Ingen hylle
2019
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2018
Format Innbundet
ISBN13 9788205514003
EAN 9788205514003
Serie Hekne (1)
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1800-tallet
Omtalt sted Oppland
Språk Bokmål
Sider 442
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Akkurat ferdig! Boken oser av gamle tjærebredde stavkirker, overtro og gamle sagn og gjenstridig klokkeklang! Utrolig bra, var vanskelig å legge fra seg! Anbefales på det varmeste! Mytting kan mer enn å stable ved, MYE MER!
Det var nesten så jeg tippa opp på en sekser, Lars Mytting.
Jeg lengter litt tilbake til Gudbrandsdalen etter å ha lest denne. ;)
Du blir bare bedre og bedre, du Lars.
Jeg trodde nesten ikke det var mulig, etter å ha lest den aller første boka di for mange år siden, nemlig Hestekrefter, en tittel som jeg nølte litt overfor, fordi jeg ikke er fullt så interessert i biler at jeg har lyst til å lese ei hel bok om dem. Men jeg vil absolutt anbefale den også, for alle som ennå ikke har lest den.
Jeg anbefaler forresten alle bøkene hans. Jeg har dem alle sammen selv, og ser ikke bort fra at jeg kommer til å lese dem om igjen.
Lars Mytting har klart det igjen, og jeg har kost meg glugg ihjel! En liten stund i begynnelsen var jeg litt skeptisk og sukket over at dette hadde jeg da lest før: historien om nypresten og bondejenta, - men jeg skal hilse og si at historien fort tok av fra klisjéen! Jeg har også med årene utviklet en viss skepsis til historiske romaner og undrer meg ofte over om det som fortelles kan stemme. Men her skjønte jeg fort at forfatteren var på trygg grunn, og jeg ble i steden veldig imponert over all kunnskapen som veltet frem, om alt fra stavkirkenes konstruksjon til kunstnerkretser i Dresden og til Kvinneklinikken i Kristiania! Midt i alt det realistiske er imidlertid forbindelsene til fortiden svimlende tilstede, og det er også helt etter min smak! Noen ganger synes jeg nok disse overnaturlige forbindelsene ble i overkant virkelighetsnære, men jeg svelget det glatt, - det er en fantastisk historie! Innimellom gikk tankene mine til Falkberget, både på grunn av konstellasjonen sterk bondejente – prest – tysker og den glidende overgangen mellom drøm og virkelighet. Falkbergets verden var jo på Røros, mens Myttings er i Gudbrandsdalen, og for en som kjenner litt til språket og dalføret er det så deilig å bli tatt med dit! Jeg gir terningskast seks!
Fantastisk god roman som er skrevet med utgangspunkt i sagnet om søsterklokkene, kirkeklokkene som ble laget av bonden som mistet sine to sammenvokste tvillinger, og deres mor som døde i barsel. Det ble sagt at han puttet det meste av arvesølvet i legeringen, som gav kirkeklokkene sin spesielle klang. Mytting har her skrevet en mesterlig roman med utgangspunkt i sagnet, men historien i romanen er oppdiktet og ikke basert på noen reelle personer. Denne romanen har alt; både spenning, dramatikk, kjærlighet og tårevåte øyeblikk, i tillegg til historie om våre stavkirker. I boka følger vi Astrid Hekne på 1880 tallet mange generasjoner etter Heknessøstrenes død, som var opphavet til sagnet. Stavkirken i bygda er kald og gissen, og den nye presten i bygda planlegger å bygge ei ny kirke... Anbefales på det varmeste, en bok som passer godt å lese i jula, mens kirkeklokkene ringer...
Søsterklokkene. Lars Mytting.
Mye fint er sagt og skrevet om denne boka, og det forstår jeg godt.
Dette er en utrolig fin og god historisk roman. Disse søstrene og klokkene, betydde svært lite for meg.
Det som fenga meg var skildring av det harde og kalde bygdelivet i et trangt samfunn.
Som leser følte jeg meg veldig godt ivaretatt i dalen, med at jeg ble godt kjent med flere - ikke bare med en hovedperson som rød tråd. Her skildres godt bondelivet, drømmene og frustrasjonen av ei fremoverlent jente. En prest som kommer med kunnskap, kløkt og sjarm fra et annet land og klasseskille. Konfliktene er sånn passe overhengende, og drømmene gir god samklang med disse. Akkurat som myten om både søstrene og klokkene. Dette er mesterlig fortalt av en svært god forteller, som gir både karakterene, naturen og bygningsmassene et levende liv.
