Men du ser ikke syk ut

av (forfatter) og Torill Gaarder (illustratør).

Cappelen Damm 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.41 (51 terningkast.)

111 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Ann Christins eksemplar av Men du ser ikke syk ut

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Dokumentar

Lesedato

2020

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788202617837

EAN 9788202617837

Genre Biografisk litteratur

Omtalt person Ragnhild Holmås

Språk Bokmål

Sider 236

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

25 22 4 0 0 0

Bokomtaler

Dei siste dagane har eg lese Ragnhild Holmås si bok «Men du ser ikke syk ut». Boka er ikkje spesielt tjukk, ho har korte kapittel og fleire avsnitt i kvart kapittel, er godt skriven og lettlesen. I tillegg har ho ein solid porsjon humor innbakt, noko som gjer lesinga til ein fryd.

Ragnhild Holmås har i åtte år, sidan ho var 23, hatt ME. I «Men du ser ikke syk ut» skriv ho om erfaringane med eigen sjukdom, både med eigne forventningar til kva kroppen skal tole, sorga over at han ikkje toler det ho skulle ønske, men aller mest omverda og samfunnet sitt syn på hennar og andre sine usynlege sjukdommar. For denne lesaren, som har sjukdommar som gjev fatigue, er det svært gjenkjenneleg å lese boka, og eg har både ledd og grått i gjenkjenning undervegs.

Men i tillegg har boka vore augeopnande, bevisstgjerande. Her er skildringar av korleis ulike sjukdommar har blitt møtt opp gjennom historia. Visste du til dømes at ulcerøs kolitt, som i dag er kjent som ein autoimmun, kronisk tjukktarmsbetennelse, på midten av 1900-talet vart forsøkt læka med elektrosjokk og lobotomi, fordi han vart rekna som ein som ein psykisk sjukdom? Og at mødrene til menn som hadde sjukdommen vart kritiserte for ikkje å ha oppdrege sønene sine som ekte mannfolk? At mange sjukdommar som rammar flest kvinner opp gjennom historia, men også i dag, ikkje gjev status å forske på, og blir bagatellisert av helsevesenet, visste eg frå før av, men her systematiserer Ragnhild Holmås den kunnskapen (med kjelder), og gjer det til overveldande og sjokkerande lesnad.

Dersom du har ein venn, eit familiemedlem, ein kollega eller ein medarbeidar som har ein kronisk, «usynleg» sjukdom, vil du lære mykje, og truleg bli ein betre venn, familiemedlem, kollega eller sjef ved å lese boka. For helsepersonell og dei som arbeider i NAV eller andre instansar som eigentleg er til for å støtte blant andre den kronisk sjuke, burde boka vere obligatorisk lesnad. Dette er god og viktig lesnad, som blant anna vil lære oss at vi må akseptere at det er slik at nokon er sjuke, utan at vi kan «fikse» dei, og utan at det gjer dei til unnasluntrarar, bare til medmenneske.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Innsikt i det usynlige

Store deler av Norges befolkning lever med usynlige sykdommer som gjør at de ikke klarer å jobbe. På grunn av sykdommene sine blir de møtt med hån og fordommer, beskyldninger om latskap, og lav sosial status. I boken Men du ser ikke syk ut viser Ragnhild Holmås hvordan livet som usynlig syk oppleves, i håp om å bli møtt med mer forståelse i fremtiden.

Holmås deler ubeskjedent om hvordan livet som uføretrygdet, usynlig syk er. Vi får et innblikk i utfordringer fullstendig funksjonsfriske mennesker aldri trenger å ta stilling til. Som for eksempel tittelutsagnet «men du ser ikke syk ut». Hun viser oss hvor lite forståelse vi møter de usynlig syke med i samfunnet vårt.

Kort og informativt

Dette er ei bok som definitivt ikke skremmer deg vekk med lengden sin. På beskjedne 236 sider klarer Holmås å gi oss et unikt innblikk i hverdagen sin, og andre i samme situasjon som henne. Hun veksler mellom å fortelle sin egen historie, andre folk i hennes situasjon sin historie, og hun gjør det på en levende og engasjert måte.

