Uten personlig ansvar

av (forfatter) og Bodil Engen (oversetter).

Gyldendal 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.68 (79 terningkast.)

197 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Stina Sønvisens eksemplar av Uten personlig ansvar

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

En av fjorårets mest omtalte bøker het Rettsstridig forføyning, om Ester Nilssons håpløse kjærlighet til Hugo Rask. Nå er Ester Nilsson tilbake. Og hun har ikke lært noe.

Fem år etter relasjonen til Hugo Rask treffer Ester Nilsson skuespilleren Olof Sten, og allerede ved det første møtet kjenner hun kroppens sitrende reaksjon: Hun er i ferd med å forelske seg hodestups. Nok en gang. Olof skjuler ikke det faktum at han er gift med Ebba Silfversköld, men begynner allikevel å treffe Ester. De innleder et forhold som egentlig ikke er noe forhold, i hvert fall ikke slik Olof ser det. For han er jo gift og har ingen planer om å forlate Ebba. Men hva gjør han sammen med Ester da?
Ester kjøper bil så hun kan kjøre Olof på kryss og tvers av landet, til teaterforestillinger og etterlengtede kjærlighetsmøter. Månedene går, og det blir vår og det blir sommer. Og sommeren blir uutholdelig for Ester, for om sommeren er gifte menn sammen med sine koner. Ester Nilsson er rett og slett kun en elskerinne. Det vil si, Olof Sten er merkelig ambivalent, og håpet om at han skal forlate Ebba, finnes jo der.
Uten personlig ansvar er den frittstående fortsettelsen av Rettsstridig forføyning. Det er en opprivende, men også varm fortelling, hvor Andersson høylytt og innstendig diskuterer den kompliserte kjærligheten, følelsenes lek med fornuften, selvbedraget, maktutøvelsen og styrkeforholdet i relasjoner. Det er blitt en sylskarp og galgenhumoristisk bok om oss rare mennesker og mønstrene vi snubler rundt i.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788205481756

EAN 9788205481756

Omtalt sted Sverige

Språk Bokmål

Sider 330

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 42 22 6 0 0

Bokomtaler

Ester er tilbake, og denne gangen har hun lagt sin elsk på skuespilleren Olof. De innleder et slags forhold, selv om Olof er gift. Olof er et prakteksemplar av en dust. Han vil ikke ha Ester, men vil ikke miste henne heller. Han er som regel avvisende, men når han merker at Ester er i ferd med å gå lei eller gi han opp, blir han varm og kjærlig. Og da tennes nok en gang håpet i Ester om at han skal forlate sin kone til fordel for henne. Jeg ble litt trøtt på den evinnelige dansen fram og tilbake mellom dem, og jeg synes ikke boka har den samme intensiteten som jeg likte så godt i "Rettsstridig forføyning". Men Andersson har nok en gang skrevet godt om å være hekta på et håp om kjærlighet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

en kommentar underveis, vidunderlig vittig og smart denne, synes det passer med Woody Allen sammenligningen. Likefullt, måtte ha en pause midt i, grunnet en overveldende trang til å anbringe et langt stykke trevirke på de respektive hovedpersonenes kranier gjentatte ganger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Elsket første bok om Ester Nilsson og denne boken har alle de samme ingrediensene men dessverre for min del slet jeg veldig med det nye forholdet til Ester. Jeg tror ikke på det, Olaf eller Ester. Men jeg ser av anmeldelser og blogger at de fleste er fortsatt fascinert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Litt nedtur fra forrige bok om Ester. Gjentakelser og ikke så språklig brilliant som forgjengeren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Olof var, tenkte hun der hun sto, som en defekt strømledning som gikk gjennom livet hennes. Hun fikk støt hver gang hun kom borti ham, men også all sin energi derfra.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

I likhet med så mange holdt han ikke ut å miste det han ikke ville ha.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hun forsøkte å avtale tid og sted, men det ville ikke han. Nøyaktige avtaler er den svakere partens beskyttelse, den sterkere vil holde alt åpent i tilfelle lysten plutselig skifter retning. Svak er den parten som vil for mye, sterk er den som stort sett ikke bryr seg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ester og Olof var som to tannhjul. Tannhjul vokser ikke inn i hverandre og vokser ikke sammen. De mister ikke forståelsen av hvor den ene slutter og den andre begynner, men de forutsetter hverandre, drives fremover av hverandre, er helt tilpasset hverandre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Mens hun lå der i lyset fra sin omhyggelig utvalgte punktbelysning som Olof ennå ikke hadde sett, fikk hun en tekstmelding.
Olof skrev: "Vi kan vel ligge lavt med meldingene i julen?"
(...)
Ester svarte og skrev at hun i denne juletiden hadde til hensikt å være selve innbegrepet av å ligge lavt, bli ett med stillheten, være dens første synonym."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Livet er ikke klart og definert. Det er ullent og kaotisk, uryddig og uordentlig. Kan det ikke bare får være det?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

... for forelskelsen er ikke sofistikert, den er primitiv. Man elsker dem man får fritt spillerom hos for de delene av seg selv som man føler seg hjemme og bekvem med, uansett om disse delene er råtne eller friske, oppskrubbet eller skinnende blanke.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hun gikk på julefester og annendagsmiddager, lekte selskapsleker og pratet, men bare i dagdrømmene sine var hun helt og fullt til stede. Om morgenen favnet hun Olofs kropp i sengen og strøk over hans luftkontur. Snart ville han være der hos henne, ganske snart, og livet kunne begynne. Bare i ventingen var hun levende, ikke i sin egentlige tilværelse med dens ubetydelige små gjøremål.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Spydighet og sarkasme kunne ikke sameksistere med et kjærlig sinnelag, de var forakt som ikke våget å stå fram, feighet som hadde aggresjonen på slep.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Hva tenker du på akkurat nå?"
"Jeg tenker på at det ikke er de enkelte hendelsene som utgjør livet," sa Ester.
"Hva mener du?"
"Hendelsene er som et fotoalbum.Eller som en antropologs beskrivelse av fremmede folkeslag."
"Er det ikke hendelser, alt som skjer i livet?"
"Vi ser det jo ikke helt slik. Ifølge både antropologen og fotoalbumet synes det som om alt menneskene gjør, er å danse regndans, fylle år, ha krepselag, feire midtsommer, pynte seg til høytider, nedlegge et dyr, spise kake, gifte seg, feire jul, være på ferie, utføre riter. Men slike hendelser utgjør ikke livet, de er unntak, og det er derfor vi tillegger dem vekt ved fotografering og nedtegnelse. Det er strømmen av bevissthet innimellom som er livet, og det er der kulturene utøves. Livet skjer i mellomrommene, når etnografien ikke skildres og familiens kamera ikke tas frem."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker jeg ønsker meg


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sveas sønn" av Lena Andersson
 • "Datteren" av Lena Andersson
 • "Minner om fremtiden" av Siri Hustvedt
 • "Erindring om kjærligheten - roman" av Kirsten Thorup
 • "Det er noe som ikke stemmer - roman" av Martina Haag
 • "Rettsstridig forføyning - en roman om kjærlighet" av Lena Andersson
 • "Vinter" av Ali Smith
 • "Kjærlighet i nødsfall" av Daniela Krien
 • "Mødre og døtre" av Tiril Broch Aakre
 • "Se på oss nå - roman" av Geir Gulliksen
 • "Tritonus - en skjærgårdsfortelling" av Kjell Westö
 • "Mine venner - roman" av Monica Isakstuen
Alle bokanbefalinger for dette verket