Skulle det vise seg ved en DNA prøve at Mytting er i slekt med både Hoem og Faldbakken, blir jeg ikke forundret i det heletatt.
Dette er skikkelig håndtverk.
Butangen kirke i Gudbrandsdalen, huser to spesielle klokker. De ble støpt til minne om de sammenvokste søstrene Halfrid og Gunhild. Disse søstrene kunne se framtiden, ble det sagt, og de var drivende dyktige med veven. Den siste billedveven de lagde, skulle visstnok framstille nettopp framtiden.
Mange år senere, i 1879, kommer en ny prest til Butangen. Han er ung og full av visjoner, men usikker på bygdas skikker og trangsynthet.
19 år gamle Astrid hjelper ham å forstå, men hun mister troen på presten da den tyske arkitekten dukker opp. Etter det Astrid forstår, går både kirken og søsterklokkene en usikker framtid i møte.
Nok en godt skrevet bok fra Mytting. Interessant historie, men litt ullent på slutten.
Denne boka her altså … å som eg koste meg!
Aldri, aldri aldri aldri hadde eg trudd at ei bok med stavkyrkjer, prest og bondepike skulle interessere meg i så stor grad.
Medan eg las opplevde eg ein herleg slags spenning; eg kunne liksom kjenne naturkreftane på kroppen, dei djupe dalane, skuggane, vatnet, lukta av skog og mose… Eg tenker tilbake på denne boka som fylt av dramatikk, forventing, spenning – ei kjensler av at noko skal skje: ein overordna kjensle av mystikk.
HANDLING:
Boka startar med å fortelle historia/sagnet om korleis dei to klokkane i stavkyrkja blei laga. Så hopper vi litt fram i tid til der historia utspeler seg på sluten av 1800-talet.
Vi følgjer i hovudsak tre karakterar:
1.) bondejenta Astrid – som er i slekt med klokke-makaren og dermed knyta til sagnet om dei to klokkane.
2.) Bygdas nye prest – han kjem for å ta over kyrkjedrifta. I forsøk på å redde meiningheita (mtp drift og økonomi) veljar presten å selje stavkyrkja som står der og bygge ei ny kyrke. Den gamle skal rivast og fraktast til utlandet kor ho skal byggast opp igjen. I den anledning kjem karakter 3 til bygda:
3) Ein ung arkitekt frå Dresden kjem til bygda for å utføre teikningar som gjer det mogleg å bygge opp kyrka igjen.
Her er trekant-drama, kjærleik, sorg, glede, dramatikk. Og gjennom det heile er spor av folketru, mytar, overtru og historie. Språket i boka er fantastisk og formidlar både bilete og ein atmosfære av mystikk. Språket flyter fint og lagar bilete utan at eg opplevde at skildringane blei lange og treige. Dette er ei bok eg kjem til å lese igjen. Og igjen! Mytting har verkeleg gjort grundig research og klart å skape ein høgst underhaldande og unik roman.
En flott og mystisk historie som virkelig tar leseren med på en reise til 1800-tallets bygdenorge. Beskrivelsen av dette samfunnet, og hendelsene i det er beskrevet på en altomfattende, men ikke prangende måte, og skillet mellom fakta og fiksjon er syltynn. Selv om historiens røde tråd i seg selv ikke er så superfengende, klarer forfatteren gjennom språk og sidefortelliånger å fenge leseren hele veien gjennom boken. Flott bok!
Jeg var overbegeistret da jeg leste "Tollak til Ingeborg" av Tore Renberg og er ikke akkurat mindre begeistret over "Søsterklokkene"!!! De 443 sidene kunne godt vært dobbelt så mangge! Dette er ren fortellerkunst som smyger seg inn i alle celler i kroppen og hadde jeg kunnet hadde jeg lest boka i ett jafs!
