Tilstrekkelig vakkert

av (forfatter).

Cappelen Damm 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.74 (42 terningkast.)

141 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Mette Hartanders eksemplar av Tilstrekkelig vakkert

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Hjertebøker <3

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

De to jentene Jenny og Johanne skriver brev til hverandre. Johanne er syk og vet at hun skal dø, mens Jenny ikke vil leve lenger. Gjennom brevene får vi vite hva de tenker om livet og hva de drømmer om.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788202322526

EAN 9788202322526

Språk Bokmål

Sider 146

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 16 12 3 1 0

Bokomtaler

"I fjor hadde jeg kortere hår. Jeg likte å ha lange øredobber med steiner i. Og høyhalsede strikkegensere som var for store. Trange bukser. Og litt slitte sko. Sekk på ryggen. Men nå bruker jeg ikke øredobber. Jeg liker best å gå i mye strikkekjoler med tights under. Og joggesko som er veldig rene og stive og kjedelige. Jeg savner meg selv sånn som jeg var for ett år siden. Jeg det å være normal. Å ha en fremtid." Tilstrekkelig vakkert (Av Synne Sun Løes, Cappelen Damm, 2010, 146 sider)

Johanne er sytten år og alvorlig syk. Hun skal dø snart og renner frem og tilbake mellom aksept og glefsende sinne og frustrasjon. Jenny er også sytten, også hun skal dø. Men i motsetning til Johanne, er hennes sykdom ikke en som angriper kroppen; den er i sinnet. Og den får henne med jevne mellomrom til å forsøke å overdose seg selv til døde.

En dag blir Johanne intervjuet i avisen. Jenny er en av dem som leser historien hennes og skriver til henne. På overflaten er jentene som dag og natt; Johanne er mor til en to år gammel jente, Jonine, og drømmer om å finne den store kjærligheten, gifte seg og bli gammel. Jenny på sin side vil heller skyte seg selv med hagle enn å bli gift, hater å sminke seg og dyrker sykdommen sin.

Likevel finner de tonen og begynner å brevveksle. Bokas første del består av Johannes side av kommunikasjonen, mens Jenny tar ordet i den andre halvdelen, før en annen karakter får anledning til å oppsummere det hele på slutten.

Det beste med «Tilstrekkelig vakkert» er bokas nakne ærlighet. Denne hudløse viljen til å legge ord på vanskelige følelser, til å ville snakke om de store temaene, gjør at man beundrer den litt. Det er det positive. Det negative med boka, i hvert fall slik jeg ser det, krever oftere enn jeg liker oppmerksomheten fra bokas fine kvaliteter.

Det første som får en til å himle med øynene, er premisset; en døende tenåring skriver om hvordan det er å dø og blir noe filosofisk anlagt. Det er en gammel klisjé. Men heldigvis er boka og hovedpersonen selv klar over det, og en aksepterer det noe motvillig etter at det skjer.

Klisjeene står også i kø på Jennys side. Hennes mor er en overfladisk vestkantkvinne. Faren bor i «Afrika», der han har giftet seg med en afrikansk kvinne som Jenny skriver er ett år eldre enn henne selv. Og Jenny og hennes nærmeste venn, Chris, lever opp til klisjeen om rike, bortskjemte og ensomme barn som er blinde for privilegiene de er omringet av og dyrker døden for å kjenne at de lever.

Et annet av bokas problemer er ett den kunne klart seg uten. Det er alle de døde karakterene. Besteforeldrene til Johannes på begge sider av familien er døde. Det samme er moren hennes, og det er også farens bror (han levde ikke lenge nok til å erfare noe særlig, men likevel). Jeg mistenker at det var en fiks måte på å forklare Johannes og farens tosomhet (før farens eneste gjenlevende familie, søsteren, flytter fra Bergen og kommer for å bo hos dem).

«Tilstrekkelig vakkert» er altså en bok man vil kalle glitrende. Men den var ok å lese.

