Moren

historien om Wenche Behring Breivik

av (forfatter).

Aschehoug 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.16 (45 terningkast.)

100 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Rita Bergs eksemplar av Moren - historien om Wenche Behring Breivik

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2014

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Svært lite er kjent om Wenche Behring Breivik og hennes og familiens bakgrunn, og om hvordan hun opplevde tiden etter 22. juli 2011. Journalist og forfatter Marit Christensen ble kjent med henne på senvinteren 2012, da Wenche Behring Breivik ba henne om hjelp til å sette ord på sin livshistorie. De to kvinnene tilhører samme generasjon, men deres liv ble likevel helt forskjellige.
I denne boken forteller Marit Christensen historien til kvinnen hun ble kjent med - og om sine møter med en mor i sjokk, sorg og sinne etter sønnens grufulle gjerninger. Wenche Behring Breiviks opprinnelige ønske om å få hjelp til å skrive en bok, og senere hennes ønske om å få boken ferdigstilt under andre forutsetninger, ble til en egen fortelling i det siste året av hennes liv, mens hun kjempet med uhelbredelig kreft. Den fortellingen er også en del av denne boken.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788203293566

EAN 9788203293566

Omtalt sted Oslo Utøya

Omtalt person Anders Behring Breivik Wenche Behring Breivik

Språk Bokmål

Sider 244

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 4 7 19 12 1

Bokomtaler

Hvis du er interessert i å lese om Behrings seksuelle debut, oppblåst mage, urinveisinfeksjoner og unødvendig pjatt fra forfatterens eget liv, vil jeg anbefale boka. Hvis ikke: Styr unna. Jeg skjønner godt at Behring ble misfornøyd med resultatet, for i boka virker hun både naiv og rasistisk. Hun forteller om episoder hvor hun er helt sjokkert etter å ha hentet Anders i barnehagen, der han satt i et rom "med mange negerunger", og at det er viktig å omgås mennesker som er av samme "klasse" som en selv. At Behring har slike tanker etter å ha vokst opp i et barnehjem, og senere i en lutfattig familie hvor alle sammen delte seng, synes jeg er relativt kvalmt. I tillegg til dette er Christensens språk elendig, og boka er full av ufullstendige setninger. Christensen er også flink til å dele litt for mye, blant annet at hun synes at Behring brukte litt for mye rouge i kinnene, og at hun selv hadde en venninne fra barneskolen som het Marit. Boka er lite gjennomført og burde etter min mening aldri ha sett dagens lys.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det er bare å gratulere Marit Christensen med å ha skrevet en bok om seg selv og sin egen (selvopplevde) fortreffelighet. Historien om Wenche Behring Breivik finnes også mellom disse permene, men den er usammenhengende og periodevis detaljert til det meningsløse. Dette er ikke offentlig skittentøysvask, det er en beskrivelse av et virkelig menneske sin bremsespor i underbuksene som er til vask. Det er bare ubehagelig. Samfunnet har kanskje behov for historien til familien som ble rammet da deres sønn, bror og slektning gjorde seg selv til etterkrigstidens verste drapsmann - men denne historien burde ikke blitt publisert.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noen bøker vet jeg hvordan jeg kommer til å reagere på allerede før jeg leser dem. Dette er en slik bok - en bok som jeg leser av den enkle grunn at jeg vil også vil mene noe om den, og da må jeg i rettferdighetens navn lese den først.
Den oppfylte alle mine forventninger: uvesentlig, pjatt, dårlig fyllmasse, forfatterens forsøk på å skrive seg selv inn i historien... nei, nei, nei - terningkast 1 fra meg er like uvanlig som terningkast 6 - men gratulerer til Marit Christensen, terningkast 1 her altså!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En bok som ikke skulle vært utgitt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette ble en merkelig opplevelse for min del. Jeg har alltid likt biografier og å lese om virkeligheten. Her ble det for mye annet for min smak, jeg datt ofte ut av handlingen og lurte "hva er det egentlig jeg leser om nå?"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En frastøtende biografi. Hvis det lille som ble omtalt om henne i media var belastende, kan man lure på hvordan hun ville opplevd utgivelsen av denne boka. Marit Christensen gir inntrykk av å ville hjelpe, men skriver svært nedlatende om sitt biografiobjekt og har tydeligvis ikke blitt holdt tilstrekkelig i tømmene av Aschehougs redaktør (historien var kanskje for verdifull til å stilles kritiske spørsmål til?).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Wenche Behring Breivik møtte uforvarende sin skjebne. Og like uforvarende havnet hun i historien. Hun gjorde så godt hun kunne. Kunne ikke bedre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Min skyld? - en fars historie" av Jens Breivik
  • "Ikke si det til noen - historien om et barn, ei bygd og en ordfører" av Jon Gangdal
  • "Felicia försvann - i skyggen av verdens beste mamma" av Felicia Feldt
  • "Hopp da, så blir vi kvitt deg! - en bok om mobbing" av Tanja Wibe-Lund
  • "Shirog - jenta jeg en gang var" av Isabel Raad
  • "Savnet i Baneheia - drapene som rystet Norge" av Hilde Moi
  • "21. juli - en kjærlighetshistorie fra Utøya" av Kristoffer Berg
  • "Fullt lys og stummende mørke" av Rigmor Galtung
  • "En norsk tragedie - Anders Behring Breivik og veiene til Utøya" av Aage Storm Borchgrevink
  • "Monika-saken - min historie - fra drapsetterforsker til varsler" av Robin Schaefer
  • "Martine - jakten på rettferdighet" av Marianne Vikås
  • "Et større vi - til forsvar for livet" av Geir Lippestad
Alle bokanbefalinger for dette verket