Full spredning

en legeroman

av (forfatter).

Oktober 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.80 (179 terningkast.)

447 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp eller selg boka hos Bookis!

Turid Kalvatn Schøyens eksemplar av Full spredning - en legeroman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2020

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

"Ingen kjenner understrømmene i befolkningen så godt som en fastlege. Jeg har vært gjennom alt sammen, glutenfritt, laktosefritt, sukkerfritt; annenhver overskrift i avisene og på nettet får friske mennesker til å tro at hvis de bare slutter å spise brød eller ost, vil alt falle på plass. De middelaldrende forstår ikke hvorfor de er så trette hele tiden. Det er fordi du begynner å bli gammel, forteller jeg dem, men de tror at dette med aldring ikke gjelder dem, slik de tror at dette med døden ikke gjelder dem. At det kommer til å gjøres et unntak i deres tilfelle".

Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser - med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.

"Full spredning" er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788249521517

EAN 9788249521517

Språk Bokmål

Sider 282

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Brageprisen Skjønnlitteratur 2019

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

33 86 53 6 1 0

Bokomtaler

Full spredning. Nina Lykke.
For meg var det nok bestselgeren Hulebjørnens klan, tidlig på 80-tallet, som åpna ei spennende dør for meg; nemlig det kvinnelige blikket gjennom hovedpersonen Ayla og fortellerstemme til Jean M. Auel. Siden den gang har jeg lest utrolig mange av andre, for det er noe av det beste med romaner; at de kan zoome inn og ut på steder, hendelser og folk, akkurat som forfatteren vil vektlegge og fargelegge verden. Nina Lykke er en av våre mange kvinnelige samtidsforfattere som lykkes med det.
I denne boka følger vi en 47 år gammel fastlege, Elin, som har et noe slapt privatliv med sin mann, som er mer opptatt av å sjekke pulsklokka enn pulsen på kona - for å si det sånn.
Legen drikker, legen helbreder - og legen er egentlig drittlei mange av pasientene sine, særlig de av dem som følger understrømmene og det noe motebeviste sykdomsbildet som pasientene plages av. Elin
plages også av det, men på hun plages altså av de som plager henne med plager. Hun er forresten på FB også. Hvem i hennes alder er ikke det? Og jaggu meg finner hun profilen til en ungdomskjæresten sin der ute, og fra da av tar livet ei ny vending. Litt for lenge i samme retning, kanskje.
Veldig bra bok, som med fordel kunne vært stramma litt inn, eller gitt flere nye retninger underveis. Det ble litt for mye av det samme, litt for lenge.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nina Lykkes kritikerroste roman Full spredning utgitt i 2019 har ikke fått drahjelp av bokomslaget. Ufattelig kjedelig.

Utroskaphistorien i romanen kunne lett blitt en traurig affære. Men ikke når en slik historie skrives av Nina Lykke, og at vi i tillegg får servert møtene Elin har med pasientene med Tore, plastskjelettet, som kommentator.

Humoren i romanen traff meg. Som det gjorde med de andre romanene jeg har lest skrevet av Nina Lykke: Oppløsningstendenser (2013) og Nei og atter Nei (2016). Samtidig er det et alvor i den, et alvor som er tidsaktuelt. Det stilles store krav til hva helsevesenet skal kunne gjøres for oss. Forventninger som er skapt av politikere som lover å opprettholde velferdsstaten på et høyt nivå for å sanke stemmer. I tillegg har vi en situasjon der vi mangler fastleger.

All god kritikk mv er vel fortjent er min oppsummering etter å ha lest romanen Full spredning av Nina Lykke.

Omtale er kopi av dette bloggginnlegget

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En velskrevet og god bok fra Lykke men for meg ble det for monotomt og kjedelig til at den nådde helt opp.

Les gjerne omtalen min her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En herlig lesefest av en roman , les gjerne mer her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Koste meg - fra perm til perm! Spennende refleksjoner og svart humor (som jeg er helt knesvak for).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Virkelig festlige beskrivelser av det som må være mitt nabolag. For meg er romanen underholdende, ikke særlig mer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ironisk, lattervekkande, gjenkjenneleg og med alvor i botnen, ein lesefest!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leselykke med Nina Lykkes nyeste bok. Etter en lang og intens vandring i Syttitallet var det noe helt annet å komme tilbake til min samtid. Hjelpe meg. Og ja, jeg gir meg over. En vanlig dag hos fastlegen Elin? Neppe. Hør bare hva det menneskelige skjelettet som står bak døra på kontoret hennes og som hun har valgt å kalle Tore, sier til henne: «Hva med den hippokratiske eden, sier Tore da døren har lukket seg. Stemmen hans er opprømt. Nå raser det utfor her. Nå raser det utfor.» Det er lenge siden jeg har sittet og ledd høyt mens jeg har lest en bok, men det gjorde jeg her. Men tross all ellevill harselering over den skrøpelige slekt kalt menneskeheten, ligger det også en sår undertone her. Jeg må bare ha med et lite sitat til fra Elin, romanens antiheltinne: «Gå hjem og slapp av, vil jeg rope til alle som sitter der ute og venter og tror de skal få hjelp. Jeg vil åpne døren og skrike til alle gnagere som sitter der med dirrende værhår: Kroppen din kommer ikke til å fungere hundre prosent likevel. Hvis vi hadde justert forventningene ned til nivået i 1947, for ikke å snakke om 1927, ville vi ikke trengt halvparten av alle de fastlegene vi tror vi trenger nå, og i alle undersøkelser ville folk svart at de var overlykkelige og ubeskrivelig fornøyd med livet, bare fordi de har varmt og kaldt vann i springen.» Den kan vi jo tygge litt på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har sjelden ledd så mye og kraftig av en bok. Den er full av gode passasjer alle har godt av å lese. Mye fornuft og ærlige beskrivelser av virkeligheten. Må leses!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Jeg eier ikke konkurranseinstinkt. Hvis det ble hungersnød, ville jeg vært en av de første som strøk med

