Redderen i rugen

av (forfatter) og Torleif Sjøgren-Erichsen (oversetter).

Cappelen 2005 Slide bound

Gjennomsnittlig terningkast: 4.64 (329 terningkast.)

1459 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Vickas eksemplar av Redderen i rugen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

English literature

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Jeg-fortelleren, den 17-årige Holden Caulfield, forteller om tre dager da han er i New York etter å ha stukket av fra en kostskole. Han føler at han er i ferd med å miste sin identitet, men søker å gjenfinne den ved å beskytte sin 10-årige søster mot den korrupte verden. Holden forteller sin histore i tilbakeblikk, mens han er på en institusjon etter et sammenbrudd og skal finne tilbake til skolen og samfunnet.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Parallell tittel The catcher in the rye

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2005

Format Slide bound

ISBN13 9788202238292

EAN 9788202238292

Genre Klassisk litteratur

Omtalt sted New York

Språk Bokmål

Sider 239

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

86 117 75 32 11 7

Bokomtaler

Av alle bøker jeg har lest i overskuelig fortid, er denne boka noe av det pussigste jeg har vært borte i. Jeg vet ikke helt hva jeg forventet da jeg bestemte meg for å lese den, vel vitende om at den er temmelig omstridt. En hel del mennesker mener at denne lille boka er noe av det beste de har lest, mens vel så mange mener at det er noe av det mest elendige de har lest. Så hva er det med den? De tankene jeg formidler her, er fullt og helt mine tanker. Les den selv dersom du ønsker å gjøre deg opp din egen mening!

Boka starter med at jeg-personen Holden Caulfield atter en gang har blitt kastet ut av skolen han går på. Ikke bare har han strøket i alle fag så nær som engelsk skriftlig, men han har noen holdninger som gjør at han kommer på kant med de aller, aller fleste. Hvorfor skjønner vi etter hvert. Man skal nemlig lete lenge etter noen som gir så faen som nettopp Holden Caulfield!

Jeg har alltid lurt på hvordan noen mennesker kommer seg gjennom livet ved å definere alt og alle rundt seg som idioter, mens det kun er de selv som har forstått noe av verdi her i livet. Vel, her har man altså typen! Det er nemlig ingen som slipper unna Holdens kritiske blikk. Absolutt ingen holder mål. Kanskje bortsett fra søsteren Phoebe … For ikke å glemme hans avdøde bror Allie. Like fullt er det små, små glimt av en ung sårbar gutt bak den tøffe masken. Det var disse glimtene av noe jeg oppfattet som håp som ga meg lyst til å lese videre.

Vi følger Holden gjennom et par døgn etter at han har forlatt Pencey, skolen han inntil nylig har gått på. Han ønsker ikke å dra hjem til foreldrene før de har fått brevet om utkastelsen fra skolen.

Mange av episodene som beskrives i boka er mildest talt lattervekkende. Den unge Holden gjør det som står i hans makt for å unngå å falle for eget grep. Han ler av alt og alle, og enkelte ganger holder dette på å koste ham dyrt. Uansett hva han roter seg opp i, klarer han å få det til å være andres skyld. Dessuten er alt i samfunnet falskt og uekte. Sånn sett ligner dette veldig på et hvilket som helst ungdomsopprør. Det var faktisk ganske fascinerende lesning!

Enkelte mener at denne boka har gått ut på dato. Kanskje har den det. Mange av kraftuttrykkene og banningen var sikkert nokså oppsiktsvekkende da boka kom ut i 1951, mens de i dag fremstår som temmelig naive og uskyldige. Jeg likte ikke Holden, men ble under lesningen likevel sittende og bekymre meg for hvordan det skulle gå med ham til slutt. I tiden før 1951 var det ikke plass for de helt store ungdomsopprørene, så jeg skjønner at denne boka må ha vært ganske omstridt da den kom. Ungdomsopprør slik vi kjenner det i dag, må vel betraktes som en nymotens "oppfinnelse" ... fortrinnsvis etter 1951 ...

