Arten som forandret alt

historien om menneskets erobring av naturen

av (forfatter) og Reidar Andersen (forfatter).

J.M. Stenersens forlag 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (4 terningkast.)

12 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Tonje Sivertsens eksemplar av Arten som forandret alt - historien om menneskets erobring av naturen

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Alle andre arter må tilpasse seg naturen for å overleve. Vi mennesker får naturen til å tilpasse seg oss.

Denne boka er en fantastisk reise gjennom Homo sapiens' historie. Vår utvikling er uløselig knyttet til hvordan vi har formet naturen for å dekke våre behov. Det startet med at vi utryddet de store pattedyrene, og det har fortsatt frem til vår tids klimakrise. Hva er det er med oss mennesker, som får oss til å endre absolutt alt vi kommer i kontakt med?

Mange tror at menneskene i tidligere tider levde i balanse og harmoni med naturen, men dette stemmer ikke - mennesket har aldri, til noen tid eller på noe sted, latt naturen rundt seg være upåvirket. Heller ikke de første menneskene i Amerika og Australia.

Når vi vet mer om hvordan mennesket har påvirket naturen opp gjennom hele historien, vil vi få en bedre forståelse for tingenes tilstand i dag, og klarere se veien vi kan ta videre.

Terningkast 6: "Blant bokas mange fortrinn er at den, uten å gi slipp på vitenskapelighet og faglig tyngde, er spennende og fengende som en slektsroman." Adresseavisa

Bokdetaljer

Forlag J.M. Stenersens forlag

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788272016578

EAN 9788272016578

Språk Bokmål

Sider 220

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 1 0 0 0

Bokomtaler

Uhyre sterk lesing, dystre utsikter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Den aller viktigste naturkonstruksjonen som har funnet sted i jordens historie, er det moser som har sørget for. Moser skiller seg fra høyerestående planter på en rekke måter - de mangler røtter, de har liten transport av vann inne i mosestengelen og de har et helt unikt livsløp. Moser som ligner på nåtidens torvmoser, var de første plantene som etablerte seg på landjorden for om lag 470 millioner år siden. På denne tiden var det bare de aller mest hardføre som kunne klare seg på land, de som var aller best tilpasset kronisk miljøstress i form av svært lavt oksygennivå, sterk UV-stråling, ugunstige temperaturforhold og uregelmessig vanntilgang.

Moser er blant de mest hardføre plantene vi kjenner til, og sammen med alger og blågrønnbakterier startet de tidlig med fotosyntese og tilvirket dermed oksygen lenge før andre livsformer. Det fikk store konsekvenser: I løpet av noen millioner år dominerte moser landjorden, og med tiden ble oksygennivået i atmosfæren så høyt at også andre høyerestående vesener etablerte seg. Man fikk etter hvert evolusjon av høyere planter og dyr som var tilpasset et liv på jorden i stedet for i havet. Du leser dette på grunn av mosers evne til naturkonstruksjon.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi har ikke lenger noen grunn til å se på mennesket som grunnfestet egoistisk, som først etter overveielse kan oppføre seg hjelpende overfor andre. Empiriske studier slår fast at mennesker intuitivt samarbeider med andre mennesker, det er først etter at vi bruker hodet, etter at vi begynner å reflektere og tenke, at vi oppfører oss egoistisk. Blant annet er det vist at jo kortere tid forsøkspersoner har til å bestemme seg for hvor mye de vil bidra med til et fellesskap, desto mer bidrar de. Jo lengre tid det tar før man bestemmer hvor selvoppofrende man skal være, jo mer man tenker seg om, desto mindre bidrar man. Slike eksperimenter viser at mennesker fremstår som instinktivt selvoppofrende, hvilket stemmer bra overens med det de fleste opplever i hverdagen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det fine med økologisk mangfold er nemlig at det er en sammenheng mellom hvor funksjonelt mangfoldige økosystemer er, hvor komplekse de er, og hvor motstandsdyktige de er mot miljøendringer. Jo flere økologiske roller som spilles, desto større forstyrrelser kan som regel tolereres. Det vi vet om fremtiden er nettopp at det vil bli mange forstyrrelser. Klima vil endres, miljø forringes og fremmede arter vil forsøke å etablere seg. Hvis målet er å skape robust natur som bedre tåler slike endringer, er det smart å ikke bare ha fokus på vern av sjeldne arter: Vi må også ha fokus på å opprettholde relasjoner mellom arter, roller som spilles, i skog, på myr og i elv. Vi må tenke at det overordnede målet vårt er ikke bare å hindre artstap, men også å sørge for at fremtidens natur fungerer, på en robust måte. Politikere må lære seg at artsmangfold ikke er den eneste måten å måle biologisk mangfold på. Funksjonelt mangfold er også viktig i en verden i endring der ikke alle sjeldne arter kan reddes, og der vi ønsker at naturgoder til menneskesamfunn skal bli opprettholdt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi bør være forsiktige med å rangere kvalitet på natur utfra om det er menneskepåvirket eller ikke, ei heller utfra grad av påvirkning. Det meste rundt oss er menneskepåvirket eller menneskeskapt. Å reintrodusere nøkkelarter i et system kan sies å være en like stor grad av menneskelig kontroll som å brenne lynghei på Vestlandet for å holde landskapet fritt for skog. Vi skaper oss natur enten vi lar den gro igjen, om vi forflytter en art fra ett sted til et annet eller om vi velger å bevare jordbruksmark. Det dreier seg i mindre grad om hva som er naturlig, og mer om hvilken type mangfold vi ønsker å prioritere i ulike områder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikke gitt fra naturen at mennesker må slå hverandre i hjel. Det står heller ikke skrevet i genene at mennesker må leve ut sin indre frykt for de ukjente. Hvis det var tilfellet, ville den utstrakte kontakten, handelen, migrasjonen og genutvekslingen som har skjedd mellom samfunn og kulturer i titusenvis av år, vært vanskelig å forklare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Europeere" av Simen Ekern
  • "Den sjette utryddelsen - en unaturlig historie" av Elizabeth Kolbert
  • "Virkeligheten er ikke slik vi tror - om tingenes grunnleggende oppbygning" av Carlo Rovelli
  • "Insektenes planet - om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten" av Anne Sverdrup-Thygeson
  • "Om tyranni - tjue ting vi kan lære av det tjuende århundre" av Timothy Snyder
  • "Verden på vippepunktet - hvor ille kan det bli?" av Dag O. Hessen
  • "Silkeveiene - en ny verdenshistorie" av Peter Frankopan
  • "Jorden skal gråte - USAs historie med indianernes øyne" av James Wilson
  • "Trærnes hemmelige liv - skogen i bilder" av Peter Wohlleben
  • "Landet som lovet alt - min israelske reise" av Sidsel Wold
  • "Homo Deus - A Brief History of Tomorrow" av Yuval Noah Harari
  • "Europa - en reise gjennom det 20. århundret" av Geert Mak
Alle bokanbefalinger for dette verket