Stolthet og fordom

Elizabeth

av (forfatter).

Messel forlag 1991 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.32 (490 terningkast.)

1997 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

alondras eksemplar av Stolthet og fordom - Elizabeth

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Vintage

Lesedato

2020

2017

2013

2012

2011

1996

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Handlingen foregår på den engelske landsbygda på 1800-tallet. Elizabeth er en av fem søstre. De daglige gjøremål består av sang, piano og daglige visitter, og søstrenes mor er svært opptatt av å få døtrene godt gift. Når Mr Bingley flytter til Netherfield, og Elizabeth møter hans venn Mr Darcy, bestemmer hun seg for å mislike ham, til tross for at han er både flott og attraktiv. Denne feilvurderingen kan i sin tåpelighet bare måle seg med Darcys egen arrogante stolthet. De første inntrykkene må imidlertid etter hvert vike plassen for ekte følelser.

Bokdetaljer

Forlag Messel forlag

Utgivelsesår 1991

Format Heftet

ISBN13 9788276310023

EAN 9788276310023

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 310

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

239 178 63 9 1 0

Bokomtaler

Mr. Darcy! Etter alle disse årene møtes vi altså. Jeg tror det var BBC-serien med Colin Firth, i kombinasjon med Bridget Jones-bøkene, som gjorde Mr. Darcy til en av klodens mest kjente romanskikkelser.

Stolthet og fordoms mest interessante person er likevel Elizabeth Bennet. Jeg innbiller meg at hun må ha vært en radikal romanfigur for 200 år siden; frekk, morsom og skarp, med klare meninger om det fastlåste samfunnet hun er en del av. Men siden dette er Jane Austen og handlingen foregår i den øvre britiske middelklassen, er ikke rommet hennes stort. Da Elizabeth helt mot slutten blåser ut mot henne som sperrer for veien til Mr. Darcys hånd, oppleves det som endelig å kunne puste. Stolthet og fordom knirker seg framover, med lite ytre handling og desto mer samtaler og relasjonsdynamikk.

Da jeg leste denne boka, kom jeg til å tenke på Elena Ferrantes romantittel Kvelande kjærleik. Ikke fordi kjærligheten i denne boka er kvelende, men vilkårene dens er det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ELSKER denne romanen! Handlingen er vakker, språket er fantastisk, humoren er god, karakterene er fantastiske og svært forskjellige, og en blir stadig overrasket! En kan kjøpe/låne versjoner med fotnoter som forklarer de forskjellige skikkene og de ukjente ordene. Da jeg fikk lest fotnotene forstod jeg mye mer enn tidligere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boken er utrolig nydelig og er en roman som fører deg inn i en helt spesiell kjærlighetshistorie. Språket i seg selv er utrolig nydelig og jeg føler jeg blir dratt tilbake til 1800-tallet. Er virkelig en bok som alle burde lese, og jeg anbefaler den absolutt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var virkelig på tide at jeg fikk lest Pride and Prejudice. Romanen er helt klart Jane Austens mest kjente, og vi kjenner jo egentlig alle historien. Selv har jeg sett filmen, Bollywood-versjonen av historien, Bride and Prejudice, og YouTube-versjonen, The Lizzy Bennet Diaries, og kjenner derfor historien godt. For min del gjorde det bare at jeg likte originalversjonen enda bedre, og det var gøy å sammenlikne forskjellene mellom de forskjellige versjonene jeg har sett og lest.

Etter Romeo og Julie er nok Pride and Prejudice en av de mest kjente romantiske historiene som noen sinne er skrevet, og det er med god grunn. Det er veldig underholdende å følge Elizabeth og Mr Darcy gjennom deres mange møter med hverandre, og man kan ikke la være å heie på dem og håpe at de finner sammen til slutt. De roter seg opp i den ene forviklingen etter den andre, og er dessverre ikke så veldig gode til å kommunisere, men det er jo det som er med på å gjøre historien så spennende og underholdende som den er.

Dialogene i boka er noe av det beste med hele boka hvis du spør meg. Det er sosieteten i England fra sent 1800-tallet, og all dialog er smørt med et tykt lag av høflighet. Likevel er det flere av karakterene i boka som er utrolig passiv aggressive, og det er ikke langt fra høflige fraser til frekke kommentarer og morsomheter på andres bekostning. Disse kommentarene kan være overraskende vanskelige å finne (eller forstå, for oss som ikke har engelsk som morsmål), så godt gjemt som de er, men de er der. Det er helt klart.

Pride and Prejudice er en skarp kritikk av samfunnet fra Jane Austens side, og romanen er overraskende moderne. Noen av problemene Lizzy eller Mr Darcy tar opp kan vi fortsatt se i vårt eget samfunn, og de er begge veldig moderne i tankegangen. Spesielt Lizzy har mange av de samme tankene som moderne kvinner har. Jane Austen var nok veldig forut for sin tid. Likevel kan man se at boka ikke er skrevet i dag. Det er tanker og meninger som kommer frem som vi ikke ser på på samme måte lenger, og da spesielt med tanke på ekteskap.