Jeg har latt denne ligge, den kom ut i 2018 og jeg vet ikke helt hvorfor jeg ikke har lest den, den har bare ikke vært på lista mi. Så kom jeg over en artikkel om "Hekneveven", som er oppfølgeren til denne, i siste nummer av "Norsk husflid" og ble nysgjerrig og fant ut at jeg måtte lese "Søsterklokkene" først og jeg var solgt fra første side... Det er alltid like fantastisk når man finner en bok som denne, som gjør at man på en og samme tid vil lese den ferdig NÅ, men også legge den litt til side, drøye litt, vente litt med å fortsette, slik at man kan kose seg med den og nyte den lenge. Jeg kjøper svært, svært sjeldent romaner, men denne kan jeg tenke meg å ha i bokhylla mi.
Ingen stund er stillere enn når bergensere nettopp har reist.
Noen lengtet annetsteds, men de som hadde vært på dette annetsteds, kunne fortelle at folk drev med det samme også der, kanskje på en litt annen måte, men ikke slik at den måten var mer verdt.
Rykter er sagnenes frø, lette slik at de kan spre seg med vinden, og snare til å vokse. Innen sannheten slår rot, vil ryktene for lengst ha blomstret og blitt sine egne sannheter, for selv de villeste fantasier har det ved seg at noen har fortalt dem, og dette - at noen har fortalt noe - det er faktisk sant, selv om det som ble fortalt, aldri stemte.
"Det er bra med gudstrua," sa hun før hun gikk. "Men sulten og vettet vil støtt være sterkere."
Klara fikk aldri se verden. Hun hadde til arbeid å hente vann. Det gjorde hun trofast, minst tredve ganger om dagen, de hundre meterne til bekken og tilbake. Dermed teller jeg at Klara gikk sine seks kilometer hver dag og for et år blir det gode to hundre mil, så for hvert eneste år kunne hun ha gått til Moskva om hun gikk østover og til Paris om hun gikk sørover. Men Klara skrittet aldri over bekken. Hun ble her, på Butangen, og det er dette kvinnfolkslitet vi hedrer og minnes i dag.
(...)
Presten hadde tatt brodden av døden, og tilværelsen måtte jo ha brodd, ellers fantes ikke forskjell på flue og veps.
Søsterklokkene hadde ikke noen tungsindig eller skremmende larm. Hvert klokkeslag hadde en livlig kjerne, en lovnad om en bedre vår, en etterklang fargesatt av langvarige og vakre dirringer. Tonene nådde dypt inn, de skapte hildringer i tankene og berørte forherdede menn. Var klokkeren dyktig, kunne han gjøre kirkegjengere av tvilere, og forklaringen på Søsterklokkenes mektige drønn var at de var malmfulle. På den tiden betegnet dette ordet den kostbare skikken med å kaste sølv i malmen ved klokkestøpningen. Jo mer sølv, desto vakrere klang.
Han satte knokene mot døpefonten, og knaselyder bar gjennom kirken da presten brøt isen over dåpsvannet. Så døpte han gutten og sa at han var tatt inn i Herrens manntall. De neste barna ble båret fram, navnene ble framsagt ustøtt og hutrende. Ritualene ble raskt unnagjort, og noen så også ut til å utelate mellomnavnene barna var påtenkt. Den siste ungen var fra Tromsnes, og Astrid visste at de tenkte å kalle henne Johanne etter bestemoren, men faren skaket slik av frost at han slukte en stavelse, og Schweigaard døpte henne Anne Tromsnes.
"Norge," sa professor Ulbricht, "var i sin tid Europas førende sjøfartsnasjon. Ja, mer enn som så, Norge var et virkelig rike! Fastlandet hadde den lengste kystlinjen i hele den siviliserte verden, og de rådet over Færøyene, Island, Shetland og Orknøyene og det meste av Hebridene, foruten noen skrinne deler av Sverige, og dessuten den beste kyststrekningen på Grønland. Tross et utall kongelige øksemord og intriger i hoff og sengehalm beholdt de herredømme over Nord-Atlanteren, og jarler og adelsmenn var søkkrike! Og dette var før våre skrekkelige tider hvor rikfolk setter penger i banken for å få mer penger. Renter fantes ikke den gang. Pengene måtte brukes, der og da, på noe synlig. Produktet av penger og makt og ønske om ettermæle, mine herrer, det er kunst! Byggverk!"
Innenfor en prestekappe er presten hverdagskledd og innenfor der igjen er han naken
Nordmennene er et høyreist og sterkt folkeslag av germansk avstamning. De er mer stoiske og langsomme enn svenskene, men ikke så flegmatiske som danskene. De kan virke meget innesluttede og skeptiske, men så fort man får deres tillit, er de troskyldige og åpenhjertige, og de er fremragende sjøfolk med verdens beste loser.
