Turen med Charley

av (forfatter) og Nils Lie (oversetter).

Pax forlag 2002 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.73 (26 terningkast.)

83 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Nalas eksemplar av Turen med Charley

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Reiseskildringer

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren drar av gårde i sin husvogn Rosinante om morgenen 23. september 1960 med hunden Charley som selskap. Det er valgår, og denne turen gjennom USA blir forfatterens måte å ta den nasjonale pulsen på. Reisen resulterte i denne boka.

Omtale fra forlaget

Forfatteren drar av gårde i sin husvogn Rosinante om morgenen 23. september 1960 med hunden Charley som selskap. Det er valgår, og denne turen gjennom USA blir forfatterens måte å ta den nasjonale pulsen på. Reisen resulterte i denne boka.

Bokdetaljer

Forlag Pax forlag

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788253024158

EAN 9788253024158

Serie Steinbeck, J. Samlede verker. Bindene selges også enkeltvis

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 219

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 10 10 1 0 0

Bokomtaler

Det er et egen høytidelig rituale å begynne på en bok man har gledet seg til så lenge. Når det dessuten er så stille som det kan bli her jeg bor. De neste timene tilbringes i selskap med Steinbeck og Charley. Min egen golden doodle ved siden av (3/4 puddel og 1/4 golden retriever). Dette er nok lykke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fascinerende beskrivelser fra en spennende reise i det amerikanske samfunnet på 60-tallet. Derfor ganske trist å få vite i ettertid at mye av boka rett og slett er fiksjon. Steinbeck reiste riktignok rundt i USA, men mye av det han beretter om er altså ikke hans egne opplevelser. Nedtur.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er noen fortellinger jeg liker bedre en andre. I motsetning til Steinbeck er jeg er ikke spesielt glad i hunder. At en vesentlig del av boka nettopp handler om hans reisekamerat er ikke så underlig, men det bryr jeg meg ikke så mye om.

De deler som virkelig snakket til meg var der han kommer "hjem" til California og oppdager at det er vanskelig å gjøre nettopp det.
Hjem er aldri det samme som da du forlot det. Det oppdager man alltid litt for sent.

Den andre delen som er interessant er når han reiser gjennom sør-statene i opprør. Det kommer til å skje store endringer og Steinbeck ser på det fra sitt ståsted.
Det er både skremmende og spennende.

Som helhet er dette en road-book og derfor heller enn samling korte historier enn en roman.
Men det er da en Steinbeck.
Aldri dårlig...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sikkert ikke Steinbecks beste, men en glimrende "roadmovie"!

Turen går gjennom et amerikansk landskap slik det framstår i våre drømmer. Ikke noe crack eller GHB, ikke slummen i Detroit eller andre storbyer som ikke har tålt overgangen til det postindustrielle samfunn. Bare reinspikka nostalgi og en iskald glasscola.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjøpte denne boka fordi jeg skulle lese boken til Geert Mak som reiser i forfatterens fotspor 50 år etterpå. Og en bør lese Geert Maks bok etterpå; USA en reise. Et blogginnlegg jeg skrev før jeg hadde lest boken til Geert Mak

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det ligger i kalkunens natur å stimle sammen om kvelden. Å kjenne dem er ikke å beundre dem, for de er forfengelige og hysteriske. De klumper seg sammen, så de blir et lett bytte, og på den minste vink får de panikk. De får alle de sykdommer som annet fjækre har, pluss noen som de selv har oppfunnet. Kalkuner må tilhøre de manio-depresive typer, for det ene øyeblikket buldrer de med blussende hakelapper, slår hjul med halene og feier med vingene i elskovssyk praleri, og i det neste stimler de sammen, feige og vettskremte.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

«Min hjemkomst brakte bare forvirring og uro. Selv om mine gamle venner ikke kunne si det, ønsket de meg vekk igjen, så jeg kunne innta min plass i minnenes mønster – og jeg lengtet bort av samme grunn.»

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hvis en engelskmann eller en franskmann eller en italiener kom til å reise samme rute som jeg, se hva jeg så, høre hva jeg hørte, ville deres inntrykk og avleirede bilder ikke bare være forskjellige fra mine, men også innbyrdes forskjellige. Om andre amerikanere som leser denne beretningen, skulle ha følelsen av at den er sann, så er det bare fordi vi ligner hverandre som amerikanere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

I våre dager er dessuten et skjegg det eneste en kvinne ikke kan prestere bedre enn en mann, og om hun kunne, da ville hun bare høste bifall for det i et sirkus.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Været slo raskt om til kulde, og trærne slo ut i farger, rødt og gult som ikke var til å tro. Det er ikke bare farger, det er glød, som om løvet har samlet opp høstens solskinn og langsomt gir slipp på det igjen. Det er noe av ildens vesen i disse farger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

På en eller annen måte har jakt noe med mandighet å gjøre, jeg vet bare ikke hvordan. Jeg vet at det finnes mange gode og dyktige jegere som kan sine saker ; men alt for mange er altfor velnærte herrer , stivet opp med whisky og bevæpnet med storviltrifler. De skyter på alt som rører seg eller ser ut som det kan røre seg, og deres evne til å drepe hverandre skulle være en sikkerhetsventil mot overbefolkning. Hvis ofrene bare var å finne blant jegere, ville det ikke være noe problem; men de meier ned kuer, griser, bønder, hunder og veiskilt så det er livsfarlig å ferdes i bil om høsten. En farmer i Andirondacks malte ordet " Ku" med svarte bokstaver på begge sider på sin hvite Dagros, men jegerne skjøt den like fullt. Mens jeg kjørte gjennom Wisconsin , skjøt en jeger føreren sin mellom skulderbladene.
Politimesteren som forhørte ham, spurte " Trodde De han var et rådyr?"
" Ja , sir. "
" Men De var vel ikke sikker på at han var et rådyr ? "
" Nei, jeg var ikke helt sikker, sir. "