Godt sagt! (8) Varsle Svar

For en stund siden trodde alle at de hadde diabetes, og derfor kom de og ville måle langtidsblodsukkeret. Som om dette legesenteret er en slags fritidsklubb for folk som har som hobby å lytte til kroppens signaler, dette som er blitt så moderne, men som, og det vet alle som jobber i helsesektoren, først og fremst er en snarvei til både galskap og lidelse, og i siste instans, velferdsstatens sammenbrudd

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men hva når jeg ble gammel. Ensomhet, alderdom, det er vel bedre å være to. Er det det, tenkte jeg. Er det virkelig bedre, i en alder av åtti, fortsatt å gå og rydde og vaske etter to, å tenke for to.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Givende å jobbe med mennesker. Det var kanskje sant en gang i begynnelsen, men nå er jeg så lei av mennesker og faktene og luktene og alt tullet deres, at hvis det hadde vært mulig, ville jeg meldt overgang til en annen art.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ingen kjenner understrømmene i befolkningen så godt som en fastlege. Jeg har vært gjennom alt sammen, glutenfritt, laktosefritt, sukkerfritt, hver eneste overskrift i avisene og på nettet som får friske mennesker til å tro at hvis de slutter å spise brød eller ost, vil alt falle på plass. De middelaldrende forstår ikke hvorfor de er så trette hele tiden. Det er fordi du begynner å bli gammelz forteller jeg de, men de tror at dette ned aldring ikke gjelder dem, slik de tror at dette ned døden ikke gjelder dem. At det kommet til å gjøres et unntak i deres tilfelle. De tar det som en selvfølge at kroppen skal fungere krinkefritt, og blir overrasket den dagen den ikke lenger gjør det. Den dagen avføringen ikke vil ut, søvnen ikke vil komme, eller muskelene ikke vil samarbeide. Førtisyv er ikke gammelt, sier den førtisyv år gamle pasienten. Jo, sier jeg, førtisyv er gammelt nok til at du ikke kan holde på son før. Men dette vil de ikke gå med på. De vil fortsette som før, og så vil de kjøpe en bestemt type saft eller et grønt pulver på nettet, eller de vil få påvist en spesiell allergi eller matintoleranse, slik at de kan få fortsette som før likevel, hvis de bare drikker den saften eller spiser det pulveret eller kutter ut en eller annen sentral matvare eller holder seg unna pelsdyr. De vil ikke høre på det jeg sier, som er at de er nødt til å roe ned, være fornøyd, spise varierert og bevege på seg, i den rekkefølgen. Jeg er lei av å si det, og de er lei av å høre på det, men dette er sannheten og den er kjedelig

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Etter at dagens siste pasient hadde gått og det nødvendigste papirarbeidet var gjort, gikk beina av seg selv bort til polet, og hver gang jeg var der, ble jeg like fascinert over at man helt lovlig, uten risiko for politi og arrest, til og med uten resept, kan gå inn i en statlig drevet butikk og kjøpe et sterkt avhengighetsskapende og tvers igjennom giftig rusmiddel, og i tillegg bli møtt av høflige, vennlige, kunnskapsrike og kultiverte mennesker som sammen med de vakre flaskene på rad og rekke utgjør den delen av alkoholens verden som det alltid er behagelig å oppholde seg i, og som er like velsignet og godkjent fra statlig hold som Stortinget og kongefamilien og NRK

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Man bør ikke undervurdere hvor tiltrekkende gifte, eldre menn kan virke på barnløse kvinner i midten av tredveårene. Utilgjengelighet kan virke svært skjerpende på appetitten. Disse mennene henger der som overmoden frukt, det er bare å se litt hardt på dem, så faller de ned.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Uro og nevroser er ikke unntaket eller sykdommen, men selve grunntilstanden, for hadde vi hatt en naturlig, medfødt evne til å leve harmonisk her og nå, da ville forfedrene blitt spist og utryddet lenge før de rakk å krabbe opp fra havet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hestehalemannen er lærer, en yrkesgruppe som ved siden av advokater og andre leger er de mest utfordrende blant pasientene. Lærere fordi de forsøker å ta styringen her inne, på en måte som gjør det vanskelig å behandle dem. Nebbete er de også. Hvis jeg kan få lov til å snakke ut, sier de. Se på meg når jeg snakker til deg. De sa en lærer til meg i forrige uke, hun var på alder med døtrene mine. Advokater fordi de kjenner til alt som kan krype og gå av lover og forskrifter, og leger fordi de vet hvor lite leger kan gjøre og hvor lite leger vet. Heldigvis går de fleste leger aldri til legen