Nettopp lengden på boka er faktisk en av styrkene dens. Hun klarer å gi mye informasjon, samtidig som hun stopper den tidsnok til at det ikke oppleves som kjedelig, sutrete eller for omstendelig. Samtidig som den er kort, føles det ikke som at hun har kutta ut relevant innhold for å holde lengden nede; man sitter igjen med et helhetlig og nyansert inntrykk av hvordan situasjonen oppleves for de som lever liv som hennes.

Hvile til besvær

Spesielt et aspekt ved denne boka vil kunne være veldig øyeåpnende for mange lesere, nemlig kapittelet om uhvile. Der de som er i jobb gjerne drømmer om å kunne sove ut hver dag, ha all tid i verden til å slappe av og gjøre tingene de liker, klarer Holmås å levende illustrere baksiden av medaljen.

Hun har mye, nærmest ubegrensa tid, fordi hun er hjemme store deler av tiden. Hun kan sitte og se på Netflix i lengre tid, lese aviser og ligge lenge i sengen om morgenen. Hun skriver selv at det var dette hun drømte om da hun skrev masteroppgava si, og jobba med den ti timer daglig. Men som hun skriver; «Ting mister raskt smaken når de blir det eneste på menyen»
.
Hun forklarer at det ikke føles avslappende i det hele tatt, at hun er nødt til å gjøre dette for å komme gjennom hverdagen, selv om hun aller helst skulle kunnet jobbe eller gå ut med venner. Og dette møtes hun med fordommer for både av kjente og ukjente. Det som fra utsida kan se ut som å slappe av, blir nøyaktig det motsatte for Holmås og andre i hennes situasjon.

Fanger opp flere sjukdommer

Holmås har ME, eller myalgisk encefalopati. Kort fortalt blir hun syk av for mye aktivitet. Men denne boka handler ikke bare om folk med ME, den handler om alle som blir møtt med fordommer og skam fordi de har sykdommer andre ikke kan se. Depresjon og angst for eksempel. Denne boka representerer alle som lider av sykdommer den alminnelige befolkningen ikke kan se eller forstå.

Dette er kanskje det viktigste med denne boka. Den gir ikke bare et innblikk i ett menneskes liv, men mange folk som går gjennom en del av de samme tingene. Og dermed er den en unik mulighet for de som ikke lider av usynlige sykdommer til å kanskje forstå litt bedre hvordan det livet er, og hvordan de skal håndtere det når venner eller bekjente er usynlig syke.

Men du ser ikke syk ut vil være en interessant bok for alle som lever med usynlig sykdom. Men om du er en av dem som ikke har opplevd og ikke forstår usynlig sykdom; om du møter usynlig syke med fordommer; om du ikke klarer å akseptere at usynlig sykdom er reell; Denne boka er for deg. Les. Lær.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Liker når alvor blandes med humor. En viktig bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ragnhild var nettopp ferdig med en mastergrad i russisk da hun fikk kyssesyken, 23 år gammel. Tiden gikk, men hun ble ikke bedre. Det viste seg at hun hadde fått sykdommen ME. Hun møter stadig uvitende personer, og har fått mange rare kommentarer i likhet med andre som lever med ulike "usynlige" sykdommer. I boka skriver hun om sin sykdomsdebut samt kommentarer hun og andre har fått. Hun prøver også å tette noen kunnskapshull og tar bl.a. for seg forskjellen mellom kronisk utmattelse og ME, som mange oppfatter som det samme.

Denne boka kunne jeg ønske at hadde vært pensumbok i legestudiene. Ikke bare fordi den handler om ME, men også fordi mye at innholdet tar for seg hvor lite forståelse man kan bli møtt med når man lever med en såkalt usynlig sykdom, både blant helsevesenet og i samfunnet ellers.

