Morfar pustet med havet

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.79 (73 terningkast.)

146 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

RandiAs eksemplar av Morfar pustet med havet - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Skjønnlitteratur, no

Lesedato

2021

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788203369230

EAN 9788203369230

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Asia

Språk Bokmål

Sider 350

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 50 16 2 0 0

Bokomtaler

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min første bok av Teige, men kanskje ikke den siste ... Tror heller ikke at dette er hennes beste?

Blant mye horror og mørk lesestoff ellers, vil man også av og til lese noen realistiske romaner. Valget falt på Morfar pustet med havet siden jeg ikke har lest altfor mange romaner basert på andre verdenskrig, dessverre. Har også vært nsygjerrig på å utforske Trude Teiges forfatterskap.

Morfar pustet med havet er om to brødre fra Grimstad, Sverre og Konrad. De mister foreldrene sine i svært ung alder, og Sverre lover å passe på Konrad, siden han er storebror. Han har lovet sin mor å beskytte ham. Som sin far, blir de sjøfolk og ingen steder er trygt. Andre verdenskrig er i gang og det er bare spørsmål om tid før man selv blir omringet og tvunget til nye, og truende hverdag. Det skjer med brødrene Sverre og Konrad da de og deres mannskap blir angrepet av en japansk ubåt. Brødrenes vei skilles, og fokuset blir videre satt på Konrad og en annen mann som fraktes i en livbåt som til slutt havner i Java. Der møter Konrad en norsk sykepleier som heter Sigrid. Konrad er i dårlig forfatning. Vil hun få ham på bena igjen, og blir deres veier også splittet av japansk nasjon som stadig nærmer seg med sitt strenge regime?

Forutsigbar fortellerstemme
Spennende utgangspunkt, men hadde nok likt boka bedre hvis den var skrevet av noen andre. Teige skriver ikke dårlig. Det er ikke det jeg mener, men det blir litt ofte pompøst og forutsigbart over det hele. Det er lite overraskelser og man kommer ikke helt inn i dybden av karakterene. Det var et savn. Men interessant og brutalt om hvor strenge og groteske det japanske regime kunne være. Ofte leser man om tyske konsentrasjonsleire når man leser romaner som er basert på andre verdenskrig. Det var interessant å bli bedre kjent med hvordan det var i en annen verdensdel.

Spesielt interessant var det å lese om hverdagslige livet før andre verdenskrig rammer hovedkarakterene for alvor. Hvordan de frykter det verste, og bare venter på å bli fraktet av sted mot sin vilje. Det var også fengslende å lese om hvordan fangene støtter hverandre til tross for matmangel, søvnmangel, og dårlig helse generelt. Alt de blir tvunget til å gjøre og likevel holde ut med håpet om at livet begynner etterpå.

Ikke alle relasjoner er like troverdige
Det jeg dog ikke ble særlig overbevist om er en relasjon hvor det oppstår instalove. Mennesker som får følelser for hverandre nesten med en gang de møtes. Det er ikke troverdig i bøker for voksne eller ungdomsbøker. Det kan skje, men det blir ofte malplassert i bøker og ødelegger noe av spenningen som allerede var der. Jeg var heller ikke spesielt fan av Sigrid som fremstilles som en slags superkvinne som vet råd til enhver tid, ingen svakheter eller noe særlig menneskelig ved henne. Kanskje litt hardt å si, men savnet å se mer menneskelige sider av henne.

En brutal og kunnskapsrik roman om andre verenskrig, men det blir nokså gjentakende og litt for mye om forelskelse.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For en dårlig roman! Som en uendelig lang ukebladfølgetong, med endimensjonale skikkelser uten troverdighet. Fangeleirene skildres om og om igjen, og hovedpersonene har sin usannsynlige romanse midt oppe elendigheten. Men du blir knapt grepet av historien, for her er forfatteren helt på utsiden av det som skjer. Føler at hun har vært like ivrig som meg til å bli ferdig med boka...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte Mormor danset i regnet og Morfar pustet med havet var like fengende og god. Teige har en fortellerstil som er lett og ledig og her var det flust av både historie og spenning, samt en smule romantikk midt i krigens elendighet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke på høyde med Mormor danset i regnet. Når man har lest en del om 2 verdenskrig, synes jeg ikke det er noe nytt her... Har lest om fangeleirer og konsentrasjonsleirer før... Det blir bare nok en tragisk historie fra krigen....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Som en fjær i vinden" av Sofia Lundberg
  • "Lene seg mot vinden - roman" av Trude Teige
  • "Aurelia - roman" av Gabi Gleichmann
  • "Dement diamant - roman" av Toril Brekke
  • "Hele verdens tårer" av Jan-Philipp Sendker
  • "Eiketreet" av Sofia Lundberg
  • "Den gode doktoren fra Warszawa" av Elisabeth Gifford
  • "Alt som er ødelagt" av John Boyne
  • "Tre søstre" av Heather Morris
  • "Alt det blå på himmelen" av Mélissa Da Costa
  • "Gutten fra Napoli" av Viola Ardone
  • "Den lange reisen" av Alyson Richman
Alle bokanbefalinger for dette verket