Sankta Psyko

av (forfatter) og Kari Bolstad (oversetter).

Gyldendal 2012 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.33 (325 terningkast.)

769 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Meretes eksemplar av Sankta Psyko

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Nordisk krim

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Jan Hauger er førskolelærer og får jobb i Glenna barnehage i byen Valla. Barnehagen ligger vegg i vegg med et sikkerhetsgradert psykiatrisk sykehus for voldsforbrytere, kalt Sankta Psyko, og Glenna er et tilbud for pasientenes barn. Jan er dyktig i jobben, men han har ikke avslørt for noen hva som skjedde for ni år siden da en gutt forsvant fra barnehagen Jan jobbet ved, eller at sangerinnen han har vært betatt av siden tenårene er pasient ved sykehuset.

Omtale fra forlaget

Ny kritikerrost krim fra Johan Theorin

Johan Theorin bytter arena: Fra et forblåst ölandsk landskap tar han oss med til en mellomstor by på vestkysten.
Hit kommer Jan Hauger for å jobbe som førskolepedagog. Men førskolen Glenna er ikke som andre førskoler. Den ligger på utsiden av muren til Sankta Patricia, med kallenavn Sankta Psyko, et sikkerhetsklarert sykehus der blant andre psykisk syke kriminelle blir behandlet. Glenna er Sankta Patricias egen førskole, der barn av pasienter går, slik at de innimellom kan få treffe foreldrene sine.
Jan er en dyktig pedagog, men han har også hemmeligheter. Som hvorfor han ville arbeide akkurat ved Sankta Psyko. Og hva som egentlig hendte ni år tidligere, da lille William forsvant.
Mens Jan vil inn i sykehuset, vil andre ut ?

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2012

Format Heftet

ISBN13 9788205429673

EAN 9788205429673

Genre Thriller

Omtalt sted Sverige

Språk Bokmål

Sider 414

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

30 119 115 52 7 2

Bokomtaler

Jeg var lamslått da denne boka var ferdiglest! For en fantastisk velskrevet bok. Den er så lavmælt og god og spennende uten at man liksom merker det. Den skaper et univers jeg aldri har tenkt kan eksistere, men som både antakelig gjør det, og som er føles helt naturlig når man leser.
Teknisk god bok. Denne skal jeg lese igjen seinere, og jeg gleder meg allerede.
Johan Theorin blir bare bedre og bedre og i denne overgår han seg selv! Stor fan!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette er den første boken av Theorin som jeg har lest, og jeg har fått med meg at flere som har lest det meste av han har blitt skuffet over denne. Jeg likte den i grunnen ganske godt, jeg synes den var litt spesiell, med et tema som var litt uvant, for det finnes vel ikke så mange førskoler med tilknytning til psykiatriske kliknikker som har fast besøksordning for de innlagte og barna deres som går på førskolen?

Likevel handler boka først og fremst om førskolelæreren Jan som får jobb på denne førskolen, og grunnene til at han søkte jobben akkurat der.
Jan har i tillegg to forhistorier, en fra da han som 14 åring selv var innlagt på en psykiatrisk ungdomsklinikk, og en fra da han som 20 åring var nyutdannet førskolelærer. Disse historiene sammen med nåtidshandlingen flettes fint sammen, og sammenhengene mellom disse blir etterhvert tydeligere.

Jan er en usikker fyr på 29 år, han liker egentlig ikke så godt å omgås andre mennesker, hverken privat eller på jobb, men han elsker barn, og sammen med dem føler han seg akseptert som den han er.

Men det er en ting ved boka jeg ikke liker, og det er avslutningen. I denne boka er det en veldig åpen slutt, og jeg vet at da er det meningen at leseren selv kan fantasere og spinne videre på avslutningen, men i denne boka var det altfor mange løse tråder på slutten, og flere avgjørende hendelser som aldri ble avsluttet. Dette trekker ned en god del for meg, for jeg er ikke så veldig begeistret for slike åpne avslutninger, jeg liker at ting blir avklart, og at jeg faktisk får vite hva som skjer med hovedpersonene til slutt. Synd egentlig, for resten av boka likte jeg godt.

