2017
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
I romanen er menneskeheten drevet på flukt fra solsystemet. De befinner seg på et romskip, men reisens mål er ukjent. Om bord på skipet blir hovedpersonen Ben en del av et opprør. Sammen med andre opprørerne sperres han inne på fangedekk 104. Ben og de andre tror ikke de vil klare å holde seg i live til skipet når sin destinasjon. Men en revolusjon er helt nødvendig for at menneskene ikke skal gå under. Ben kjemper for livsbetingelsene til sin handikappede datter og for hele menneskehetens fremtid.
Omtale fra forlaget
Denne tankevekkende romanen er en rom-odyssé og en poetisk fremtidsvisjon..Menneskeheten er.evakuert fra jorden, et gigantisk skip er bygget, men endemålet er uvisst. Imens skal et samfunn fungere..
Hovedpersonen Ben blir viklet inn i et opprør om bord på romskipet..Han og de andre på fangedekket 104 vet at ingen av dem vil oppleve dagen da de.får fast grunn under føttene. Likevel må det bli revolusjon. Alt må forandres, opprøret finnes fremdeles i mennesket.
104 er en viktig fortelling i en tid der vi i større og større grad er avhengig av å finne felles løsninger på de utfordringene vi står overfor.
Christopher F-B. Grøndahl har tidligere skrevet romanene Den sjette søvn (1998) og Poppel (2000) samt hørespillet Risk, som vant «The best European Radio Drama of the year 2003» i den prestisjefylte Prix Europa.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2006
Format Innbundet
ISBN13 9788203190414
EAN 9788203190414
Genre Science fiction
Språk Bokmål
Sider 231
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En tilfeldig bok jeg hadde liggende. Og for en positiv overraskelse. For de som er glad i sci-fi er dette virkelig ei bok å anbefale. Jeg vil ikke røpe noe, men ei av de beste bøkene i år.
Jeg savner de merkeligste ting: Å sitte i en nattlig drosje langs en brosteinsbelagt gate. Den fargede julebelysningen som hang rundt vinduet i en leilgihet jeg lånte. Jeg savner mattheten solen skinte med i september. At en liten vinkel på kloden var nok til å få dagen til å kjennes som kveld.
Jeg savner tiden på Europa. Årene i Villeneuve, nå omgjort til myk, meningsløs melankoli: den føflekkede huden til en kvinne jeg mistet. De objektene som omga henne, bøker av et bestemt slag, et glassbord som gjorde det lille rommet større, dusjforhenget med fargede dyr i naive streker.
Alt dette har blitt et landskap som overstråler livet selv.
Og jeg fylles av et falskt håp, en dunkel fornemmelse om at noe godt en dag skal komme.
Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).