Den evige jøde

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2002 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.13 (39 terningkast.)

144 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

[ Slettet bruker ]s eksemplar av Den evige jøde - roman

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Det er 1500-tallets Europa, nye tanker står mot gammel tro, autoritetene utfordres. Glassmakeren, boktrykkeren og legen Isak Juan da Costa er en av dem som tør å sette spørsmålstegn ved de vedtatte sannheter. 1500-tallet er også inkvisisjonens tid, og landflyktighet blir Isaks skjebne. Han lever et omskiftelig liv og søker til slutt et fristed for seg og datteren Juana i Amsterdam. Under navnet Johannes Cartophilus får han arbeid på et glassverk, og Juana må leve forkledd som unggutten Juan. Spørsmålet er hvor lenge Juana kan skjule at hun er i ferd med å bli kvinne og hvordan hun kan unngå at katastrofen rammer både henne og faren.

Omtale fra forlaget

En levende og fargesterk historisk idéroman fra vår store forteller Bergljot Hobæk Haff. Handlingen i Den evige jøde er lagt til 1500-tallets Europa, og med klare streker risser Haff opp den dramatiske og omskiftende livshistorien til hjelperabbineren, legen, glassmesteren og boktrykkeren Isak Juan da Costa, som også kaller seg Cartophilus - et av navnene den evige jøde har vært kjent under. Vi møter Isak sammen med datteren Juana, forkledd som gutt, på vandring mot Amsterdam. Her får han arbeid på et glassverk, treffer maleren Brueghel, og her forfatter han kjetterske skrifter som bare Juana får lese. Også hennes liv er dramatisk. Hvor lenge kan hun holde sin identitet skjult? Og hvem er hun egentlig? Bak det gripende menneskelige dramaet Isak og Juanas livsskjebner utgjør, og bak det levende bildet som tegnes av den brytningstiden 1500-tallet var, tematiserer Bergljot Hobæk Haff i denne rike romanen også hvordan den frie tenkning knebles av religiøs intoleranse - og slik trekkes forbindelseslinjer frem til vår tid.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788205303300

EAN 9788205303300

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1500-tallet

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 232

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 12 19 5 2 0

Bokomtaler

Liten roman - stort tema...

Det er ikkje første gong eg les boka, og eg sit att med noko blanda kjensler også denne gongen.

Juan da Costa alias Johannes Cartophilos vandrar gjennom Europa i mellomalderen på leiting etter eit trygt tilvære for seg sjølv og den vesle jenta si, Juana, som er utkledd som gut. Merkelege omstende gjer at Juan er både jøde og døypt som kristen, og jødar hadde dårlege levekår i Europa under inkvisisjoen. I bagasjen har han nokre bøker som inneheld tankar som er opprørande for dei geistlige, og som vil medføre dom for kjetteri dersom dei vert oppdaga.
Og utan å røpe for mykje: Judas fornektar seg ikkje!

Juana, eller Juan som ho må utgi seg for, får større og større problem med å skjule at ho eigenlig er kvinne, og må finne ein veg ut av "dobbeltheten" som har vorte hennar identitet.

Boka inneheld ein del svært gode skildringar og gode tidsbilde av ei tid som kristendommen neppe kan vere stolt av. Minuset for meg vart at eg til tider hadde problem med å følgje spranga i tid, person og ikkje minst skifta mellom 1. og 3. person forteljarstemme - spesielt i siste delen.

Trur kanskje eg må lese boka igjen, om eg skal yte den full "rettferdighet", sidan eg denne gongen måtte lese i rykk og napp, og endar på terningkast fire

Men eit interessant leseprosjekt, det var det!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Halve boka består av fortellinger.... det blir ganske kjedelig å høre på... når man egentlig vil vite hvordan det går med Joana... synes ikke historien er troverdig, selv om det nok var mindre grunner til at folk ble brent på bålet på den tida, så klarer aldri forfatteren å dra meg inn i boka og få meg til å tro på historien... Lydbokinnleser Dennis Storhøy er behagelig å høre på og drar helhetsinntrykket opp men dessverre er det meste av boka ren sovemedisin....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Du lurer vel på hvordan to unge mennesker kunne bli kjent med hverandre når de ikke snakket det samme språket. Men du må huske på, hele menneskelivet er en stum tale som ikke behøver ord for å gå fra hjerte til hjerte.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Men glemselen,forklarte faren, var hukommelsens dypsindige søster, som heller ikke var å forakte. Hun gjemte alt som var verdt å bevare, opptok i seg fremmed stoff og gjorde det til sitt eget, akkurat som når kroppen fortærte korn og røtter og skapte dem om til kjøtt og blod.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg hamstrer bøker, og har etterhvert opparbeidet litt av en samling hjemme. Dessverre har noen av bøkene blitt stående og samle støv i årevis, siden jeg ofte prioriterer de nyeste innkjøpene foran de gamle, eller har lyst til å lese noe annet som frister mer akkurat der og da. Her er noen av de bøkene som har lidd en slik skjebne...

Er det noen av dem jeg kanskje bør tenke på å få lest rimelig fort? Eller kan de fortsette sin karriere som støvsamlere noen år til? Gi meg et spark bak om du ser en bokperle her som jeg bør lese snarest! :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Attentatet - roman" av Bergljot Hobæk Haff
  • "Bålet" av Bergljot Hobæk Haff
  • "Skjøgens bok - roman" av Bergljot Hobæk Haff
  • "Sigbrits bålferd - roman" av Bergljot Hobæk Haff
  • "Den guddommelige tragedie" av Bergljot Hobæk Haff
  • "Abessinieren - beretningen om Jean-Baptiste Poncets utrolige reiser, som negusens sendeman hos Hans Majestet Ludvig XIV" av Jean-Christophe Rufin
  • "Heksen - opptegnelser fra en fjern fortid" av Bergljot Hobæk Haff
  • "Renhetens pris" av Bergljot Hobæk Haff
  • "Englandsfarere" av Sigurd Evensmo
  • "Kneleren" av André Brink
  • "Lillian Leybs utrolige reise" av Amy Bloom
  • "Tyrkisk gambit - Fandorins andre sak" av Boris Akunin
Alle bokanbefalinger for dette verket