Les hele omtalen her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fikk denne boken anbefalt av en som er kronisk syk med sykdom som ikke er synlig sett utenfra - en av de som "driver dank på statens regning". Det er jeg glad for!

Boken gir på en lettfattelig og humoristisk måte større forståelse for livssituasjonen mennesker med kronisk sykdom og "usynlig" sykdom tvinges inn i. Innsikten etter å ha lest boken medfører at jeg i møte med kronisk syke vil fokusere på å lære om den aktuelle sykdommen og begrensningene den medfører. Det sentrale spørsmålet, (jf. tips fra forfatteren), vil være om det er noe jeg kan gjøre/bidra med for å lette situasjonen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De siste dagene har jeg lest Ragnhild Holmås sin bok «Men du ser ikke syk ut». Boka er lettlest og godt skrevet om det å være kronisk syk.
I tillegg har denne biografien en solid porsjon humor. Dette er en bok om usynlig sykdom, en sykdom som folk rynker på nesen av, som folk tenker man raskt kan skjerpe seg frisk fra. Ragnhild Holmås har ME og deler sine egne erfaringer rundt denne usynlige sykdommen. Hun forteller om bagatellisering og mistenkeliggjøring fordi hun ikke klarer å jobbe og bidra som hun tenker at samfunnet forventer av sine borgere - hun ser jo ikke syk ut.
"Kan du ikke bare ta deg sammen"
En vond, viktig og aktuell bok som mange burde få med seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forfatteren er kronisk syk med ME - en usynlig sykdom. De gangene hun har samlet opp nok krefter og viser seg offentlig, ser hun jo frisk ut. Hun kan umulig være så syk som hun sier! Mistenkeliggjøringen kommer fra både NAV, arbeidsgiver, leger, venner og familie. Det må da kunne gå an å ta seg sammen, tenke positivt, prøve alternativ diett, eller yoga. Og Ragnhild skammer seg. Hun prøver å bagatellisere for å ikke virke sytete, men kreftene strekker ikke alltid til til det heller. Sykdommen hennes er så ullen, og forskningen får altfor lite midler. ME har rett og slett lav status.
Boken er samfunnskritisk, og kreativt oppdelt i essays, twittermeldinger og skjemaer. Godt skrevet, underholdende og opplysende.
Samlesing med andre bokbloggere i forbindelse med Bokbloggerprisen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hvis du er en som
mistenkeliggjør syke

Giften du sprer, er fortsatt i luften når du selv blir syk.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Men det er jo smigrende at politikerne tror at jeg, som på tirsdag ikke klarte å røre i min egen havregrøt, kan knuse velferdsstaten med mine egne hender.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

En stor amerikansk studie på hvorvidt ekstra østrogen ville hjelpe kvinner i overgangsalderen, ble utført på flere tusen ... menn. Ikke en eneste kvinne var med. Det var vi heller ikke i en studie på brystkreft noen år senere. Også i medisinen er kvinnen det annet kjønn.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Folk har fått med seg at depresjon ikke er det samme som å være litt molefonken. Folk vet at Parkinson ikke er det samme som å skjelve på hånden før et møte. Men takket være MEs skjebnesvangre alias, «kronisk utmattelsessyndrom», forstår ikke folk at forskjellen på å være sliten og å ha ME tilsvarer forskjellen på å være litt fysen på en sjokolade, og å ikke ha spist på en uke.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

s. 191: Hvis jeg begår en feil, hvis jeg bryter en av de mange gåtefulle reglene Nav har satt, er det jeg som blir straffet. Hvis Nav begår en feil, er det jeg som blir straffet, da også. Om Nav gir meg feil informasjon, kan det koste meg flere månedslønner, mens det koster Nav ingenting, for det er min feil at jeg ikke dobbeltsjekker at den feile informasjonen er feil. Her skulle det helst stått noen historier som eksempler... Men jeg våger ikke å sende dem i trykken. Jeg er fortsatt avhengig av at Navs dører står åpne. Det sørger Nav for at jeg aldri kan være helt trygg på. Jeg ber om et møte, Nav sier ja selvfølgelig, la oss møtes! Og sender et brev om at hvis jeg ikke kommer, stanses arbeidsavklaringspengene mine. Nav sier at jeg trenger tid til å hvile, selvfølgelig, helsen først! Og sender et brev om at jeg mister all støtte hvis jeg ikke "overholder aktivitetsplikten".