Alt i alt en noe over middels grei bok som i bunn og grunn var litt skuffende, men som jeg uansett er glad for at jeg omsider har fått lest. Den må vel sies å høre med i allmenndannelsen. Det er sagt om forfatteren at boka har selvbiografiske trekk og at han trakk seg fullstendig tilbake fra offentligheten på grunn av alt oppstyret som fulgte med bokutgivelsen.

Terningkast fire.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Redderen i rugen:

Redderen i rugen handler om 17 år gamle Holden. Holden har noen sosiale problemer og har ikke trivdes på de alle skolene han har gått på. Den nye skolen innfrir ikke den heler og Holden bestemmer seg for å bare stikke av. Han begir seg ut på en ferd langs New Yorks slitte gater uten noe egentlig mål. En dag bestemmer han seg for å dra hjem til foreldrene er for å møte sin 10 år gamle lillesøster, om han er veldig glad. De to begir seg ut på oppdagelser uten foreldrenes tillatelse.

Jeg fikk denne boken i konfirmasjonsgave og det var visst en klassiker alle 14/15 åringer burde lese. Helt ærlig skjønner jeg virkelig ikke hvorfor. Det var ikke noe budskap i det hele tatt, hvis det var et budskap der et sted var det i hvert fall ikke et bra et. Boken hadde ikke noen handling i det hele tatt og slutten veldig brått uten noe mål og mening. Noen synes sikkert at denne boken er veldig bra, siden den er så anbefalt i konfirmasjonsgave, men jeg synes ikke den var så veldig bra. Anbefales egentlig ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Redderen i rugen er en såkalt kultbok og det med rette. Her snakker vi rett og slett brilliant, helt fenomenal, litteratur i særklasse bra saker. En godbit uten sidestykke! Heldigvis er ikke Redderen en tung, vanskelig tilgjengelig greie. Boka er både lettlest, underholdende og til ettertanke. Redderen er faktisk en av verdens 100 beste bøker og en av de mest leste bøkene. Den er også obligatorisk pensum på amerikanske high-schools og på College-nivå. Helt unødvendig av meg her å gi noe hint om storyen. Et raskt Google-søk og du får opp så mye info du vil. Kan bare slutte meg til det unisone hyllningskoret: dette er faen meg bra saker! Løp og les:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

What really knocks me out is a book that, when you're all done reading it, you wish the author that wrote it was a terrific friend of yours and you could call him up on the phone whenever you felt like it.

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Anyway, I keep picturing all these little kids playing some game in this big field of rye and all. Thousands of little kids, and nobody's around - nobody big, I mean - except me. And I'm standing on the edge of some crazy cliff. What I have to do, I have to catch everybody if they start to go over the cliff - I mean if they're running and they don't look where they're going I have to come out from somewhere and catch them. That's all I do all day. I'd just be the catcher in the rye and all. I know it's crazy, but that's the only thing I'd really like to be.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Among other things, you'll find that you are not the first person who was ever confused and frightened and even sickened by human behavior. You're by no means alone on that score, you'll be excited and stimlulated to know. Many, many men have been just as troubled morally and spiritually as you are right now. Happily, some of them kept records of their troubles. You'll learn from them - if you want to. Just as someday, if you have something to offer, someone will learn something from you. It's a beautiful reciprocal arrangement. And it isn't education. It's history. It's poetry.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Jeg vil ikke påstå", sa han, "at bare høyt utdannede og lærde mennesker er i stand til å bidra med noe verdifullt i verden. Slik er det ikke. Det jeg mener, er at høyt utdannede og lærde mennesker, dersom de er begavede og kreative i utgangspunktet - noe som uheldigvis sjelden er tilfellet - som regel etterlater seg en uendelig mye mer verdifull arv enn de som bare er er begavede og kreative. De uttrykker seg som regel klarere, og er lidenskapelig opptatt av å følge sine tanker til ende. Og - viktigst av alt - ni av ti ganger viser de mer ydmykhet enn den uskolerte tenkeren."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Goddam money. It always ends up making you blue as hell.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

