Vår egen stamme

av (forfatter).

De norske bokklubbene 1977 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.60 (10 terningkast.)

50 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

anita grindes eksemplar av Vår egen stamme

Lesetilstand

Ønsker meg denne.

Hylle

Bøker jeg skal lese

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka beskriver framveksten av et norsk utvandrersamfunn i USA. En gruppe unge mennesker i 20-årsalderen bryter opp fra husmannslivet i Trøndelag i 1870-årene, der det hersker store og klare standsforskjeller. De drar til "den nye verden" og slår seg ned i Dakota, hvor de får en ny start på livet.

Omtale fra forlaget

Boka beskriver framveksten av et norsk utvandrersamfunn i USA. En gruppe unge mennesker i 20-årsalderen bryter opp fra husmannslivet i Trøndelag i 1870-årene, der det hersker store og klare standsforskjeller. De drar til "den nye verden" og slår seg ned i Dakota, hvor de får en ny start på livet.

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 1977

Format Innbundet

ISBN13 9788252505207

EAN 9788252505207

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1850-1899

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 267

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 6 1 2 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Sola senker si brennende kule ned mot præriehavet og farger ansiktene deres raue. Det er som de nå for alvor stirrer etter fjella, fjordene, skogene, de blide sjøene og grønne bakkene i heimlandet. De kan stirre og stirre, men av prærien dukker de ikke fram.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Så sa de far vel til Skaret, både voksne og unger. De små, grå husa lå igjen under de grå berga. Men det visste de da hva var. Nå seilte Kal med alle sine ombord ut i den reine skodda.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ramsøyjentene gikk for å være de vakreste i bygda, men de var så gutteglade at de støtt ga folk noe å renne omkring med. Hadde ikke faren vært den han var, ordfører og venn av Brandt på Lindegård, så hadde kanskje en og annen villet sky dem. Men ellers var det lett å se at de to var vant til å omås frakkefolk. De hadde fått en måte å kle seg på og føre seg på, så en glømte at de var altfor gale. En fikk snarere lyst til å ta hatten av, som om de var virkelig storfolk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Småfolk har ikke hatt stemmerett i gamlelandet, men her er han Ola og han Kal likså viktig som millionæren, kom ikke der! [...] Her ute vakna de en dag og var nye mennesker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det står i så mang ei stue rundt i Norge et bilde på kommoden av han som er i Amerika. Han gikk en gang her som alle de andre, men nå er han reist så langt, så langt. Høgt på strå må han nå være kommet, for han står der så morsk med skill i håret som en storkar. Brevene hans blir lest høgt som en huspostill, mor feller en tåre, far ser ned, de unge for nye og dristige syner. Det er kanskje blomster i vinduene, skilderier på veggen, rosemalt skap i kroken. Men det gildeste i huset er amerikaneren på kommoden, han er mer enn en pynt, han blir litt etter litt en husgud.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Plassen var liten, han avla ikke stort, og så ble det å fare bort på dagarbeid. Han var en kløpper til å sag på handsag, men tolv skilling om dagen gjør ingen rik, og nå skyldte han for mye. Tjente han en skilling i dag, så skulle han ut med to i morgen. Kom han heim, sliten etter et dagsverk, og andre folk gikk til sengs, da begynte Kal straks en ny dag, han tok kjelken, om det så var svarte vinternatta, og vassa oppover åsene etter ved. Fram i dagrenninga, når andre folk sto opp, kom han brøytende nedover liene med et vedlass, og ikke var det verdt å spørre for nøye om om hvor han hadde tatt det. Monna det så? Ingenting monna. Han ble en mester i å smålyge, i å smålåne og småbedra.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hit er de skylt. Det er for seint å snu. På dette ubegripelig prærieødet skal de sove i natt, i morgen skal de lengre og lengre inn i det. Der skal de leve resten av sine dager. Der skal de dø en gang. Gamlelandet - det ser de nok aldri igjen mer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

"Drømmen om Amerika" er tittelen på en bok av Toril Brekke, men det er også en betegnelse som er egnet til å sammenfatte hva som motiverte tusener på tusener av nordmenn til å forlate gamlelandet og reise over Atlanteren. I dag kommer mange innvandrere til Norge med tilsvarende drømmer om at Norge skal vise seg å være landet der det går an å skape seg et bedre liv.

På denne listen vil jeg samle både skjønnlitteratur og andre bøker som kan fortelle noe om norske utvandringen til Amerika. Jeg tar gjerne imot flere tips!

For øvrig oppdaget jeg at nettstedet [The Promise of America] bl.a. inneholder tekster fra og om norsk-amerikansk litteratur; både skjønnlitteratur og annet, på norsk og engelsk. Interessant!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Ved et tilfelle kom jeg i juli 2010 over en pocket-utgave av Den siste viking i en brukthandel i Brevik. Til kun kr. 20,-. Jeg skjønte at nå kunne jeg ikke gå utenom lenger: det var på tide å skaffe seg denne klassikeren. Noen dager senere kom boken frem fra feriesekken. Jeg ventet meg en tung leseøkt - så feil kan man ta! Boken var glitrende, og ble lest nærmest i ett jafs. Så startet jakten på flere bøker av Johan Bojer...

Dette er listen over de bøkene av Bojer som jeg har fått tak i så langt. Jeg er nå blitt en svoren fan av denne forfatteren; Bojer skriver drivende godt, tidvis også morsomt, og han har et blikk for menneskenaturens styrker og svakheter som gjør at historiene han forteller angår nåtidens lesere, selv om levekårene han skildrer står oss fjernt. Jeg ønsker meg en Bojer Revival!!!


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Folk ved sjøen" av Johan Bojer
  • "En reise til Norden" av Karel Čapek
  • "Boksen - mørkeromshistorier" av Günter Grass
  • "Barndom i Norge - gjennom tusen år" av Ørnulf Hodne
  • "Den signede dag" av O.E. Rølvaag
  • "Stille stemmer - indre bilder - om lesningens velsignelser, farer og fryd" av Inge Eidsvåg
  • "I de dage ; Riket grunnlegges ; Peder seier ; Den signede dag" av O.E. Rølvaag
  • "Øst for eden - en biografi om Johan Borgen" av Espen Haavardsholm
  • "Riket grunnlegges" av O.E. Rølvaag
  • "Syng mig hjæm - Bjørnstjerne Bjørnson 1890-1899" av Edvard Hoem
  • "Peder Seier" av O.E. Rølvaag
  • "Riverton - Sven Elvestad og hans samtid" av Bernt Rougthvedt
Alle bokanbefalinger for dette verket