Pride and Prejudice er en historie jeg aldri kommer til å bli lei av, og det er interessant å se historien satt i ulike kontekster. Likevel må jeg innrømme at originalen er best, og jeg skjønner godt hvorfor denne boka har blitt en klassiker. Jeg tror at dette er en bok som folk kommer til å fortsette å lese i mange år fremover, og hvis man ikke leser for romansen, så kan man lese boka for sarkasmen og de morsomme kommentarene. Uansett om man er en romantiker eller ikke, så er virkelig Pride and Prejudice en bok man burde gi en sjanse.

Anmeldelsen ble originalt publisert på bloggen min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boka er jo vidunderlig fantastisk, men denne lydbokversjonen er sånn passe. Usikker på oversettelsen og oppleseren har en merkelig setningsmelodi. Men godt selskap fram og tilbake til vestlandet likevel!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stolthet og fordom

Boka har stått lenge på vent, før eg no i ferien gav meg i kast med den. Og det tok tid - ikkje fordi den ikkje engasjerte, men fordi eg vart så opphengt i språket, med ganske (for meg ) uvanlege ordstillingar, ord-delingar etc. Utover i prossessen vart eg meir vant til skrivemåten, slik at fokuset vart flytta til historia om den tiltrekkande, og kanskje ein kan seie skarpe Elizabeth Bennet - og hennar forhold/ tilnærming til den litt eldre, arrogante og velståande Fitzwilliam Darcy. Dei andre jentene i Bennetfamilien spelar også ei viss rolle i handlinga.

Austen skriv godt, med elegante formuleringar skildrar ho situasjonen til unge, gifteklare kvinner i England på 1800-talet. Konvensjonar og "klassetilhørighet" spelar ei stor rolle i eit konservativt miljø, men det hindrar ikkje romantikk, intelligens og sterke kjensler - og ikkje minst det stolte og fordomsfulle.

Sjølv om eg til tider vart litt utolmodig - det tok tid - så er boka svært lesverdig. Med både snert og humor gir Austen eit godt tidsbilde av det konservative England, og kva kvinnene var opptekne av - og kvifor! No gler eg meg til å kunne sette eit førebels punktum med å sjå filmatiseringa som eg er så heldig å ha skaffa meg...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

http://boknerd.blogspot.no/2013/06/stolthet-og-fordom-av-jane-austen.html

Forfatter: Jane Austen
Utgitt: 1813
Forlag: Penguin Books
Språk: Engelsk
Medium: Paperback/ Pocket

Boken tar sted på den engelske bygda på begynnelsen av 1800-tallet. På den tiden da den eneste måten å sikre en kvinne rikdom på å gifte en rik mann. Boka omhandler familien Bennet som har fem døtre. En dag kommer det en ny, rik mann som slår seg ned i bygden, Herr Bingley. Fru Bennet er besatt på at han må gifte seg med hennes eldste datter Jane. Sammen med Herr Bingley kommer den pompøse og enda rikere Herr Darcy. Den neset eldste datteren i Bennet familien, Elizabeth, irriterer seg mektig over denne overlegne personen som hun støtt og stadig støter på på grunn av hans nære forhold til Herr Bingley. Etter hvert innser hun derimot at det kanskje ligger noe annet bak den ”stolte” oppførselen til Herr Darcy.

Elizabeth er en kvinne forut for sin tid, hun er ikke redd for å ytre sine meninger og kjempe for kjærligheten. De fleste andre kvinner underla seg måten samfunnet fungerte og takket ja til den første frieren de kunne slå klørene i. Elizabeth er derimot som sagt, mer fokuser på kjærlighet og ser på dette som viktigere enn status og penger. Hun er derimot rask til å dømme andres karakter uten å vite hva som ligger bak. Herr Darcy som virker overlegen og stolt blir sett på slik fordi han er folkesky og har problemer for å åpne seg opp til nye mennesker. Han gjør sitt beste for å hjelpe de han bryr seg om, men vil ikke ta æren for å ha gjort dette.

Det at historien er skrevet på 1800-tallet er interessant. Den tar opp problemer i samfunnet, samtidig som den inneholder søte kjærlighetshistorier som lever opp til det romantikken tenkte om ”den ene rette kjærlighet.” Problemstillinger som blir tatt opp er for det meste kvinners stilling i samfunnet, deres mangel på makt, penger og rettigheter. Noe som kan være svert frustrerende å tenke på, og samtidig nesten litt overraskende å lese der du får oppleve det selv gjennom boka. Språket er også autentisk til perioden den er skrevet i, altså mer formell og gammel engelsk, men igjen, romantikerne ville skrive for vanlige folk så det er overkommelig.