Midt på treet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Johanne er 17 år og dødssyk. Etter at hun ble intervjuet en avis blir hun kontaktet av jevnaldrende Jenny. Hun er også 17 år, men i motsetning til Johanne VIL hun dø. Det er starten på en brevveksling mellom hun som er syk og vil leve, og hun som er frisk og vil forsvinne. Et paradoks, som Jenny sier.

Jentene skriver til hverandre om hverdagen sin, familien og døden. Johanne er mor til en to år gammel jente, og hun øver seg på å skrive et avskjedsbrev til henne. Men det er vanskelig. Jenny har hatt en vanskelig oppvekst og har vært suicidal siden hun var bare åtte år. Moren hennes er egosentrisk og lite interessert i sin eneste datter.

Jeg liker veldig godt språket til Synne Sun Løes, og selv om Johanne muligens er litt vel perfekt i måten hun takler døden på, hvor rolig hun er, synes jeg det er en troverdig roman. Om ungdom, dødsangst og om hvor vakkert livet er.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Jeg har sansen for snodige mennesker, mest fordi de gjør det lettere for andre mennesker å være seg sjøl.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Jeg har en sjel. En grå liten sjel som smiler til meg når jeg griner mine bitre tårer.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Man fødes, man lever, man dør. Det er greit.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Verden er gal, tenkte jeg, igjen og igjen, verden er galere enn meg. Det gav meg en god følelse.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg synes ikke det er så ille å tenke på at jeg en gang var ingenting. Jeg synes det er mye, mye verre å tenke på at jeg snart, veldig snart, igjen skal bli til ingenting. For nå har jeg vært noe. Det er en forskjell. Å fødes, å dø. Det er like naturlig. Det føles bare ikke sånn.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Han er ikke en trist mann selv om han liker å være alene. Han vil bare ha litt fred og ro, han vil skape noe selv. Noe som er bare hans, noe som ikke kan forsvinne. Det ligger en slags vilje i det, synes jeg

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har sluttet å vaske på sykehjemmet. De som jobber der, holdt en avslutningsfest for meg [...] Så nå er jeg ikke vaskedame lenger. Jeg er Johanne. Datter og mor. Venn. Snart ingen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For selv om ordene mine kanskje vil leve videre i verden på den måten, vil jeg være død. Ikke-eksisterende. Hva som skjer i verden, vil ikke angå meg i det hele tatt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vil at han skal forstå. Forstå at døden kommer selv om han ikke vil snakke om den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sånn er det å være barn. Sånn er det å være mor. Alt forsvinner. Blir til noe annet. Noe nytt. Hele tiden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som omhandler psykisk helse:

Selvmord, Psykiatri, Psykoser, Tvangstanker, Schizofreni, Angst, Selvskading, Spiseforstyrrelser, ADHD, Rus, Ungdom, Voksne, Barn, Pårørende, Dissosiativ lidelse, Alkohol, Mani, Depresjon, osv


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Diverse bøker som handlar om psykiatri, psykisk helse og liknande.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ungdomsbøker med ulike psykiske lidelser som tema


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Følger trenden og lager liste


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har tidligere laget en liste om temaet, men da med "alle" bøker jeg kan finne om temaet. Nå lager jeg en med bare dem jeg har lest.
Den andre listen finner du her: http://bokelskere.no/lister/87203/


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker til ungdomstrinnet


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2013. Oppdateres fortløpende.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Yoko er alene" av Synne Sun Løes
 • "Stille, stille, stille" av Synne Sun Løes
 • "Fluen" av Martina Gaux
 • "For å overleve - en bok om selvskading" av Sofia Åkerman
 • "Sår" av Mariangela J. Cacace
 • "Ung jente" av Hannah Petrie
 • "Jeg vil være meg" av Hilde Hylleskaar
 • "Ingen som røyker hopper strikk - roman" av Linde Hagerup
 • "Å spise blomster til frokost" av Synne Sun Løes
 • "Himmelstøv" av Mariangela Johansen Cacace
 • "Ung sorg - 14 unge om døden og livet videre" av Birgitte Gjestvang
 • "Stup" av Kjersti Scheen
Alle bokanbefalinger for dette verket