Sunn tarm - klart hode

hvordan gode tarmbakterier beskytter og reparerer hjernen din

av (forfatter), Kristin Loberg (forfatter) og Mette-Cathrine Jahr (oversetter).

Cappelen Damm 2016 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.31 (16 terningkast.)

55 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Tale1s eksemplar av Sunn tarm - klart hode - hvordan gode tarmbakterier beskytter og reparerer hjernen din

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2016

Format E-bok

ISBN13 9788202520373

EAN 9788202520373

Språk Bokmål

Sider 345

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 10 3 2 0 1

Bokomtaler

Interessant, lettforståelig, men hvordan få det til.... Og er det fagmiljøer i Norge somjobber med dette...?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En bok om tarmen - med lang ventetid på biblioteket - er det mulig? Nå har jeg fått den og er snart gjennom den. Det første jeg gjorde var å kjøpe den i tillegg for å kunne ta den opp med jevne mellomrom. Den er like spennende som en krimroman og omhandler nyeste forskning om sammenhengen mellom en sunn tarmflora og hjernen. Og ikke minst omhandler den mulighetene for å redusere sannsynligheten for alvorlige sykdommer som MS, autisme, kroniske smerter, depresjon og autoimmune sykdommer. Jeg løp til helsekostbutikken og kjøpte Molkosan melkesyre som en start på et nytt "tarmliv".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Seriøst?! Skal du lese den boka?? Tenåringen i huset var ikke nådig i sine betraktninger da denne interessante tittelen lå lett henslengt på stuebordet i all sin prakt. Jeg gav henne et sånn lett overbærende mammablikk, før jeg gav meg lesingen i vold.
Boka er inndelt i oversiktlige kapitler, der den nyeste forskningen er strødd utover på en forståelig og dyptgripende måte.
David Perlmutter hevder at mye av sykdommene den vestlige verden sliter med i dag kan tilskrives dårlig tarmhelse, på grunn av overforbruk av antibiotika, uvitende kosthold og neglisjering av tarmbakterienes innvirkning på spesielt hjernens tilstand. Alzheimer, depresjon, autisme, - dette har sammenheng med tarmbakterienes dårlige innflytelse på hjernen, hevder Perlmutter. Han gir videre en oversikt over mulige syndere i kosten, som er med på å forkludre tarm- og hjernehelsen, der gluten og fruktose er hovedrolleinnehavere.
I siste del av boka får leseren en grundig innføring i hvordan tarmhelsen kan påvirkes, slik at hjernen får det bedre og man kan bygge opp "riktige" og hensiktsmessige kulturer av bakterier i kroppen sin.
Dette var ei svært interessant bok, - den ble faktisk spennende innimellom, og gjør at i alle fall jeg kommer til å tenke over om det jeg putter i munnen er gunstig eller ikke.
La meg gjøre det helt klart at dette ikke er noen pageturner, - men en lettfattelig og informativ bok som gir endel aha-opplevelser underveis.
David Perlmutter, - det er ikke alle som kan skrive om noe så usjarmerende som tarm og avføringstransplantasjon på en underholdende måte, - det tror jeg de fleste vil være enige med meg i. Men du er helt klart en av dem, - dette er formidlet på en forbilledlig pedagogisk måte. Fortsett å skrive, du, jeg følger deg gjerne!
Årsaken til at terningen ligger der og skinner i vårsola med fire øyne og ikke fem, er at jeg synes første del av boka di var ørlitt for omstendelig og gjentakende. Men, hey! - helheten er kjempebra, så hva gjør vel det? Anbefaler denne lille godteklumpen til alle som er interessert i helse og kosthold, - og det er kanskje de fleste av oss?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I denne boken viser David Perlmutter oss viktigheten av et godt mikrobiom for å ha en hjerne som fungerer som den skal. Han viser hvordan en god tarmhelse påvirker og forhindrer metabolske sykdommer som Altzheimers, Touretts, Demens mf. Han viser oss hvor hyppig bruk av antibiotika i barndommen kan bane vei for mange sykdommer på grunn av den ødeleggende effekten antibiotika har på tarmen.

Han peker på noen gode bevis for hvordan keisersnitt og mangel på amming kan være relatert til ADHD, depresjon, fedme fordi man ikke får de gode bakteriene man har behov for idet man blir født og videre som baby. Perlmutter er også ærlig på områder der det er behov for mer forskning, men virker positiv til den forskningen som allerede er blitt gjort, og som kan vise til lovende resultater. Perlmutter hevder også at rundt 90% av alle kjente menneskelige sykdommer kan spores tilbake til dårlig tarm. Han er også enig med mange ernæringsfysiologer i at det er altfor mye fokus på behandling av sykdommer i dagens medisinske miljøer enn å finne gode måter å forebygge dem, og en måte å forebygge sykdommer på er ifølge Perlmutter det å få en god tarm!