Godt sagt! (3) Varsle Svar

" Ens innstilling overfor fremmede er avhengig av så mangt. Jeg hadde leiren til lovart for meg , og lukten fra suppegrytene kom drivende mot meg. Disse menneskene kunne være mordere, sadister, voldsmenn, frastøtende og apelignende for alt jeg visste , men jeg grep meg i å tenke:
"For noen sjarmerende og fortryllende mennesker! Gid jeg kjente dem." Og det bare på grunn av den liflige lukten av suppe. "

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde min Sturm-und-Drang-tid i San Fransisco, klatret i åsene i omegnen, sov i parkene, jobbet i dokkene, marsjerte og huiet i demonstrasjonstog. På en måte synes jeg at jeg eide byen like meget som den eide meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Viktige og knallgode verk av John Steinbeck, i kronologisk rekkefølge.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Min første leseutfordring.

Jeg forsøker å ta en bok for hvert punkt, altså ikke slå i sammen de forskjellige punktene. Jeg har satt opp flere bøker på "samme punkt", men det er fordi jeg skal ha oversikt over hva som er hva, og fordi jeg ikke har bestemt meg for hvilken bok jeg skal velge. Det er flere bøker som kan passe under flere punkter, jeg kommer til å bytte litt på de ved behov, for at jeg skal få plass til flest mulig bøker som jeg ønsker å lese på lista. Jeg skriver derfor hvilken punkter bøkene passertil/går under.
Jeg markerer punktene/ bøkene med lest og uthevet skrift etterhvert som jeg har lest de. Dette utfordrer meg til å prøve ut nye forfattere og nye sjangere, inntil nå er jeg positivt overrasket.

En bok på mer enn 600 sider Jeg er pilgrim - Terry Hayes.
En bok på under 150 sider To fluer i en smekk som rir på en hest- Anne B Ragde & Unni Lindell
En bok som er anbefalt av en jeg nylig har møtt Så lenge deter stjerner på himmelen - Kristin Harmel.
En bok med handling ifra mtt hjemsted Rakels bok - Sissel Verøysvik
En New York time bestselger Bursdagsgaven - Sue Monk Kidd
En bok med blått omslag Ektemannens hemmelighet - Liane Moriarty
En bok som har vunnet National book Award Bak den vakre fasaden - Katherine Boo
Et mordmysterie Den som elsket noe annet - Karin Fossum
En bok som er oversatt til engelsk Den Onde viljen - Karin Fossum
En bok som er utgitt i 2016 Den du ikke ser - Jonas Mostrøm, Alt jeg ikke husker - Jonas Hassen Khemiri (2 bøker, usikker på hvor jeg kan putte det inn)
En bok som er basert på eventyr Bukkene bruse i badeland & Bukkene bruse vender tilbake - Bjørn F. Rørvik.
En bok som blir film dette året (2016) Miss Peregrine og øyas hemmelighet - Ransom Riggs
Bok du leser ut på en dag Pulverheksa og skattesnust - Ingunn Aamodt
En bok du har lånt på biblioteket My name is Mahtob - Mathob Mahmoody
En bok du ikke har lest siden ungdomsskolen Historien om Glenn Anton - Thor Soltvedt
En selvbiografi/bok lest ut på en dag Broren min - Eline Johannesen Helledal
En bok hvor handlingen er om sommeren - Den beste sommeren: en bok om glede, søskenkjærlighet - Polbratek, Emilia; Polbratek, Monika
En bok om en kultur jeg er ukjent med - Tyskerjentene historiene vi aldri ble fortalt - Helle Aarnes
En bok hvor handlingen foregår i Europa - Hypnotisøren - Lars Kepler
En bok hvor handlingen foregår på en øy Hopp da så blir vi kvitt deg - Tanja Wiibe-Lund
En bok som garantert vil glede deg - Så lenge det er stjerner på himmelen - Kristin Harmel
Den første boken du ser i bokhandleren - Kunsten å høre hjerteslag - Jan-Philipp Sendker.
En young adult bestselger - Vinterjenter - Laurie Halse Anderson
En diktsamling - Livslykke - Bjørg Thorallsdottir
En klassiker fra 20. Århundre - Lotta i bråkmakergaten - Astrid Lindgren
En bok skrevet av en kjendis** - Paganinikontrakten - Lars Kepler
Og følge punkter gjenstår.

en kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
en selvutviklingbok
en politisk memoar
en bok som er minst 100 år eldre enn deg
en bok fra Oprah's bokklubb
en science- fiction roman
en tegnet roman
en bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
en bok og dens prequel
en bok skrevet av en komiker
en dystopi
en bok om en roadtrip
en satirisk bok


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Det ukuelige sinn" av John Steinbeck
  • "Paradisets enger" av John Steinbeck
  • "Den røde folen og andre fortellinger" av John Steinbeck
  • "Til en ukjent gud" av John Steinbeck
  • "Natt uten måne" av John Steinbeck
  • "Familien Moskat" av Isaac Bashevis Singer
  • "USA - en reise" av Geert Mak
  • "Vår misnøyes vinter" av John Steinbeck
  • "Cannery row" av John Steinbeck
  • "Blant de troende - en islamsk reise" av V.S. Naipaul
  • "Aske og diamant" av Jerzy Andrzejewsk
  • "Bikuben" av Camilo José Cela
Alle bokanbefalinger for dette verket