Trærnes hemmelige liv

av (forfatter) og Lin Cecilie Horge Walle (oversetter).

Cappelen Damm 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.77 (31 terningkast.)

129 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Ninas eksemplar av Trærnes hemmelige liv

Lesetilstand

Begynte på denne, men avbrøt

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788202511210

EAN 9788202511210

Språk Bokmål

Sider 254

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 15 8 1 1 0

Bokomtaler

Nr. 228 stod det en dag for lenge siden på bibliotekets reserveringsliste. Jeg var nr. 228 og biblioteket hadde ganske nøyaktig 9 eksemplarer av denne tittelen. Tålmodighet, stå meg bi... Og plutselig en dag var det min tur til å gi meg i kast med trærnes hemmelige liv.
Forfatteren er skogvokter, og gjennom sitt virke gjør han små og store oppdagelser med noen vi sikkert tar for gitt; trærne og skogene. Det er stort fokus på dyrearter som har forsvunnet, men hva med trærne og skogsamfunnene? Disse stolte, høyreiste og tålmodige vesener, som gir oss sånn ro og sjelefred når vi frekventerer deres habitater.
Peter Wohlleben beskriver nyere forskning og kunnskaper om skogen på en lettfattelig og underholdende måte. Er han ikke lærer bør han sporenstreks ta seg en tur til nærmeste skole, for her er det sannelig en som klarer å formidle (unnskyld at jeg sier det) litt tørr og kjedelig fakta på et nivå som er spiselig og informativt på samme tid.
Vi får presentert trærnes liv og sosiale samspill i metaforer som henspeiler på menneskenes liv. Visste du at trærne har gatebarn og migranter, og er skogsluften så sunn som som vi vil ha det til? Har trærne språk, og kan de advare hverandre om fare, og hvorfor i all verden er nå skogen grønn og ikke blå? Alt dette og mer til får vi svar på utover de 250 sidene.
Siden jeg leste boka over få dager, må jeg innrømme at det ble litt mye skog, klorofyll og vann. Starten på boka var bra, men etterhvert må jeg innrømme at jeg kjedet meg litt.
En løsning for den fremtidige leser er å dryge ut boka over et par uker, ta små jafs og kose seg der inne i urskogen. Da ville nok terningen min også landet litt over den fireren jeg nå er i ferd med å merke boka med.
Peter Wohlleben, du skulle blitt lærer, for innimellom satt jeg ganske så trollbundet i klasserommet igjen. Videre setter du fingeren på det vi må bry oss mer om fremover; bevaring av jordas arter, ikke bare dyrene men også planter og trær.
Årsaken til at du ikke fikk høyere score er at jeg antakeligvis forvillet meg litt der inne i granskauen, og det ble vanskelig å finne veien ut. Det ble litt "too much", selv for en natur og skogentusiast som meg.
Men takk for at du prøvde, jeg har lært masse!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har i lengre tid vært glad i trær, og verdsatt dem som subjekter mer en objekter. Etter å ha lest denne boken oppfatter jeg at det har vært med rette! Wohllebens bok er en gave til alle som er nysgjerrige på naturens små og store undere, og gir oss alle en sterk oppfordring til å tenke at vi er del av et stort fellesskap som vi har en forpliktelse til å ta vare på.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boka gledet jeg meg virkelig til å lese. Skogen har jeg så absolutt et forhold til og jeg regnet med at dette skulle bli så interessant at det ville bli vanskelig å legge boka fra seg. Og det begynte faktisk veldig bra. Etter hvert ble det derimot så mange trær, insekter og sopparter at jeg følte for å ta fram PC`en og også google i tillegg til å lese, da spesielt bilder. Alt i boka var mer eller mindre interessant. Hadde boka vært utgitt med bilder, ville jeg fått en helt annen leseropplevelse. Ja, jeg hadde gjerne kjøpt boka på nytt og lest den om igjen. Her er mye å lære for mange, og for de mest skog-glade mennesker, tror jeg mange vil få bekreftet mye de allerede har skjønt intuitivt.

Jeg er i tvil vedr. terningkast. Kunne blitt 5, men ender nok opp med en 4`er. .

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det er bare den som virkelig kjenner trærne, som kan beskytte dem.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvis vi vil bruke skogen som et middel i kampen mot klimaendringene, må vi derfor la dem bli gamle, i tråd med hva de store naturvernorganisasjonene krever.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

[Jeg håper] du vil la fantasien få fritt spillerom neste gang du er ute i naturen. For ofte er ikke avstanden så stor mellom fantasien og det som faktisk skjer i virkeligheten!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skillet vi har opprettet mellom dyr og planter er uansett tilfeldig valgt - ut i fra hvordan de skaffer seg næring. Den ene typen livnærer seg ved fotosyntesen, den andre spiser levende vesener. Bortsett fra dette, skiller de seg til syvende og sist bare vesentlig fra hverandre i hvor lang tid de bruker på å bearbeide informasjon og omsette den i handling.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Høres spennende/interessant ut.
Fjerner bøker etterhvert som de blir lest.
Men lista blir bare lenger og lenger. Hm, merkelig.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til" av Ole Mathismoen
 • "Dyrenes indre liv - kjærlighet, sorg, omtanke" av Peter Wohlleben
 • "Skogens historie - og den besværlige trangen til å spore ulv" av Reidar Müller
 • "Alt jeg vet om planter - en fortelling om vitenskap og kjærlighet" av Anne Hope Jahren
 • "Meisenes hemmelige liv" av Andreas Tjernshaugen
 • "Insektenes planet - om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten" av Anne Sverdrup-Thygeson
 • "Norske ødegårder - historien om stedene vi forlot" av Øystein Morten
 • "Vår utrolige hjerne - en nervepirrende fortelling om vår dynamiske og formbare hjerne" av Johan Norberg
 • "På naturens skuldre - hvordan ti millioner arter redder livet ditt" av Anne Sverdrup-Thygeson
 • "Hjernesterk - hvordan fysisk aktivitet styrker hjernen" av Anders Hansen
 • "Landet mot nord - 1000 år" av Mona Renate Ringvej
 • "Den sjette utryddelsen - en unaturlig historie" av Elizabeth Kolbert
Alle bokanbefalinger for dette verket