A book becoming a movie in 2019: Neil Gaiman og Terry Pratchett - "Good Omens" (ble riktignok TV-serie, ikke film, men det er jo slik det fungerer i dag)
A book that makes you nostalgic: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Half-Blood Prince»
A book written by a musician (fiction or non-fiction)
A book you think should be turned into a movie: Leigh Bardugo - "Crooked kingdom"
A book with at least one million ratings on Goodreads: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
A book with a plant in the title or on the cover: Lisa Aisato - "Livet - illustrert"
A reread of a favorite book: Philip Pullman - "The subtle knife"
A book about a hobby: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
A book you meant to read in 2018: N. K. Jemisin - "The Obelisk Gate"
A book with “pop”, “sugar” or “challenge” in the title
A book with an item of clothing or accessory on the cover: Neal Shusterman - «Scythe»
A book inspired by mythology, legend, or folklore: Diana Gabaldon - "Outlander"
A book published posthumously: Robert Jordan / Brandon Sanderson: "A Memory of light" (RJ døde før denne siste og et par av de andre bøkene i hans monumentale serie Wheel of time" var ferdigstilt. Han hadde dog skrevet en god del notater og også fortalt sin kone hva som skjedde med flere av karakterene, dette ble utgangspunktet for Sandersons ferdigstillelse)
A book you see someone reading on TV or in a movie: Madeleine L’Engle - «A wrinkle in time» (leses av karakteren Sawyer i TV-serien LOST)
A retelling of a classic
A book with a question in the title
A book set on a college or university campus: Sarah J. Maas - "Tower of Dawn" (Torre Cesme er en utdanningsinstitusjon for healere)
A book about someone with a superpower: Sarah J. Maas - «Empire of storms»
A book told from multiple character POVs: Ursula le Guin - «Left hand of darkness»
A book set in space: Stanislaw Lem - "The star diaries"
A book by two female authors: Maja Lunde og Lisa Aisato - "Snøsøsteren"
A book with a title that contains “salty,” “sweet,” “bitter,” or “spicy”
A book set in Scandinavia: Lars Mytting - "Søsterklokkene"
A book that takes place in a single day: Dag Solstad - "Genanse og verdighet"
A debut novel: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint" (2017)
A book that’s published in 2019: Bård Borch Michalsen - "Verbene som beveger verden"
A book featuring an extinct or imaginary creature: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
A book recommended by a celebrity you admire
A book with “love” in the title
A book featuring an amateur detective: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in Scarlet" (denne vil nok en del være uenige i, Holmes er tross alt "consulting detective" men har ingen formell kompetanse innen feltet såvidt man finner ut)
Abook about a family: Jan Roar Leikvoll - "Fiolinane"
A book written by an author from Asia, Africa, or South-America: Mohsin Hamid - "The reluctant fundamentalist"
A book with a zodiac sign or astrology term in the title:
A book that includes a wedding: Lian Hearn - "I lys av månen'
A book by an author whose first and last names start with the same letter: Philip Pullman - «The Amber Spyglass»
A ghost story: Charles Dickens - "A Christmas carol"
A book with a two-word title: Jo Walton - "Among others"
A novel based on a true story: Kathy Reichs - "Flash and bones"
A book revolving around a puzzle or game
Your favorite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: Leigh Bardugo - Six of Crows (prompt: "A book involving a heist" from 2018)
Advanced
A “cli-fi” (climate fiction) book: Tahereh Mafi - "Shatter me"
A “choose-your-own-adventure” book
An “own voices” book: Johannes Anyuru - «De kommer til å drukne i sine mødres tårer»
Reading a book during the season it is set in: Emil André Erstad - "Hareides fall - trettiseks dager som endra norsk politikk"
A LitRPG book
A book with no chapters / unusual chapter headings / unconventionally numbered chapters: Terry Pratchett - "The colour of magic"
Two books that share the same title (1)
Two books that share the same title (2)
A book that has inspired a common phrase or idiom (e.g. Big Brother from “1984”)
A book set in an abbey. Cloister, monastery, vicarage, or convent: Philip Pullman - «La Belle Sauvage - Støvets bok 1» (ikke hele boka)
Denne er massiv! Jeg ser på min profil at jeg vel har lest rundt 30 bøker i året de siste par åra, og 52 bøker er derfor enormt mye. Jeg skal vurdere om jeg skal la den samme boka telle i flere kategorier. Begynner allerede å legge inn bøker jeg leser nå som passer, for å få en "head start". Gjør skriften fet når jeg er ferdig.
