Verden fram til i går

hva vi kan lære av tradisjonelle samfunn

av (forfatter) og Alexander Leborg (oversetter).

Spartacus 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.29 (7 terningkast.)

49 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Morten Evensens eksemplar av Verden fram til i går - hva vi kan lære av tradisjonelle samfunn

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Kontor

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

De fleste tar som en selvfølge at menneskelivet inneholder alt fra flyreiser og mobiltelefoner til karrierevalg og slankekurer. Men i nesten hele vår seks millioner år lange historie har vi ikke hatt noen av disse tingene. I et slikt perspektiv var det først «i går» at vi tok steget fra å være jegere og sankere. I Verden fram til i går lar Diamond oss møte dagens representanter for de tradisjonelle menneskesamfunnene. Basert på sin unike forskning og mangeårige feltarbeid blant stammesamfunn rundt om i verden, leverer han en ruvende bok om alt vi kan ha glemt på veien fram til dataalderen. Vi lever fortsatt i kropper som er bedre tilpasset steinalderlivet enn dagens moderne samfunn. I sin mest personlige bok hittil viser Diamond oss hvordan verdier og erfaringer fra de tradisjonelle samfunnene kan hjelpe oss til å leve lenger og lykkeligere, kommunisere bedre, ta bedre vare på våre gamle og gi oss tryggere og mer selvsikre barn. Gå ikke glipp av denne!

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788243007611

EAN 9788243007611

Omtalt sted Papua Ny-Guinea

Språk Bokmål

Sider 455

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 5 0 0 0 0

Bokomtaler

Topp fagbok om leveforholdene i tradisjonelle samfunn.

Det som gir denne boka skikkelig driv går fram av undertittelen om hva vi kan lære. Diamond har riktignok ingen planer om å føre oss tilbake til enkle liv som fangstfolk og jordbrukere verken av romantiske eller sivilisasjonskritiske grunner. Han vil derimot bruke kunnskapen sin om disse folkeslagene til å utfordre leserne til å gjennomgå etablerte måter å gjøre ting på i vår del av verden.

Diamond har valgt ut ni felter for detaljert analyse. Her er det blant annet kapitler om barneoppdragelse, eldreomsorg, religion, kosthold og krigføring.

Spesielt synes jeg kapitlet om konfliktløsning var nyttig fordi Diamond får godt fram både fordelene og svakhetene ved bruk av forhandlinger også når det gjelder overgrep og forbrytelser. I Norge har vi økt bruken av forhandlings- og forsoningsmøter i behandlingen av f.eks ungdomskriminalitet og i familieretten.

Spesielt tidsriktig er kapitlet om «konstruktiv paranoia» som tar for seg stammefolks årvåkenhet og forsiktighet i håndteringen av risiko. Før eller seinere vil et dødt tre falle ned; derfor slår man ikke leir under et slikt tre selv om risikoen i øyeblikket synes liten. I møtet med med en ny og ukjent virus er det rasjonelt å være overforsiktig også i vår del av verden.

På sitt vis bygger Diamond videre på Renfrews Prehistory som jeg omtalte tidligere i år, men han skriver langt mer personlig og med romslig bruk av gode historier. I de siste kapitlene om språk og livsstilssykdommer, blir han overivrig misjonerende for gode ting som språklig mangfold og redusert forbruk av salt og sukker. Alt dette vet vi vel utmerket fra før, gjør vi ikke?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bra saker. Meget lærerikt og faktisk nyttig lesestoff. Anbefales varmt! Særlig dette med, Konstruktiv paranoia, er noe vi alle bør ta til oss og praktisere i vårt daglige liv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig lærerik. Likte godt kapitelet om religion, Alzheimer og livsstilssykdommer

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Eksperimenter i form av rollespill viser at under visse omstendigheter kan det å tilgi noen som har begått en urett mot en, være den responsen som med størst sannsynlighet gir fordeler i fremtiden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Mange mennesker i USA har skaffet seg mange ting, men når det gjelder kunnskap om og forståelse av resten av verden, er de fattige. Det synes som om de er tilfreds med å befinne seg innenfor sine vegger av oppbygd og selektiv uvitenhet [Sitat fra samtale med amerikansk ungdom som har vokst opp i Afrika eller Asia og seinere flyttet til Amerika].

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Havets herskere - vikingene i krig og fred" av Kim Hjardar
  • "En delt verden - hvorfor vi lever i murenes tid" av Tim Marshall
  • "Diktatorenes kvinner" av Sveinung Mikkelsen
  • "Seloten - historien om hvordan Jesus fra Nasaret ble Jesus Kristus" av Reza Aslan
  • "Herskapelig - Norge rundt på 1. klasse" av Toppen Bech
  • "Historien om oss - menneskets biologiske utvikling" av Torfinn Ørmen
  • "Kniv, sjel og gaffel - på sporet av det sultne menneske" av Andrew P. Kroglund
  • "Vikingenes største slag" av Kim Hjardar
  • "Du grøne, glitrande - ei hyllest til juletreet" av Oddgeir Bruaset
  • "De ukjente krigerne - nordmenn i første verdenskrig" av Nik. Brandal
  • "Paris - metropolens fascinerende historie" av Erik Bjørnskau
  • "Kongen - Haakon & Maud VIII" av Tor Bomann-Larsen
Alle bokanbefalinger for dette verket