Stormfulle høyder

av (forfatter) og Ragnfrid Stokke (oversetter).

Pax 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (387 terningkast.)

1856 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Tonjes eksemplar av Stormfulle høyder

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Handlingen i romanen er lagt til Yorkshires ensomme heier som danner rammen rundt en dramatisk kjærlighetshistorie. I sentrum av begivenhetene står Catherine Ernshaw og den mørke, demoniske fremmede, Heathcliff. Han blir brakt til hennes fars hus som hittebarn, og fra dette øyeblikk knyttes Heathcliff og Catherine sammen i en ubrytelig følelse av samhørighet som holder stand gjennom Catherines ekteskap med Edward Linton og som forfølger dem helt ut til grensen mellom virkelighet og drøm, liv og død.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788253025629

EAN 9788253025629

Genre Historisk litteratur Klassisk litteratur

Omtalt tid 1700-tallet

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 343

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

112 136 90 32 13 4

Bokomtaler

God klassiker. Her kommer følelseslivet fram uten hemninger, spesielt de mørke og egoistiske sidene hos enkelte, og det leves et intenst liv!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For en bok. Jeg digger den. Ingen tvil om at den hører hjemme blant verdenslitteraturens beste bøker. Den er mørk som Edgar Allan Poe sin grøssere, og her kommer menneskenes stygge sider fram som hos Dickens. Jeg forstår at romanen ofte blir feiloppfattet som en 1800-tallets kjærllighetsroman, og kan derfor forstå at den blir tung å lese hvis noen går i gang med boka som den store kjærlighetsromanen. Det er ingen lettlest bok. Tror det kan være viktig å vite at det er en gotisk klassiker før man går i gang. Emily Brontë var opptatt av det patriarkalske samfunnet og kvinnene sin ufrie situasjon i hjemmet. Denne kombinasjonen gjorde at hun i dag blir sett på som stifteren av en ny sjanger: den kvinnelige gotikken.

I denne roman er det karakterdrama. Både Heathcliff og Catherine er grusomme, svært egoistiske, og usympatiske, men de er så utrolig godt beskrevet, og jeg tror på dem. Jeg tror ikke jeg har vært borti en bok som beskriver de styggere sidene av kjærlighet så godt som denne. I tillegg er språket i boken så nydelig, spesielt i denne nynorske utgaven.
Kred til Ragnar Hovland og Øystein Vidnes for oversettelsen.
Jeg kommer nok til å lese boken på nytt på engelsk.
For dette var en stor leseropplevelse.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg mislikte denne boka fra start til slutt. Jeg fikk ingen sympati for noen av personene den handlet om. Alle tok latterlige valg og var totalt usympatiske, alle som én. Stemningen i boka var hele tiden mørk og støvete og jeg er glad for å være ferdig med den. Det eneste positive å si er at jeg greide å fullføre den fordi jeg ventet på noe som gjorde den verdig sin status.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Til tross for at dette regnes som en av de største romanene gjennom tidene, klarer jeg ikke å gi den en sekser. Ja, - den er finurlig bygget opp, er godt skrevet og har mangefasetterte personer, men jeg klarer ikke å bli positivt berørt av den. Jeg klarer ikke å se boken som den kjærlighetshistorien den blir omtalt som, - jeg blir bare grundig lei og kvalm av psykopaten Heathcliff som blir mer og mer ondskapsfull! Det jeg likte best og som fascinerte meg, var de detaljerte skildringene av livet, naturen og menneskene i Yorkshire for rundt to hundre år siden, - dette er samtidige skildringer av en tid som er borte. Og jeg bøyer meg i støvet for Emily Brontë som har klart å skildre dette og dikte opp historien, disse personene og deres relasjoner, men altså,- jeg ble så lei av all ondskapen!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg holder på å lytte til lydboka, men jeg vil ikke anbefale noen å gjøre det samme. Jeg sliter meg igjennom, men det er tungt. Oppleseren snøvler, leser for fort, har trykk på feil stavelser, mangler innlevelse osv osv. Jeg blir mer opphengt i oppleseren enn av innholdet i boka. Jeg lytter til ca tre bøker i måneden, og dette er desidert den dårligst oppleseren jeg har vært borti.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nesten merkelig at en bok som handler om mellommenneskelige relasjoner nesten 200 hundre tilbake i tid kan være interessante og spennende, men det er i høyeste grad denne fortellingen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

En giftig venninne er verre enn tyve fiender!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Tyrannen tråkker på slavene sine, og de vender seg ikke mot ham, de knuser dem som står under dem igjen –

Heathcliff

Godt sagt! (5) Varsle Svar

(…) svik og vold er spyd som er spisse i begge ender – de sårer dem som griper til dem, verre enn dem de rettes mot.