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mange av tv-seriene var det noe kjent med, og jeg pleide å ha en vag, men samtidig helt klar fornemmelse av hva som til enhver tid skulle skje. Jeg visste hva personene kom til å si, før de sa det. Jeg tenkte at jeg måtte være smart som greide å overliste tv-seriene på denne måten, greide å gjennomskue manusforfattererne og alle deres knep, helt til det gikk opp for meg at grunnen ganske enkelt var at jeg hadde sett hele serien før, men da med så høy promille at jeg hadde måttet knipe igjen det ene øyet for ikke å se dobbelt

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Ved nyttår satte jeg meg et lesemål for 2019, for å sikre litt variasjon i lesingen:
- En bok fra de ulike verdensdeler
- To romaner skrevet før min fødsel
- To nobelprisvinnere
- To prisvinnende romaner (unntatt Nobelpris)
- To 2019-romaner
- En diktsamling


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Liste over bøker i utfordringen.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Popsugar


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg skal gjøre noen intervjuer under Kapittelfestivalen i Stavanger i september 2019. Her er bøker jeg leser som forberedelse.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjører på med samme plan som tidligere, med å lese 52 bøker i året.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse herHer er listen for 2020


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Målet er 55 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Februar 2020


Godt sagt! (0) Varsle Svar

2020 Reading Challenge

1 A book with a title that doesn't contain the letters A, T or Y
2 A book by an author whose last name is one syllable
3. A book that you are prompted to read because of something you read in 2019
4 A book set in a place or time that you wouldn't want to live
5 The first book in a series that you have not started
6 A book with a mode of transportation on the cover
7 A book set in the southern hemisphere
8 A book with a two-word title where the first word is "The"
9 A book that can be read in a day
10 A book that is between 400-600 pages
11 A book originally published in a year that is a prime number
12 A book that is a collaboration between 2 or more people
13 A prompt from a previous Around the Year in 52 Books challenge
14 A book by an author on the Abe List of 100 Essential Female Writers
15 A book set in a global city
16 A book set in a rural or sparsely populated area
17 A book with a neurodiverse character
18 A book by an author you've only read once before
19 A fantasy book
20 The 20th book [on your TBR, in a series, by an author, on a list, etc.]
21 A book related to Maximilian Hell, the noted astronomer and Jesuit Priest born in 1720
22 A book with the major theme of survival
23 A book featuring an LGBTQIA+ character or by an LGBTQIA+ author
24 A book with an emotion in the title
25 A book related to the arts
26 A book from the 2019 Goodreads Choice Awards
27. A history or historical fiction
28 A book by an Australian, Canadian or New Zealand author
29. An underrated book, a hidden gem or a lesser known book
30 A book from the New York Times '100 Notable Books' list for any year
31 A book inspired by a leading news story
32 A book related to the 2020 Olympic Summer Games in Japan
33 A book about a non-traditional family
34 A book from a genre or sub genre that starts with a letter in your name
35 A book with a geometric pattern or element on the cover
36 A book from your TBR/wishlist that you don't recognize putting there, or put there on a whim
37 Two books that are related to each other as a pair of binary opposites: Book #1
38 Two books that are related to each other as a pair of binary opposites: Book #2
39 A book by an author whose real name(s) you're not quite sure how to pronounce
40. A book with a place name in the title
41 A mystery
42 A book that was nominated for one of the ‘10 Most Coveted Literary Prizes in the World’
43 A book related to one of the four horsemen of the apocalypse
44 A book related to witches
45 A book by the same author who wrote one of your best reads in 2019 or 2018
46 A book about an event/era in history taken from the BillyJoel song "We Didn't Start the Fire"
47 A classic book you've always meant to read
48 A book published in 2020
49 A book that fits a prompt from the list of suggestions that didn't win (link)
50 A book with a silhouette on the cover
51 A book with an "-ing" word in the title
52 A book related to time


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Lavterskeltilbud - roman" av Jens M. Johansson
 • "Hardanger - noveller" av Marit Eikemo
 • "Ingen kan hjelpe meg" av Ingvar Ambjørnsen
 • "Se på oss nå - roman" av Geir Gulliksen
 • "Tre vegar til havet - roman" av Brit Bildøen
 • "Jeg foreslår at vi våkner - roman" av Beate Grimsrud
 • "Winterkrigen" av Janne S. Drangsholt
 • "Kvelande kjærleik - roman" av Elena Ferrante
 • "de - roman" av Helle Helle
 • "Lærerinnens sang - roman" av Vigdis Hjorth
 • "Kjærlighetens Antarktis" av Sara Stridsberg
 • "Aldri, aldri, aldri" av Linn Strømsborg
Alle bokanbefalinger for dette verket