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Når kronisk syke måles på hva vi får skvist ut av krefter i et kort tidsrom, uten hensyn til om vi faktisk har råd til det, går det skeis. I mange syke kropper er aktiviteten ofte ikke over før flere dager, kanskje uker og måneder, etterpå.

Hvis jeg må gi med selv full karantene i to dager før et møte på jobb, og får store smerter og kognitive problemer i tre dager etterpå, har jeg klart å gå på jobb?

Hvis jeg løper etter bussen i tretten sekunder og knapt kan gå dagen etter, slik at Erlend må komme hjem til meg i lunsjen sin og lage mat til meg, har jeg klart å løpe?

Hvis jeg går på middag hos noen venner og besvimer når jeg kommer hjem, har jeg klart å gå på middag?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

For det finnes jo ikke problemer, bare utfordringer. Og utfordringer løser man med positiv innstilling. Smil til verden, og verden smiler til deg! Nå har jeg smilt til verden så lenge at kjeven har låst seg, og jeg kan melde følgende: Det finnes problemer. Det finnes ting som ikke kan løses, som ikke går bra, som man ikke kan kaste smilefjes og hjerter på.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hvile er en belønning kun når man er frisk nok til å nyte den.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Er det overhode mulig, i en kultur som dyrker produktivitet og ser på alt annet som en brysom utgift, å bare være heller enn å gjøre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

At legen ikke kunne kjenne smerten min, var for meg en forbannelse, og for legen en barmhjertighet. Hvis leger kjente pasientenes smerte, kunne de raskere satt korrekt diagnose, men jeg tenker med gru på hvile masochistiske typer legeyrket da ville tiltrukket.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Leseliste


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Egen oversikt over leste bøker i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

«En slags bokklubb» er en lavterskelbokklubb på FB som administreres av Siri Vilberg.

Leselista for 2021:
📗 Januar: Fugletribunalet av Agnes Ravatn
📗 Februar: Rasismens poetikk av Guro Sibeko
📗 Mars: Menn vi høstet av Jesmyn Ward
📗 April: Homo Sapienne av Niviaq Korneliussen
📗 Mai: Min historie av Michelle Obama
📗 Juni: Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås
📗 Juli:
📗 August:
📗 September:
📗 Oktober:
📗 November:
📗 Desember:

Leselista for 2020:
📗 Januar: Agnes Ravatn: Dei sju dørene - LEST
📗 Februar: Mariana Enriquez: Ting vi mistet i brannen - LEST
📗 Mars: Ocean Vuong: På jorda er vi glimtvis vakre
📗 April: Marit Eikemo: Hardanger
📗 Mai: Valeria Luiselli: Arkiv over bortkomne barn - LEST
📗 Juni: Nina Lykke: Full spredning - LEST
📗 Juli: Allmenn teori om glemsel av José Eduardo Agualusa) - LEST
📗 August: Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite) - LEST
📗 September: Powwow av Tommy Orange
📗 Oktober: Tvillingenes dagbok av Agota Kristof
📗November: Girl, Woman, Other av Bernardine Evaristo
📗Desember: Ingen bok

Leselista for 2019:
📗 Januar: Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake (Naja Marie Aidt) - LEST
📗 Februar: Komme hjem (Yaa Gyasi) - LEST
📗 Mars: Territory of Light (Yuko Tsushima)
📗 April: De kommer til å drukne i sine mødres tårer (Johannes Anyuru) - LEST
📗 Mai: En halv gulv sol (Chimamanda Ngozi Adichie) - LEST
📗 Juni: Sommerboken (Tove Jansson) - LEST
📗 Juli: Kransen (Kristin Lavransdatter 1) av Sigrid Undset
📗 August: Vegetarianeren av Han Kang - LEST
📗 September: Så mye hadde jeg av Trude Marstein - LEST
📗 Oktober: Jeg lever et liv som ligner deres av Jan Grue - LEST
📗 November: Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof - LEST
📗 Desember: Høst av Ali Smith -LEST


