Doktor Mengele

liv og forbrytelse

av (forfatter) og Lars Nygaard (gjendikter).

Pax 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.20 (10 terningkast.)

39 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

[ Slettet bruker ]s eksemplar av Doktor Mengele - liv og forbrytelse

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

krig og sånn

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Legen Josef Mengele er kjent som en av de verste krigsforbryterne i nazi-Tyskland. Han bedrev grusomme medisinske eksperimenter på fangene i konsentrasjonsleirene. Denne boken gir et innblikk i livshistorien og psyken til Mengele, men den viser også hvordan han var en del av et system, militært og faglig. Har litteraturliste og register.

Omtale fra forlaget

For første gang foreligger det på norsk en biografi om Dr.Mengele: fra hans oppvekst, medisinstudier og politisk oppvåkning, til hans rolle i Auschwitz, og den nær sagt artistiske forsvinningen til Sør-Amerika etter seks uker i amerikansk krigsfangenskap. Boken tar i grufull detalj for seg medisinske eksperimenter i tyske konsentrasjonsleire, og viser at Mengele var en av mange leger i et system. Gjennomgangen av fluktruten forteller også hvordan den katolske kirken bidro til at de tyske krigsforbryterne slapp unna. Mengele jobbet i flere år som leketøysprodusent i Argentina, før han flyktet videre til Brasil. Her døde han foran nesen til en hel verdens etterretningstjenester, som hadde lett etter ham i 35 år.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788253032290

EAN 9788253032290

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Tyskland Brasil

Omtalt person Josef Mengele

Språk Bokmål

Sider 396

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 6 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Vi må spørre oss om den medisinske vitenskapen og det etiske regelsettet i dag er blitt mer opplyst eller avklart, eller om den fremdeles i større eller mindre grader påvirket av ideologiske eller religiøse grunnholdninger. Generelt synes det, i et samfunn som det danske, å være en nærmest blind tillit til legestanden og den medisinske forskningen. Likevel er det grunn til å være tilbakeholden. Forsøk med mennesker, hvor det ffrivillig inngås avtaler, noen ganger med tilbud om økonomisk gevinst til forsøkspersonene, stiller generelt spørsmål om den etiske verdien av å gjennomføre kommersielle medisinske eksperimenter eller tester av forskjellige medisinske preparater bare for å fremme interessen til forskningen, eller enkelte forskere.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Selv om Mengele ved sin inntreden i SS i 1938 neppe hadde fantasi til å forestille seg hva SS og de andre nasjonalsosialistiske organisasjonene, som for eksempel NS- legeforbundet "Arztebund", som Mangele også var medlem av, ville være i stand til å utrette bare få år senere, var det likevel i slutten av 30 tallet skapt en plattform for de uhyrlighetene verden siden skulle bli vitne til. Mengele og mange av kollegene hans var ubevisst blitt styrt og skolert av nazistyret til å utføre en spesiell medisinsk forskning, som fra starten var gjennomsyret av politikk og åpenlyst så gjennom fingrene med alminnelig legeetikk, den hippokratiske eden og vanlig medmenneskelighet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Den politiske kampanjen hadde nådd sitt mål ved ikke bare å trollbinde arbeideren, bonden og mannen i gata, men også mesteparten av samfunnets elite, nemlig juristene og legene og mange andre forskningsgrupper i landet. Regimets grunnlag for et ekstremt klassedelt samfunn bygget på en serie rasediskriminerende lover som nødvendiggjorde deltakelsen av samfunnets høyest utdannede, men som samtidig gjorde dem delaktige i et uhyre kollektivt folkemord.Rasevitenskapen var blitt en politisk vitenskap, som ble diktert av regimets øverste ledelse, og som tidligere hadde satt enhver form for medmenneskelighet og sosial trygghet, uansett rase og religion, ut av spill. Nye vinder blåste for alvor inn over Europa.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Til slutt har vi spørsmålet om aktiv dødshjelp eller eutanasi. I Nederland og Belgia har det gjennom flere år vært helt lovlig, hvis den døende selv har valgt at hans eller hennes liv skal stanses, i tilfeller med uhelbredelig sykdom. Men hvem definerer hva uhelbredelig sykdom er, og når livet skal opphøre ?. Er det en avgjørelse som styres av våre egne følelser, de pårørende, legens faglige vurdering eller samfunnets ?. Og hvem skal skru av apparatene som holder liv i vedkommende ?.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det historien om Josef Mengele kan lære oss, må derfor være å verne om den enkeltes autonomi og integritet, uansett kjønn, rase, handikap, religiøs eller politisk overbevisning, som et forpliktende prinsipp også i fremtiden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Auschwitz var i bunn og grunn et stort forsøkslaboratorium, hvor ikke bare Mengele, men også andre SS -leger uhindret kunne boltre seg og prøve sine medisinske ferdigheter uten at noen grep inn. Det blir derfor noe absurd å snakke om Mengele som "dødens engel" , som om han var den eneste. De eksemplene som er beskrevet, viser bare altfor tydelig at Auschwitz og flere andre konsentrasjonsleirer var hjemsteder ikke bare for en men tvert imot mange "dødsengler".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Ivans krig - liv og død i den røde armén 1939-1945" av Catherine Merridale
  • "Hore" av Nelly Arcan
  • "En av oss - norske frontkjempere i krig og fred" av Vegard Sæther
  • "Helvete brøt løs - verden i krig 1939-1945" av Max Hastings
  • "Glemt soldat - historien om Wolfgang, norsk østfrontsoldat" av Sigurd Senje
  • "I keiserens navn - Japans brutale krig 1937-1945" av Laurence Rees
  • "Norske offiserer i Waffen-SS" av Geir Brenden
  • "Soldater - beretninger om krig, drap og død" av Sönke Neitzel
  • "De overlevende - 19 norske kvinner og menn forteller om sine liv i Hitlers fangeleirer" av Mari Jonassen
  • "Mein lieber Reichskanzler! - Sveriges kontakter med Hitlers rikskanselli" av Staffan Thorsell
  • "Blodig snø - Stalingrad 1942" av Gunter K. Koschorrek
  • "Josef Terboven - Hitlers mann i Norge" av Berit Nøkleby
Alle bokanbefalinger for dette verket