The trouble with girls is, if they like a boy, no matter how big a bastard he is, they'll say he has an inferiority complex, and if they don't like him, no matter how nice a guy he is, or how big an inferiority complex he has, they'll say he's conceited. Even smart girls do it.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En trenger ikke å tenke så altfor hardt når en snakker med lærere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

People never notice anything.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det som kjennetegner et umodent menneske, er at han vil dø en ærerik død for en sak, mens det som kjennetegner et modent menneske, er at han vil leve ydmykt for en.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

But what I mean is, lots of time you don't know what interests you most till you start talking about something that doesn't interest you most.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (100) Varsle Svar

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (38) Varsle Svar

Litteratur av den sort hvor sympati og kritikk av denne karaktertypen eller tilstanden smelter sammen. Kom gjerne med kommentarer og forslag til utvidelse (både dikt, drama og prosa godtas, hvis en overbevisende forklaring er lagt til grunn)! Med tanke på at outsideren er en av de mest utbredte motivene i litteraturen, kan vi avgrense listen en smule ved å kun nevne bøker hvor hovedpersonen eller hovedfokuset er en slik skikkelse, kanskje særlig hvis det er av typen 'mannen mot verden' eller 'gode idealer mot realitetene' etc. Eller for den saks skyld individer lidende av dekadense, desillusjoner eller weltschmerz. Nuvel, nøl ikke! med andre ord.


Godt sagt! (36) Varsle Svar

Mye fransk, mye bra!

Hvor mange har dere lest av disse?


Godt sagt! (18) Varsle Svar

The Perks of Being a Wallflower er en deilig, kort bok om en ung, sjenert og naiv Charlie. I denne lista finner du alle bøkene Charlie leser i The Perks of Being a Wallflower. Alle bøkene han leser betegner han som favoritter.


Godt sagt! (18) Varsle Svar

Eirik la ut lista over redaktørenes valg - her er tilsvarende liste over lesernes preferanser. Noe er likt, men ulikhetene er spektakulære. Rimeligvis er det engelskspråklige lesere som har gitt sine stemmer her - noen av de mest populære forfatterne har jeg aldri hørt om! Jeg har lest 37 av disse og har ingen ambisjoner om å lese hele lista!


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Bøker som handler om ensomhet anbefalt av bokelskerene her inne.


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Denne lista er laget etter bidrag fra mange bokbloggere og andre bokelskere på nettet. Alle som bidro fikk plukke ut 5 av sine favorittbøker for å legge til lista. Klikk på linken så ser du det endelige resultatet:

Bokelskeres favorittbøker

Nedenfor ser dere et lite utvalg av de 210 bøkene på lista.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Noen ganger blir ikke oversettelsen av tittelen på en bok helt vellykket. Dette er noen av mine personlige favoritter. Tips gjerne om flere:


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Slaktehus-5, eller Barnekorstoget - en pliktdans med døden" av Kurt Vonnegut
 • "Catch-22" av Joseph Heller
 • "Tåpenes sammensvergelse - en roman fra New Orleans" av John Kennedy Toole
 • "På kjøret" av Jack Kerouac
 • "Mørkets hjerte" av Joseph Conrad
 • "Reisen til nattens ende" av Louis-Ferdinand Celine
 • "På sporet av den tapte tid - B.1" av Marcel Proust
 • "Frykt og avsky i Las Vegas" av Hunter S. Thompson
 • "Pesten" av Albert Camus
 • "Nedenom og hjem" av Charles Bukowski
 • "Opptegnelser fra et kjellerdyp - roman" av Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij
 • "Fagre nye verden" av Aldous Huxley
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver