Mitt privatliv

av (forfatter).

Gyldendal 2014 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.32 (19 terningkast.)

71 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Martine Gulbrandsens eksemplar av Mitt privatliv

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Foto/ kunst

Lesedato

2015

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Liv og kunst. Liv som kunst.

Mitt privatliv er en fotobok, og en roman. Fotografen er Tomas Espedal, og bildene dokumenterer hans liv og omgivelser de siste femten årene: Her er bilder av Tomas Espedals venner og familie, av husene han har bodd i, skrivebordene han har skrevet ved, hotellsengene han har sovet i. I samspillet mellom fotografiene og teksten som ledsager dem, skisseres en utvikling av et kunstnerliv, av hvordan liv og skrivekunst i Espedals tilfelle uløselig er knyttet til hverandre, ja nærmest hvordan liv og kunst blir ett, slik det er framstilt gjennom bøkene han har skrevet siden årtusenskiftet.
Boken er basert på forfatterens omfattende bildemateriale. Tomas Espedal viser seg å være en eminent fotograf, med et skarpt blikk for å se motiver der de fleste av oss ikke ville finne på å lete etter dem.
Sagt om boken:
«Sterkt og vakkert fra Espedal [...] Espedal kombinerer tekst og foto, noe som krever stor følsomhet. Hvor mye skal han la fotografiene sine tale? Hvor mye skal han skrive? Espedal mestrer denne balansegangen godt. Mitt privatliv er en selvutleverende fotobok og roman. Innholdet er ærlig, usminket og fullt av lengsler. [...] Skriving og fotografering henger tett sammen for Espedal: 'Når jeg fotograferer, leter jeg alltid etter en stillhet og ensomhet som jeg siden oversetter i ord'. Denne stillheten og ensomheten preger stemningen i bildene. Øyeblikkene som er fotografert virker uten tid. Dette er nydelig ivaretatt av bokens utforming.»Brynjulf Jung Tjønn, VG
«Mitt privatliv er en tilgjengelig og krevende bok som fremstår som en nydelig inngang til Espedals forfatterskap for de som ikke kjenner ham, samtidig som den åpner opp nye rom for erfarne Espedal-lesere. Den bør ligge fremme, ikke settes i hyllen, for det er en bok leseren vil ønske å vende tilbake til igjen og igjen.»Brita Strand Rangnes, Stavanger Aftenblad
«Å skrive innebærer å velge ut og forkaste - og det er de litterært egnede episodene i hverdagen og livet som v

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2014

Format Heftet

ISBN13 9788205473164

EAN 9788205473164

Omtalt person Tomas Espedal

Språk Bokmål

Sider 135

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

7 11 1 0 0 0

Bokomtaler

2014 var det året jeg "oppdaget" bøkene til Tomas Espedal. Med hans fotobok "Mitt privatliv" ble det totalt fem bøker av han dette året. Veldig bra synes jeg, og en interessant form han har valgt for denne boken.Mer om denne boken i et blogginnlegg på bokbloggen min

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne fotoboka liknar eit slags fotoalbum i utforming, og det er vel ei ganske karakteristisk Tomas Espedal-bok kva innhald angår. Den som har lese andre av hans bøker vil nok kjenne att biografiske forhold, og denne føyer seg inn idet sjølvbiografiske totalprosjektet hans. Eg ser at den albumaktige tonen i boka kan minne om Nan Goldin si klassiske fotobok The Ballad of Sexual Dependency, som eg òg faktisk ser liggande på eit av skriveborda til forfattaren, så det er vel neppe ei søkt samanlikning.

Elles er det ei fortellande bok som nyttar seg av fotografi som illustrasjonar, så det er ikkje så mykje gåtefullt ved bileta, men det er jo i tråd med fotoalbum-tradisjonen her, så det funkar, det.

Så handlar det jo mykje om tap og sorg, og bileta får liksom dette melankolske draget ved seg heile tida, så det kanskje kan bli litt mykje til tider. Utad så var eg skeptisk til konseptet, men det er ei fin (eigentleg ikkje, ikkje innhaldsmessig) bok som eg las med interesse. Eg las det nok mest som ekstramateriale til Espedal sine andre bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For ei fin bok. Så lett og allikevel så djup på same tid. Kven er desse menneska, kva gjer desse stadene med oss, korleis er det i mitt liv? Ein kan gli inn i bileta, vera tilstades på ei vis. Og alt dette på ein liten ettermiddag. Gode fotografier sa mykje saman med den korte med likevel svært så Innholdsrike teksten. Ei bok for bokhylla, slik at ein kan hente den igjen og igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Vi eier ingenting. Og sånn sett er fotografering en eksakt vitenskap; i samme øyeblikk vi forsøker å fastholde den vi elsker, er hun borte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Gode bøker med lavt sidetall for når du føler at du trenger å få lest litt bøker, men ikke egentlig har nok tid til å komme deg gjennom en bibel. Eventuelt novellesamlinger (kan være tykke).


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Naturhistorie - roman" av Marte Huke
 • "Jar - roman" av Leonard Ibsen
 • "Elsken - roman" av Tomas Espedal
 • "Dommedøgn" av Kjersti Wøien Håland
 • "Romaner" av Bård Torgersen
 • "Jeg vil bo i mitt navn" av Tomas Espedal
 • "Flytterester - dikt" av Cecilie Løveid
 • "Imot døden - om fortvilelsens litterære fellesskap" av Bernhard Ellefsen
 • "I blått" av Maggie Nelson
 • "Jeg har prøvd å bli venn med dyrene" av Kjersti Bjørkmo
 • "Klør - roman" av Ida Frisch
 • "Alt som ikke har blitt tjoret fast - dikt" av Eirin Gundersen
Alle bokanbefalinger for dette verket