Jeg gir boka terningkast 3

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hadde store forventninger til denne boken, siden jeg slukte de første tre av Theorin. Ble egentlig ganske skuffet, og slet med å gjennomføre første del. Den tok seg opp etterhvert, og slik vil jeg beskrive hele historien. Den gikk veldig i bølger, og noen deler ble for lange for å holde intensiteten vedlike.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ser at det er delte meninger om denne. Jeg bestemte meg akkurat for å bryte etter ca. 150 sider - dette synes jeg var kjedelig. Og ikke som de andre bøkene hans, jeg er ganske skuffet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har prøvd å få med meg alle bøkene til Johan Theorin, - Nattefokk var en skikkelig gyser og "pageturner", så når denne forfatteren klinker til med noe nytt er det bare å kaste seg over produktet. Har litt blandede følelser vedrørende Sankta Psyko, absolutt spennende og godt skrevet, - for all del. Men er ørlittebittegrann skuffet, da jeg synes litt av engasjementet og "driven" som skinner så godt gjennom hans andre bøker, ikke viser seg annet enn som små glimt i denne. Likevel solid håndtverk, og lesverdig, - det er det ikke noen tvil om. Terningkast? Tja, en god firer.....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I denne boken tar Johan Theorin oss nok en gang til en liten svensk forstad. Boken følger hovedpersonen Jan som søker jobb på en førskole. Det er imidlertid ikke en hvilken som helst førskole. Det er en forskole for barn av pasienter innlagt på den psykiatriske klinikken Sankta Patricia - på folkemunne omtalt som "Sankta Psyko". Etter hvert forstår man at det ikke er tilfeldig at Jan søker seg jobb nettopp på denne forskolen, og at han har en sterk tiltrekningskraft til Sankta Psyko - eller til pasientene der inne.

Boken er velskrevet og trekker leseren med seg fra start til slutt. Theorin evner å skape en mystisk og mørk stemning, samt pirre vår nysgjerrighet på en måte som gjør det vanskelig å legge boken fra seg. Innledningsvis tar det noe tid før man blir kjent med hovedpersonen og hans hensikter. Handlingen suppleres imidlertid med stadige tilbakeblikk på tidligere hendelser i hovedpersonens liv, noe som danner et viktig bakteppe for å forstå bokens hovedhistorie. Overgangen mellom hovedhandlingen og de historiske tilbakeblikkene er elegante, og denne formen er tiltalende for den leseren som liker at forfatteren holder igjen vital informasjon til siste side.

Anbefales som lettlest skjønnlitteratur.

N.K.W

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Litt annerledes Theorin, som er bra. Det var på tide han kom med en bok som skilte seg mer ut fra de andre han har skrevet. Synes allikevel det var noe amatørmessig over måten boka er skrevet på og oppbygningen av handlingen. Periodevis spennende! Ikke en av mine bokanbefalinger, men heller ikke så dårlig at jeg fraråder folk å lese den. Potensialet i historien er stort og jeg ble veldig skuffet over at han ikke har utnyttet dette helt og fullt. Jeg vet jo at han kan skrive fengslende og mye mer spennende enn dette.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Langt fra like bra som bøkene fra Øland. Forhåpentligvis et sidespor. Thrilleren blir sjelden interessant og spennende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Utrolig spennende psykologisk krim. Boken var så nifs at jeg nesten gruet meg til å lese i den. Jeg klarte ikke å forutse hva som kom til å skje, den var spennede fra første side, personene er troverdige og romanen inneholder passelig med samfunnskritikk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Alle bekymringer forsvinner når han møter et barns blikk. Øynene deres tar imot alt lys i verden og sender det ut igjen.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Å stole på andre handler mest om hvor trygg man er i seg selv.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Man kan skifte jobb og flytte til en ny by, men ingenting forandres. Man sitter fast i den samme kroppen, har samme slagg i blodet, de samme minnene som kverner i hodet.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Han husker ikke når han sist gikk alene på bar, for følelsen av å være utenfor er alltid total i et rom fullt av fremmede som står og prater og ler sammen.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Han har ingen å skaffe seg et liv sammen med. Det er kanskje det verste av alt. Ikke å oppleve fæle ting, men å mangle noen som lytter.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jan føler seg iakttatt - men ikke av øyne. Av selve sykehuset.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fantasier er som narkotika .... Fantasier ER narkotika. Jo mer man fantaserer desto sterkere blir de. Man har lyst å gjøre noen vondt. Utføre et ondt ritual. Man slipper aldri unna disse tankene, ikke før man gjør noe med dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Det er noen bøker som man aldri glemmer.. noen bøker som rører deg dypt - eller som er så spennende at man ikke klarer å legge dem fra seg.