Godt sagt! (0) Varsle Svar

«En slags bokklubb» er en lavterskelbokklubb på FB som administreres av Siri Vilberg

Leselista for 2021:

📗 Januar: Fugletribunalet av Agnes Ravatn
📗 Februar: Rasismens poetikk av Guro Sibeko
📗 Mars: Menn vi høstet av Jesmyn Ward
📗 Mai: Min historie av Michelle Obama
📗 Juni: Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås
📗 Juli:
📗 August:
📗 September:
📗 Oktober:
📗 November:
📗 Desember:

Leselista for 2020:

📗 Januar: Agnes Ravatn: Dei sju dørene
📗 Februar: Mariana Enriquez: Ting vi mistet i brannen
📗 Mars: Ocean Vuong: På jorda er vi glimtvis vakre
📗 April: Marit Eikemo: Hardanger
📗 Mai: Valeria Luiselli: Arkiv over bortkomne barn
📗 Juni: Nina Lykke: Full spredning
📗 Juli: Allmenn teori om glemsel av José Eduardo Agualusa)
📗 August: Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite)
📗 September: Powwow av Tommy Orange
📗 Oktober: Tvillingenes dagbok av Agota Kristof


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil du lese bøkene som nomineres til bokbloggerprisen

Samlesingsplanen

bilde


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leseutfordring

📚LESEUTFORDRING 2021 📚
Årets liste har 27 lesekriterier. Du kan variere lesemengde og vanskelighetsgrad ved å velge ett eller flere kriterier per bok.

 1. Bok utgitt i 2021
 2. Norsk klassiker
 3. Bok på over 300 sider
 4. Bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å reise til
 5. Bok du har fått i gave
 6. Ungdomsbok utgitt siste tre år
 7. Bok fra nordisk land
 8. En psykologisk thriller
 9. Bok av en forfatter på H
 10. Boken som har vært lengst på din "skal lese" liste
 11. Vinner av EU's Litteraturpris
 12. Bok med bare bokstaver på coveret (ingen bilder)
 13. Bok i en serie
 14. Bok av Australsk forfatter
 15. En blå bok
 16. Bok med handling fra en annen krig enn 2.verdenskrig
 17. Bok utgitt i din fødselsmåned
 18. Bok av eller om en dame som inspirerer deg
 19. Bok om en makeover, eller ny-start
 20. Samisk bok
 21. En bok du har sett i noens bokhylle, enten i virkeligheten på Zoom, Tv el
 22. Bok som spenner over tre generasjoner (besteforelder, forelder, barn)
 23. En biografi
 24. Bok som har samme tittel som en sang
 25. Bok med person som er funksjonshemmet
 26. Bok med en av dødssyndene som tema
 27. Trøstebok

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lesesirkel på Twitter


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Psykehus" av Drea Karlsen
 • "James Franco spytter når han snakker - roman" av Erik Eikehaug
 • "De beste tingene i livet er ikke ting - fra rotete til ryddig med færre ting" av Liv Loftesnes
 • "Kreativitet - hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden" av Hilde Østby
 • "Brev til en ufødt datter - om frihet, sex og søsterskap" av Anne Bitsch
 • "Berøring" av Peder Kjøs
 • "Slå på ring - kriminalroman" av Frode Eie Larsen
 • "Vi er sterkere enn vi tror - det viktigste jeg har lært av 10 000 pasienter" av Jørgen Skavlan
 • "Den gode vennen - roman" av Bjørn Esben Almaas
 • "Tro meg når jeg lyver" av Ellen G. Simensen
 • "Nesten menneske - biografien om Julius" av Alfred Fidjestøl
Alle bokanbefalinger for dette verket