Isabella (Linton) Heathcliff

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du elsket meg - hvilken rett hadde du da til å gå fra meg?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Dette er for en [Heathcliff] som i én person forener både mine følelser for Edgar og for meg selv. Jeg får ikke satt ord på det; men du og alle andre har da sikkert en anelse om at man har eller burde ha en eksistens hinsides sin egen. Hva ville vitsen være med å skape meg, hvis jeg var helt og fullt begrenset til meg selv? Mine store sorger her i verden har vært Heathcliffs sorger, og jeg så og følte hver eneste en fra første stund; min store tanke her i livet er nettopp han. Hvis alt annet skulle forgå, og han ble igjen, ville jeg fortsatt være til; og hvis alt annet skulle forbli, og han utslettes, ville universet forvandle seg til noe mektig fremmed. Jeg ville ikke føle meg som en del av det. Min kjærlighet til Linton er som skogens løv. Tiden vil forandre den, det vet jeg godt, slik vinteren forandrer trærne – min kjærlighet til Heathcliff er som det evige grunnfjellet under – en kilde til liten synlig glede, men en nødvendighet. Nelly, jeg er Heathcliff – han er alltid, alltid i tankene mine – ikke som en glede, like lite som jeg alltid er en glede for meg selv – men som mitt eget vesen – så ikke snakk mer om atskillelse – det er umulig, og –"

Catherine Earnshaw

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Barna gråt, det var sent på Kveld, moren hørte dem selv

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tiden brakte resignasjon, og en melankoli som var deiligere enn alminnelig glede.

Nelly Dean

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I det lange løp må man sette seg selv først; de milde og generøse er bare mer rettmessig egoistiske enn de herskesyke –

Nelly Dean

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke se ut som en mannevond bikkje som vet at den fortjener de sparkene den får, men likevel hater hele verden, og den som sparker, for hva den må lide.

Nelly Dean til Heathcliff

Godt sagt! (1) Varsle Svar

” – jeg har nesten nådd min himmel, kan jeg betro deg; og andres er fullstendig verdiløs og uinteressant for meg!”

Heathcliff

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Fra www.bokklubben.no:

"Noen bøker er bedre enn andre

På initiativ fra De norske Bokklubbene deltok 100 verdenskjente forfattere fra 54 land i en avstemning der alle fikk stemme på ti skjønnlitterære verk. De 100 bøkene som totalt fikk flest stemmer, utgjør Verdensbiblioteket."


Titlene er ikke rangert. Bøkene er listet opp alfabetisk etter forfatteres navn. Jeg har skrevet hvilket land forfatterne er fra ved siden av hvert verk. Når det gjelder utgaver har jeg rett og slett valgt dem med flest eiere her på bokelskere.no.

Her var det noen verker jeg har lest, en del verker jeg kjenner til, og en del jeg ikke kjente til fra før, og gjennomgangen av disse bøkene gjorde meg mer nysgjerrig på litteratur fra flere steder i verden og lyst til å utvide horisonten enda mer. Livet er for kort... ;-)


Godt sagt! (25) Varsle Svar

I forbindelse med verdens bokdag 2006 spurte Museum, Libraries and Archives Council (MLA) britiske bibliotekarer hvilken bok alle voksne burde lese før de dør. Her finner du resultatet av undersøkelsen.

Listen hos The Guardian.


Godt sagt! (24) Varsle Svar

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Det finnes folk det er fantastisk å lese om, som du ikke vil ta i med tang, langt mindre dele seng, toalett, frokost eller lysthus med. Her er noen av dem


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Varme steder, varme følelser: Bøker å varme seg på. God høst:)


Godt sagt! (8) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Å nei, det januar igjen!! Jula er over, ute er det mørkt og ingen ferie før påske! Ai ai. Her er noen tips til gode og store bøker som varer ut denne og neste mnd. Kanskje de får våren til å komme raskere også? Lev vel:)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Overtalelse" av Jane Austen
 • "Lady Chatterleys elsker" av D.H. Lawrence
 • "Jane Eyre" av Charlotte Brontë
 • "Mansfield Park" av Jane Austen
 • "Tatt av vinden" av Margaret Mitchell
 • "Fornuft og følelse" av Jane Austen
 • "Emma" av Jane Austen
 • "Store forventninger" av Charles Dickens
 • "Buddenbrooks - en families forfall" av Thomas Mann
 • "Det synger i gresset" av Doris Lessing
 • "Den afrikanske farmen" av Karen Blixen
 • "En by som Alice" av Nevil Shute
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver