Store bryster og brede hofter

av (forfatter) og Brit Sæthre (gjendikter).

Gyldendal 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.20 (20 terningkast.)

78 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Ninas eksemplar av Store bryster og brede hofter

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen følger Shangguan Lü fra hun overlever Bokseropprøret i 1900 som liten baby, via japansk okkupasjon, borgerkrig, Maos opprør og kulturrevolusjonen. Nå er hun 93 år gammel, og sønnen som har vært avhengig av brystmelken hennes, er den som tar seg av henne. Romanen gir et satirisk bilde av Kina i det tjuende århundre.

Omtale fra forlaget

«God, gammeldags litteratur», «en kinesisk Dickens», «brutal og vakker», er noe av det som er blitt sagt om forfatteren og om denne store episke romanen fra den kinesiske landsbygda.

Under bokseropprøret i 1900 ligger babyen Shangguan Lü gjemt i et kar med mel mens foreldrene myrdes av tyske inntrengere. Nittitre år senere har hun overlevd den japanske okkupasjonen, borgerkrigen, Maos opprør og hele kulturrevolusjonen. Den eneste sønnen hennes, han som er totalt avhengig av morens brystmelk, er den som tar seg av henne.
Store bryster og brede hofter er en roman om en kvinne som ikke lar seg knekke, selv om kriger, sult og kommunisme herjer landet hun bor i. Heller ikke svake menn, banditter og byråkrater, misjonærer og hønseslaktende jordmødre får has på henne.
Denne romanen er en brennende satirisk roman, en visjon over Kina i det tjuende århundret. Den er grotesk, breddfull av svart humor, og ekstremt tydelig i skildringen av sex, vold, politikk og død. Romanen bekrefter Mo Yans status som en av de virkelig store nålevende kinesiske forfatterne.
"Brodden er den samme som i fjorårets bok, mot byråkrater og spyttslikkere, enten de gikk i Japans tjeneste, opptrådte med megafon under kulturrevolusjonen eller nå kommer veldresset i slips og dress.
Det er en frodig og livlighet i skildringene hans som gjør at du frydes ved å lese denne boka."
Kulturspeilet, Kjell Moe
«Mo Yan fortjener en plass i verdenslitteraturen ... Stemmen hans kommer til å gjøre sterkt inntrykk på leserne, slik stemmen til en Kundera og en García Márquez har gjort.» Amy Tan

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788205407060

EAN 9788205407060

Omtalt tid 1900-tallet

Omtalt sted Kina

Språk Bokmål

Sider 572

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 8 5 3 1 1

Bokomtaler

Brutalitet i Kina

Har brukt over gjennomsnittlig lang tid på boka. 573 sider fylte med personlege tragedier - fletta inn i politiske og historiske hendingar i Kina i frå ca 1900 og fram til moderne tid. Når eg i tillegg opplevde språket som til dels rått og overtydelig, så vart ikkje dette så enkelt å forholde seg til i haustmørket.

Historia startar med at sterke, tøffe mor Shangguan Lu (som baby) vert funnen i ei tønne mjøl etter drapet på foreldra. Hennar oppvekst hos tante og onkel er stort sett ok, når vi ser bort frå dei umenneskelege smertene ved snøringa av føtene! Ein forferdelig skikk!
Ho ber historia framover, gjennom tidleg bortgifting, ein valdelig ektemann, ei grusom, umenneskelig svigermor, mange barnefødslar - der den eine meir uønskte jenta etter den andre vert fødd - til ho tilslutt føder ein gut; Jintong. Men, medan jentene må verte tøffe for å greie seg, er den einaste guten ei svak sjel, han kan berre overleve på brystmelk...i årevis.

I meir enn halvparten av boka vert historia fortalt gjennom Jintong. På eit merkelig vis skiftar han mellom "jeg" og "han"....veit ikkje om eg forstod denne skiftinga av synsvinkel.? Vi følgjer familien Shangguan gjennom krig, opprør, revolusjon, svolt og personlege menneskelege tragedier. Kvinnebrystet er sentralt i heile romanen, der er innslag av sinnsjukdom, nekrofili, vald og død - fortalt på ein måte som overlet lite til fantasien. Og, der er flust av både gode og meir uvanlige språklige bilde:

Hun sto, som når to elskende møtes, foran ham, atskilt bare av en vindusrute der regndråper skled ned den ene siden, som tårer. Hun smilte, og åpenbarte to smilehull som alderen hadde gjort om til rynker. Selv gjennom glasset kunne han kjenne lukten av den sure enkepusten hennes, noe som sendte bølger av sympati buldrende inn i hjertet hans.

Eg er glad eg er ferdig, og veit ikkje om eg kjem til å lese meir av same forfattar, iallfall ikkje no. Eg forstår at tildelinga av Nobelprisen er omdiskutert, sjølv om eg berre baserer det på denne eine boka. Men- det at han set søkelyset på viktige historiske hendingar, negativt kvinnesyn, og kjem med velretta samfunnskritikk i romanen, gjer at eg kanskje må gi kar fem ?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

I utgangspunktet en storslagen og fascinerende historie, men jeg går etterhvert lei fordi jeg ikke klarer å leve meg inn i handlingen og engasjere meg i bokens hovedpersoner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Sima Kus tre koner hadde gått gjennom alle slags kjerringråd og samlet alt de hadde av medisiner for å behandle den forbrente og frostbitte rumpa til mannen de delte. Kone nummer en satte først på et plaster som kone nummer to fjernet for å gni området inn med en mikstur av et dusin sjeldne medisinske urter. Kone nummer tre dekket det så med et pulver laget av knust furu- og sypressnåler, kristtornrot, eggehviter og tørkede værhår fra mus. Sånn holdt de på.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

...Zaohua og jeg gråt også, men ikke mor. Øynene fikk et blåskjær når hun bet seg i overleppen for å få styrke. Hun beveget seg forsiktig, men med mot, og en vilje av stål.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Xuan'er hadde vært gift i tre år og ennå ikke født et barn. Svigermoren raste mot familiens rugehøne. "Det eneste du gjør er å spise, og ennå har du ikke lagt et eneste egg". Hun la ikke skjul på hva hun mente.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mål for 2013: fullføre 50 av disse bøkene.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Spennende å se hvor mange av disse bøkene jeg kommer til å lese.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "År i rødt støv - fortellinger fra Shanghai" av Xiaolong Qiu
  • "En diskré helt - roman" av Mario Vargas Llosa
  • "Judas" av Amos Oz
  • "Vandrefalken" av Jamil Ahmad
  • "Livet og døden tar rotta på meg" av Yan Mo
  • "Rødt korn" av Yan Mo
  • "Den kongelige, egyptiske automobilklubben" av Alaa Al Aswany
  • "Israelerne - kampen for å høre til" av Hanne Eggen Røislien
  • "F - roman" av Daniel Kehlmann
  • "Beijing koma" av Jian Ma
  • "Våtmarken - roman" av Jhumpa Lahiri
  • "Den svarte vinteren" av Marianne Cedervall
Alle bokanbefalinger for dette verket