Lær oss å vokse fra vår galskap

tre noveller fra Japan

av (forfatter) og Tone Sandøy (gjendikter).

Cappelen Damm 1998 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.60 (5 terningkast.)

31 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

RandiAs eksemplar av Lær oss å vokse fra vår galskap - tre noveller fra Japan

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Noveller

Lesedato

2010

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken inneholder tre noveller; Buskap, Seventeen og Lær oss å leve med vår galskap. Den første er en beretning fra en avsides landsby under krigen, sett gjennom en gutts øyne, hvor en farget soldat blir tatt til fange. Den andre novellen handler om en helt alminnelig unggutt som forvandles til et voldsmonster. I den siste novellen tematiserer forfatteren familien som får et hjerneskadet barn, men den handler først og fremst om frigjøring. Den uhorvelig fete faren er ikke bare bundet til sitt barn, men også til minnet om sin far som ble gal, og han tenker at han selv også må være det.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 1998

Format Innbundet

ISBN13 9788202165796

EAN 9788202165796

Serie Pan

Språk Bokmål

Sider 180

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 2 0 0 0

Bokomtaler

At jeg i det hele tatt ble oppmerksom på denne japanske forfatteren, skyldes flere tilfeldigheter. For det første at jeg har fått det for meg at jeg skal lese flere bøker av Nobelprisvinnere, og for det andre at en diskusjonstråd her på Bokelskere førte til at denne boka ble spesielt anbefalt. Forfatteren ble tildelt Nobels litteraturpris i 1994, uten at jeg har noen erindring om dette ... Det viste seg helt umulig å fremskaffe denne boka, så jeg måtte til slutt på biblioteket for å få tak i den.

I denne lille, tynne boka er tre noveller samlet. Det er tre høyst forskjellige noveller, men de har det til felles at de er usedvanlig godt skrevet. Noe annet ville vel knapt være å forvente siden forfatteren tross alt har fått Nobels litteraturpris!

I den eldste novellen - "Buskap" - aner vi at vi befinner oss under andre verdenskrig. Jeg-personen er en ung gutt som får dagene til å gå gjennom lek, rivalisering med andre gutter osv. Stort sett skjer det svært så lite i den avsidesliggende landsbyen. Da et amerikansk fly styrter i nærheten og den eneste overlevende, beskrevet som en svær neger-soldat, blir tatt til fange, blir han hele landsbyens naturlige midtpunkt. For noe så eksotisk har de aldri vært borte i før ... Så lenge det er fred, er det ingen fare ... men så snur alt veldig brått og ingenting blir som før.

Novellen "Seventeen" var nok den som gjorde sterkest inntrykk på meg. Vi møter en ung gutt som stort sett føler seg nokså mislykket, helt til han begynner å lefle med høyreekstremistiske krefter. Sånn sett en klassisk historie om hvem som i det hele tatt blir ekstremister.

I tittelnovellen møter vi en mann som hele tiden omtales som "den fete mannen". Han har et mildest talt uavklart forhold til sin mor. Farens siste år og for den saks skyld også hans død er åpenbart omspunnet med mange hemmeligheter, og det fete mannen ønsker at moren skal fortelle om faren hans. Uten særlig hell ...

"Da han var liten hadde moren latt som om hun gikk fra vettet hver gang han prøvde å spørre henne om farens selvpålagte isolasjon og plutselige død, og stengt veien for kommunikasjon på den måten."

Spørsmålet er om han til slutt klarer å forsone seg med seg selv og finne en slags fred.

Jeg synes det var spennende å få kjennskap til denne lille novellesamlingen! Det er noe spesielt med nordmenn og japansk litteratur! Dersom jeg en eller annen gang skulle komme over noen flere oversatte bøker av denne forfatteren, kommer jeg til å kaste meg over dem!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Jeg følte en overveldende udefinerbar angst for morgendagen. Men den eneste måten jeg kan slippe unna en natt med angst på, er ved å onanere. Utenfor skjulet stønnet natten i en storby som tilhørte De Andre. Lufta fra møkkete bygater lot en avslepet essens av vår komme sigende med sin lumre eim av bøkeskogen langt borte for å hisse kjøtt og blod og skylle meg vekk i et hav av usikkerhet. Jeg er sytten, en ynkelig tragisk seventeen. Gratulerer med dagen, gratulerer med dagen, klå deg i skrevet og sett i gang med du vet hva ...

Fra novellen "Seventeen".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da han var liten hadde moren latt som om hun gikk fra vettet hver gang han prøvde å spørre henne om farens selvpålagte isolasjon og plutselige død, og stengt veien for kommunikasjon på den måten.

Fra novellen "Lær oss å vokse fra vår galskap".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Brevet var skrevet i et smålig og ynkelig hat som ingen andre enn den fete mannen selv hadde den fornødne følsomhet og evne til å fatte fullt ut. Men en ting var allikevel hevet over enhver tvil; det åpenbare blodsbånd mellom ham og hans mor. Akkurat som den fete mannen, og hans sønn, hennes sønnesønn, var hun fetere enn fet.

Fra novellen "Lær oss å vokse fra vår galskap".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Teorema - eller den guddommelige sæd" av Pier Paolo Pasolini
 • "Vanlagnad" av Beppe Fenoglio
 • "Annerledes" av Eugenio Montale
 • "Samtale på Sicilia" av Ellio Vittorini
 • "Ved Syrtenes strender" av Julien Gracq
 • "Kalenderdikt" av Jan Erik Vold
 • "Invisible Man" av Ralph Ellison
 • "Det feige hjerte" av Javier Marías
 • "Dom Casmurro" av Machado de Assis
 • "En opiumspisers bekjennelser" av Thomas De Quincey
 • "Nattskog" av Djuna Barnes
 • "Søsknene Tanner - roman" av Robert Walser
Alle bokanbefalinger for dette verket