Ingen hylle
Ingen lesedato
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Viddenes folk høres ut som tittelen på et sosialantropologisk verk, og det nærmer seg faktisk en god del selv om boka egentlig er en diktsamling. Den skildrer livet og kulturen til flyttsamer på Nordkalotten, og er ifølge forordet en utvidet utgave av en tidligere trykt samling. Den ble utgitt i 1937.
Forfatteren hadde bodd sammen med samene og reinene og tatt del i nomadelivet og flere av diktene viser til en samefamilie som han tydeligvis hadde levd sammen med. Schøyen var en norsk forfatter, ikke noen same selv, og det virker som han hadde norske lesere i tankene, men han hadde dyp respekt og stor detaljkunnskap om samene og han står på deres side når han ser at de ble drevet bort fra mange områder som de hadde brukt i uminnelige tider. I den harde fornorskningstida som mye av 1900-tallet var, har nok dette vært kontroversielt.
Versene minner om Wildenwey og andre samtidige og litt eldre forfattere. De har fast rytme og enkel, logisk oppbygning, mange er formet som små fortellinger. De er skrevet forholdsvis enkelt for å bli forstått av flest mulig lesere, slik som det var vanlig på den tiden.
Det kommer godt fram at samene hadde et hardt liv, med ulveflokker, uvær og temperaturer ned i 40 kuldegrader. Men det virker som forfatteren likevel er mest glad i å skrive om håp, våren, kjærlighet, det fantastiske reinsdyret og naturen.
Schøyens mest kjente bok, Tre stammers møte, er et helt enestående verk. Men den som er glad i Tre stammers møte, har her en bok å fortsette med.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketHundre år efter hundre år vi hadde vår flyttvei her,
vi kalte landet i beste tro vårt land tillike. -
Snart har det vel, vårt lille folk, tapt retten til vind og vær,
om ikke vi krever det fredet nu: våre vidders rike!