Historien er ekstremt søt, og anbefales på det sterkeste. Språket er som sagt overkommelig og historien beveger seg hele tiden fremover. Jeg liker også hvordan boken er todelt og i første del er det mer fokusert på Elizabeths måte å se ting på, mnens i den andre delen begynner hun å åpne øynene mer for virkeligheten. Det er veldig interessant for meg som har hatt om de ulike engelske litteraturperiodene, og engelsk litteratur å lese slike bøker. Det gir deg et nytt innsikt i perioden og litteraturen uten at det er en obligatorisk pensumtekst. Om du ikke har tålmodighet til å lese boka så anbefaler jeg deg å se filmen fra 2005 med Keira Knightley, eller youtube dagboken: ”The Lizzie Bennet Diaries” som er en moderne vri på historien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

From this day you must be a stranger to one of your parents. Your mother will never see you again if you do not marry Mr. Collins, and I will never see you again if you do.

Godt sagt! (33) Varsle Svar

Oh, Mr. Bennet! Have some compassion on my poor nerves!

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Nest etter å bli gift, er det ikke noe en pike setter større pris på enn en kjærlighetssorg i ny og ne. Det gir henne noe å beskjeftige tankene med, og gjør henne interessant

Godt sagt! (11) Varsle Svar

In vain have I struggled. It will not do. My feelings will not be repressed. You must allow me to tell you how ardently I admire and love you.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

The more I see of the world, the more am I dissatisfied with it; and every day confirms my belief of the inconsistency of all human characters, and of the little dependence that can be placed on the appearance of either merit or sense.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

I declare after all there is no enjoyment like reading! How much sooner one tires of any thing than of a book!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Angry people are not always wise.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

She is tolerable, I suppose, but not handsome enough to tempt me

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Adieu to disappointment and spleen. What are men to rocks and mountains?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (101) Varsle Svar

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (38) Varsle Svar

Fra www.bokklubben.no:

"Noen bøker er bedre enn andre

På initiativ fra De norske Bokklubbene deltok 100 verdenskjente forfattere fra 54 land i en avstemning der alle fikk stemme på ti skjønnlitterære verk. De 100 bøkene som totalt fikk flest stemmer, utgjør Verdensbiblioteket."


Titlene er ikke rangert. Bøkene er listet opp alfabetisk etter forfatteres navn. Jeg har skrevet hvilket land forfatterne er fra ved siden av hvert verk. Når det gjelder utgaver har jeg rett og slett valgt dem med flest eiere her på bokelskere.no.

Her var det noen verker jeg har lest, en del verker jeg kjenner til, og en del jeg ikke kjente til fra før, og gjennomgangen av disse bøkene gjorde meg mer nysgjerrig på litteratur fra flere steder i verden og lyst til å utvide horisonten enda mer. Livet er for kort... ;-)


Godt sagt! (25) Varsle Svar

I forbindelse med verdens bokdag 2006 spurte Museum, Libraries and Archives Council (MLA) britiske bibliotekarer hvilken bok alle voksne burde lese før de dør. Her finner du resultatet av undersøkelsen.

Listen hos The Guardian.


Godt sagt! (24) Varsle Svar

Bøker jeg har satt stor pris på av ulike grunner: ble sugd inn i historier, drømte meg bort, reiste langt, kjente verden på kroppen, ble opplyst, gråt, lo, ble skremt, ble rørt, ble et litt bedre menneske og angrer ikke på en eneste side.

Liker å lage lister og spesielt fra A til Å. Noen bokstaver er enkle å velge, andre så alt for mange gode alternativer, men ingen forfattere fikk være med to ganger. Ser jeg mangler noen bokstaver på slutten (Øya kommer ikke med av den grunn), men det betyr bare at jeg har noe å jobbe med...


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg lagde tidligere en liste over de tretti beste bøkene noensinne skrevet. Her kommer fortsettelsen.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

I sommer skal jeg gi meg hen til den engelske litteraturen, primært fra 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Gleder meg!


Godt sagt! (6) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Noen bøker setter spor, noen blir man forelsket i og noen grubler man litt på. Disse tenker jeg å lese en gang til. Ikke nå i de nærmeste dager eller måneder men èn gang.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Mansfield Park" av Jane Austen
 • "Overtalelse" av Jane Austen
 • "Emma" av Jane Austen
 • "Fornuft og følelse" av Jane Austen
 • "Jane Eyre" av Charlotte Brontë
 • "Wuthering Heights (Penguin Classics)" av Emily Bronte
 • "Store forventninger" av Charles Dickens
 • "En julefortelling" av Charles Dickens
 • "Romeo og Julie" av William Shakespeare
 • "Stormfulle høyder" av Emily Brontë
 • "David Copperfield" av Charles Dickens
 • "Purpurfargen" av Alice Walker
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver