Vakre vidunder

av (forfatter) og Synneve Sundby (oversetter).

Camino forlag 2021 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (2 terningkast.)

13 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kathleen Rani Hagens eksemplar av Vakre vidunder

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Port-au-Prince, 12. januar 2010: Dagen for det ødeleggende jordskjelvet i Haiti. En overlevende, Bernard, møter Amore, en italiener som jobber for en internasjonal NGO. For å unnslippe kaoset i den ødelagte byen og for å hjelpe Bernard, foreslår Amore en tur til hjembyen hennes, Roma.

Vakre vidunder er en forrykende poetisk roman om kjærlighet og begjær, om forvirringen og kaoset som følger katastrofen og de absurde sidene ved det internasjonale nødhjelpsapparatet, som fungerer som en slags parallellstat i Haiti.

Med sitt særegne språk og en bitende humor skriver Noël om det alt til syvende og sist handler om, nemlig å leve: «Når man har overlevd en tragedie, kan man for helvete gjøre livet til et yrke! Alvorlig talt, livet er verdens eldste yrke.»

Vi hører sjelden annet fra Haiti enn fortellingen om en feilet stat og et utsultet, volds- og katastroferammet folk som nærmest resignert sitter og venter på å bli reddet ut av elendigheten. James Noëls roman bryter fundamentalt med dette vrengebildet og viser hvordan Haiti i virkeligheten også oser av enorm kreativitet og livskraft, humor og mobilisering for et bedre samfunn. Vakre vidunder er et litterært knyttneveslag i magen på alle fordommer om Haiti.

I 2020 mottok den Internationaler Literaturpreis Berlin (oversatt til tysk på LitraDukt, 2020) og Noël er invitert til Norge av Litteraturhuset i Oslo 27. oktober.

Bokdetaljer

Forlag Camino forlag

Utgivelsesår 2021

Format Heftet

ISBN13 9788293867036

EAN 9788293867036

Omtalt sted Haiti

Språk Bokmål

Sider 128

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Krisene kommer så tett at vi fort glemmer de som ikke er helt ferske lenger. James Noël gjør noe med saken i romanen Vakre vidunder. Den handler om Bernard, som overlever jordskjelvet som rammer hjemlandet Haiti i januar 2010.

Hvordan kan man skrive om en hendelse som tar livet av hundretusenvis av mennesker? Vakre vidunder har blitt et lappeteppe av poetiske kapitler, hvor du som leser gjør best i å bare bli med på ferden i stedet for å prøve å skjønne alt.

Noëls stil vil frustrere den som ønsker å lese en «jeg overlevde jordskjelvet»-historie. Han formidler historien og synspunktene sine i et rikt og sprelsk språk, hvor det kan være vanskelig å forstå alle sammenhengene, og sånn sett blir boka et bilde på et splintret samfunn etter katastrofen.

Selv om boka bare er på 117 sider, er det en roman som bruker vidvinkel. Jordskjelvet, ettervirkningene og det internasjonale samfunnets tvilsomme oppbyggingsarbeid står i sentrum, og aldri har forkortelsen NGO (Non-Governmental Organization, altså nødhjelpsorganisasjon) dukket opp oftere i en poetisk kortroman.

Noël gjør også plass til en kjærlighetshistorie, som mindre dristige forfattere ville satt i sentrum av handlingen. I stedet er Vakre vidunder en skurrende, eksplosiv roman om et land som bare havner i nyhetsbildet når katastrofene inntreffer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

De eksilerte, alle de som rømte i masser fra Papa Docs barbariske diktatur, skjønner ikke. De skjønner ikke tallene som sprenger målerne av historiens største tragedier. Papa Doc den blodtørstige, og senere sønnen, går for å være middels gode slaktere med sine tretti tusen menneskeofre. Jordskjelvet brukte trettifem sekunder på tre hundre tusen menneskeliv. Tre hundre tusen liv i ett ras, ett vingeslag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I krisetid blir kunstnere sannhetens hjelpekorps, grålysningens akuttleger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange unnslapp døden rett og slett fordi de var på reise. Det gjaldt for eksempel Maxime, Rolands bror. Han var ikke hjemme, og døden gikk videre for å se seg om et annet sted.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Man går i mørke tanker midt på dagen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Den polske bokseren - en episodisk roman" av Eduardo Halfon
  • "Kasse 19" av Claire-Louise Bennett
  • "Svømme hjem - roman" av Deborah Levy
  • "Den sjuende dagen" av Hua Yu
  • "Mannen som så alt - roman" av Deborah Levy
  • "Der du kommer fra" av Saša Stanišić
  • "Så den store fuglen ikke tar deg" av Hiromi Kawakami
  • "Balladen om den bedrøvelige kafé og andre fortellinger" av Carson McCullers
  • "Ting vi mistet i brannen" av Mariana Enriquez
  • "Skjønnhet er et sår" av Eka Kurniawan
  • "Kjøkken ; Moonlight shadow" av Banana Yoshimoto
  • "Den avstengte øya" av Sigríður Hagalín Björnsdóttir
Alle bokanbefalinger for dette verket