1. A book that was nominated for or won an award in a genre you enjoy - N. K. Jemisin: "The Obelisk gate"
2. A book with one of the 5 W's in the title (Who, What, Where, When, Why)
3. A book where the author’s name contains A, T, and Y: Terry Pratchett - «The colour of magic»
4. A book with a criminal character (i.e. assassin, pirate, thief, robber, scoundrel etc): Leigh Bardugo - "Crooked kingdom"
9. A book from one of the top 5 money making genres (romance/erotica, crime/mystery, religious/inspirational, science fiction/fantasy or horror): Jessica Townsend - "Wundersmith"
10. A book featuring an historical figure
11. A book related to one of the 12 Zodiac Chinese Animals (title, cover, subject: Richard Adams - "Watership down"
12. A book about reading, books or an author/writer: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
13. A book that is included on a New York Public Library Staff Picks list: Neil Gaiman og Terry Pratchett - «Good Omens» (staff pick sommeren 2018)
14. A book with a title, subtitle or cover relating to an astronomical term: Stanislaw Lem - "The star diaries"
15. A book by an author from a Mediterranean country or set in a Mediterranean country
16. A book told from multiple perspectives: Lian Hearn - "I lys av månen"
17. A speculative fiction (i.e. fantasy, scifi, horror, dystopia): Neal Shusterman - «Scythe»
22. A book with a number in the title or on the cover: Hans Olav Lahlum - "De fems tegn"*
23. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #1 Something Old: Sir Arthur Conan Doyle - "The sign of the four"(gammel bok)
24. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #2 Something New: Tahareh Mafi - "Shatter me" (en "ny" verden)**
25. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #3 Something Borrowed:
26. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #4 Something Blue: Lars Mytting - Søsterklokkene
27. A book off of the 1001 books to read before you die list: John Irving - «A prayer for Owen Meany»
28. A book related to something cold (i.e. theme, title, author, cover, etc.): Philip Pullman - "The subtle knife"
29. A book published before 1950: Charles Dickens - "A Christmas Carol"
30. A book featuring an elderly character: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
31. A children’s classic you’ve never read: Madeleine L’Engle - «A wrinkle in time»
32. A book with more than 500 pages: Sarah J. Maas - «Empire of storms»
33. A book you have owned for at least a year, but have not read yet: Diana Gabaldon - "Outlander"
34. A book with a person's name in the title: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
39. A book with a strong sense of place or where the author brings the location/setting to life: Dag Solstad - "Genanse og verdighet"
40. A book you stumbled upon: Jo Walton - «Among others»
41. A book from the 2018 GR Choice Awards: Sarah J. Maas - "Kingdom of ash"
42. A book with a monster or "monstrous" character: Sarah J. Maas - "Tower of dawn"
43. A book related to STEM (Science, Technology, Engineering, Math) [fiction or nonfiction]: Kathy Reichs - "Spider bones"
44. A book related in some way to a tv show/series or movie you enjoyed (same topic, same era, book appeared in the show/movie, etc.): Kathy Reichs - "Flash and bones"
45. A multi-generational saga: Eka Kurniawan - "Skjønnhet er et sår"
46. A book with a (mostly) black cover: Leigh Bardugo - "Six of crows»
47. A book related to food (i.e. title, cover, plot, etc.): Mohsin Hamid - "The reluctant fundamentalist" (hele den narrative rammen er hovedpersonen som deler et måltid med en amerikaner og forteller ham historien)
48. A book that was a finalist or winner for the National Book Award for any year: Philip Pullman - "The Amber Spyglass"
49. A book written by a Far East Asian author or set in a Far East Asian country: Lian Hearn - «Barn av Otori»
50. A book that includes a journey (physical, health, or spiritual): Jan Roar Leikvoll - «Fiolinane»
51. A book published in 2019: Bård Borch Michalsen - "Verbene som beveger verden"
52. A book with a weird or intriguing title: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in Scarlet"