Denne boka lærte meg mange nye ting, blant annet om Lipopolysaccharider, eller LPS, som er enslags biologisk kriminell, spesielt hvis den kommer gjennom tarmslimhinnen og inn i blodstrømmen. Utenfor tarmene gjør LPS mye skade, og mange Altzheimer-pasienter har vist seg å ha for høye nivåer av dette utenfor tarmveggene, noe som ytterligere påvirker hjernen deres.
Han gir også sjokkerende tall om amerikanske barn som i gjennomsnitt får 3 antibiotikakurer gjennom sitt første leveår. Sjokkerende! Alt i alt gir denne boka god informasjon om et viktig og kanskje et noe glemt område innenfor helse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fermentering av mat & drikke. Dette er bøker jeg har kjøpt i løpet av de siste årene. Hver forfatter starter ut forskjellig, dermed vil en finne utførende forklaring i den ene mens en annen ymter mer og det ligger da mer mellom linjene.
Jeg har satt meg som mål og endre kostholdet mitt, derfor denne fordypningen. Jeg må ha det inn mentalt og kjøpe utstyr og så sette i gang. Jeg har ikke bestemt meg for å bli vegetarianer, men heller litt av alt.
Jeg har vært vegetarianer i 1/2 år tilbake i 80 tallet det var nesten umulig å gå ut å spise den gangen. Det samme var hos venner. I løpet av den tiden fikk jeg en enorm energi husker jeg. Dette er noe jeg har tenkt å gjøre flere ganger, men det har aldri passet inn.
Når det gjelder kambucha så kan man start uten en scoby, men helle oppi kombucha som man har kjøpt (Berit Nordstrand, jeg kjøpte det på apoteket). Det tar litt lengre tid, men en ny scoby danner seg på overflaten. Man kanskje tro at siden sukkeret er for bakteriene så vil kambucha inneholde få kalorier, men det stemmer ikke kaloriene ligger nå i bakteriene som man drikker.
Eple-eddik kan man også lage helt fra start. Til rengjøring kan man ta kjøpe-eddik og fermentere denne med sitronskall det skal vist holde insekter borte vår/sommer/høst er det blitt hevdet. Til og med furu eddik kan man lage til rengjøring.

Vannet man bruker bør være ut klor (tap vann) og det gjelder også når man lager tofu, annet fermentering som man har tilsatt gjæring til.

Jeg har ikke bestemt meg for sort te, grønn te eller blanding av begge. Grønn te "Jun" tar kortere tid og krever ikke høy temperatur under fermenteringen. Man kan ikke bruke scoby fra Jun i sort te fermentering.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Populærvitenskapelige bøker med kroppen som tema


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den store boken om vitaminer og mineraler - ikke bare forebyggende kosttilskudd, men også kraftfulle medisiner som trygt og effektivt kurerer og lindrer en rekke fysiske og psykiske sykdommer på en trygg og effektiv måte" av Abram Hoffer
  • "Aloe vera - naturens skattkammer" av Audun Myskja
  • "Fermentering - mat og drikke for glade tarmer og gode smaker!" av Gry Hammer
  • "Betennelsesfri - en ny forståelse av årsaken bak mange helseproblemer" av Martina Johansson
  • "Gleden kommer utenfra - finn lykkefølelsen i de vanlige tingene rundt deg" av Ingrid Fetell Lee
  • "Særlig sensitive barn" av Elaine N. Aron
  • "Food pharmacy - en fortelling om tarmfloraer, beskyttende bakterier, forskning og antiinflammatorisk mat" av Lina Nertby Aurell
  • "Kunsten å stå opp om morgenen - 10 råd for livet" av Robert Mood
  • "Hjernen & tarmen - om kroppens skjulte samtale" av Emeran Mayer
  • "Huden - alt om vårt største organ" av Yael Adler
  • "Lev mer tenk mindre - dropp grubleriene og slipp fri fra nedstemthet og depresjon med metakognitiv terapi" av Pia Callesen
  • "Tarmens medisin - 6 smarte trinn til sunn tarm, friskere kropp og klart hode" av Berit Nordstrand
Alle bokanbefalinger for dette verket