Andre igjen er gode oppslagsverk - som man stadig må se i. Jeg elsker å høre hva andre liker å lese, og jeg finner stadig nye forfattere på denne måten.

Legg gjerne igjen din favorittliste som kommentar! :)

Hilsen Ann Magritt.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en liste med bøker jeg har lest i 2013. Målet er 20 000 sider.

Mål nådd 19. november (20 154 sider)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

--En bok basert på et eventyr
--En bok som har vunnet National book award
--En Young Adult bestselger
--En bok du ikke har lest siden ungdomsskolen
--En bok med handling fra ditt hjemsted
--En bok oversatt til engelsk
--En kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
--En bok hvor handlingen er i Europa
--En bok på under 150 sider
--En New York Times bestselger
--En bok som blir til film dette året
--En bok anbefalt av noen du akkurat har møtt
--En selvutviklingsbok
--En bok du leser ut på en dag
--En bok skrevet av en kjendis
--En politisk memoar
--En bok som er minst 100 år eldre enn deg
--En bok på mer enn 600 sider
--En bok fra Oprah's bokklubb
--En science- fiction roman
--En bok anbefalt av et familiemedlem
--En tegnet roman
--En bok publisert i 2016
--En bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
--En bok hvor handlingen er om sommeren
--En bok og dens prequel
--Et mordmysterium
--En bok skrevet av en komiker
--En dystopi
--En bok med blått omslag
--En diktsamling
--Den første boken du ser i en bokhandel
--En klassiker fra det 20 ende århundre
--En bok fra biblioteket
--En selvbiografi
--En bok om en roadtrip
--En bok om en kultur du er ukjent med
--En satirisk bok
--En bok hvor handlingen foregår på en øy
--En bok som garantert vil gi deg glede


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker jeg har lest av forskjellige grunner i år. Alle hjerter gleder seg! :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her følger en oversikt over bøker jeg har lest i 2012.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker kjøpt pr 24/11. Må bare få nok tid til å lese... Prioriteringer, prioriteringer.... ;)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Bølgerytteren og andre fortellinger" av Johan Theorin
 • "Gravrøys" av Johan Theorin
 • "Et stille, umerkelig drap - en Nina Borg-roman" av Lene Kaaberbøl
 • "Gutten som sluttet å gråte" av Ninni Schulman
 • "Bitrere enn døden" av Camilla Grebe
 • "De uønskede - kriminalroman" av Yrsa Sigurðardóttir
 • "Isbaderen - kriminalroman" av Kjell Ola Dahl
 • "Borte" av Mo Hayder
 • "Pepperkakehuset" av Carin Gerhardsen
 • "En slags fred" av Camilla Grebe
 • "Dødsskipet - kriminalroman" av Yrsa Sigurðardóttir
 • "Natthagen - kriminalroman" av Knut Faldbakken
Alle bokanbefalinger for dette verket