman er det ikke etter min mening.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En fornøyelig historie om den eksentriske muttra, med tilbakeblikk på forfatterens oppvekst. Litt trist, men skrevet med snert og humor. Fantastiske reisebrev fra Oman.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Mamma døde i mars, og på høsten begynte jeg prøvende, med verdens mest gigantiske motstand i kroppen. Men jeg skrev bare noen sider før jeg kjente det var riktig: Fordi tårene kom mens jeg skrev noe muntert. Og da husket jeg hvorfor ingen forfattere går til psykolog, i hvert fall ingen jeg vet om, av den enkle grunn at vi skjærer hull på den svarte sekken som inneholder all dritt, og så skriver vi om det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her ligger alle bøkene som jeg har lest i denne perioden.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Gullungen" av Gunn Marit Nisja
 • "Hjerteknuseren - roman" av Anne B. Ragde
 • "Dement diamant - roman" av Toril Brekke
 • "Dødsfrisk - alle har sitt, stort eller litt" av Christine Koht
 • "Glasgow kiss - roman" av Roar Ræstad
 • "En skygge på min grav - kriminalroman" av Ingrid Berglund
 • "Galgens bok" av Thomas Enger
 • "Tyv - du skal ikke stjele" av Sven Petter Næss
 • "Bumerker" av Johan Theorin
 • "Ett minutts stillhet - roman" av Cecilie Enger
 • "Kjærlighet for voksne" av Anna Ekberg
 • "Gutten fra Napoli" av Viola Ardone
Alle bokanbefalinger for dette verket