Om forlatelse

av (forfatter) og Knut Ofstad (gjendikter).

Gyldendal 2002 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.86 (228 terningkast.)

1037 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Michis eksemplar av Om forlatelse

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Historien begynner med tre unge mennesker i en hage på et landsted i England. Det er den varmeste sommerdagen hittil i 1935, men noe hender som gjør at livene deres blir endret for alltid. Denne sommerdagen legger grunnlaget for resten av romanen, som dessuten rommer skildringer av kampene i Europa under siste verdenskrig og ender opp i våre dager. Forfatteren skildrer både det nære og familiære og det brutalt storpolitiske. Dette er en roman om barndom, kjærlighet, krig - og om skam og mulighet for tilgivelse.

Omtale fra forlaget

Ian McEwans nye roman er hans beste til nå. Den forteller gripende om barndom, kjærlighet, krig .; og om skam og muligheten for tilgivelse. Boken ble belønnet med prisen National Book Critics Circle Fiction award som beste bok i 2002. En varm sommerdag i 1935 ser 13-årige Briony Tallis at søsteren Cecilia drar av seg klærne og jumper uti fontenen utenfor landstedet deres. Ved siden av henne står Robbie Turner, som hun har vært venner med siden hun var liten. De er begge hjemme på sommerferie fra Cambridge. Mot slutten av den samme dagen er livene til alle tre forandret. Cecilia og Robbie har flyttet noen grenser de aldri hadde tenkt de skulle flytte, og begge er blitt ofre for Brionys ustyrlige fantasier. Briony selv har vært vitne til merkelige hendelser, og hun har begått en forbrytelse som hun resten av livet kommer til å forsøke å bøte på. Denne sommerdagen i 1935 legger grunnlaget for resten av romanen, som dessuten rommer dramatiske skildringer av kampene i Europa under siste verdenskrig og mot slutten ender opp i våre dager. McEwan skildrer med letthet både det nære og familiære og det brutalt storpolitiske. Under handlingen ligger hele tiden ett spørsmål og gnager: Fins det tilgivelse for det utilgivelige? Om forlatelse ble tildelt Los Angeles Times Book Prize 2003 med følgende begrunnelse:«Tidvis er den skummelt morsom, andre ganger melankolsk; McEwans tour de force beviser at romanen fremdeles er et levende, nåtidig medium som makter å romme en tilslørt og sammensatt historie.»

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788205300309

EAN 9788205300309

Omtalt tid 1900-1945

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 329

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

61 95 56 11 4 1

Bokomtaler

Jeg liker hvordan McEwan i denne boken beskriver hvordan en hendelse kan oppfattes forskjellig og hva som kan skje dersom intuisjon og synsing ikke blir utfordret. Jeg synes også at slutten er god - forholdet mellom fantasi og virkelighet - hva er det egentlig vi husker, og hva er igjen når vi er borte?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Uhyre tankevekkende. Vakker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Hun var skeptisk, for hun visste hvilke puss hjernen kunne spille henne. Samtidig var det i hjernen - i tankene - hun aktet å tilbringe kvelden, og hun måtte ha ro i sinnet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er vanskelig å gå løs på brennesler i lengre tid uten at en historie trenger seg på

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Briony [fikk] sin første svake forutanelse om at det for hennes del ikke lenger kunne dreie seg om eventyrslott og prinsesser, men om hverdagens mysterier, det som foregikk mennesker imellom, de vanlige menneskene hun kjente, og hvilken makt et av dem kunne ha over et annet, og hvor lett det var å misforstå alt sammen, misforstå fullstendig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

... noe av det mest forlokkende med en dagdrøm var illusjonen om dens uimotståelige logikk: Den skarpe, internasjonale konkurransen hadde tvunget henne til å tevle på høyeste nivå blant verdens beste og tåle presset det medførte å være en ener i sin gren - nedsamling av brennesler - drevet henne til å overgå seg selv for å tilfredsstille de brølende tilskuerne, være den beste, og fremfor alt opprettholde sin status som unik. Men alt dette hadde jo vært hennes eget verk - av henne og om henne, og nå befant hun seg i verden igjen, ikke en verden hun kunne skape, men den som hadde skapt henne, og hun merket hvordan hun krympet under senettermiddagshimmelen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvordan kan en romanforfatter oppnå syndsforlatelse når hun, med sin uinnskrenkede makt til å bestemme utfallet, også er Gud? Det finnes intet vesen eller høyerestående skapning som hun kan appellere til, eller forsones med, eller som kan tilgi henne. Det finnes ingenting utenfor henne. Hun har selv satt grensene og vilkårene for sin egen fantasi. Det finnes ingen forsoning for Gud, eller romanforfattere, om de så er ateister. Det har alltid vært en umulig streben, og det var nettopp poenget. Forsøket var alt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

You're right about french bread, ten minutes later and you're hungry again. All air and no substance.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (100) Varsle Svar

Å nei, det januar igjen!! Jula er over, ute er det mørkt og ingen ferie før påske! Ai ai. Her er noen tips til gode og store bøker som varer ut denne og neste mnd. Kanskje de får våren til å komme raskere også? Lev vel:)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ulike situasjoner som gjør at kjærligheten blir satt på prøve. Fra sykdom, klasseskiller, alder og alt i mellom.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Noen mennesker er født med et mer sensitivt sanseapparat enn andre, noe som fører til at de sanser og "tar inn" verden på en dypere og mer kompleks måte. Dette gjør dem til utmerkede fortellere i en roman eller novelle, der historien og det fiktive universet ofte levendegjøres gjennom karakterenes opplevelser. Jeg er en sensitiv person selv, og har derfor spesielt stor glede av bøker om ekstra sensitive karakterer og deres opplevelser. Jeg har laget denne listen mest for min egen del, men kanskje den kan være artig å se for andre sensitive bokelskere også. Dessuten er dette bare et lite utvalg; jeg tar gjerne i mot tips i kommetarfeltet på andre bøker som kunne passe.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nå har jeg en utrolig full bokhylle, jeg er overhodet ikke en strukturert person, men har innsett at nå trengs det hjelp! Så skal prøve å lage en liste over bøker som jeg skal lese i den rekkefølgen jeg setter opp, og jeg har lovet meg selv at det blir ingen nye kjøp før jeg har lest denne lista,; Lista er en "salig blanding", og det håper jeg fører til at jeg klarer å gjennomfører den. Dette er i såfall bare begynnelsen, det er mange uleste bøker i mine bokhyller;(, så det blir forhåpentlig flere slike lister fra meg!


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøkene som blir referert til i OITNB! Minus et par fagbøker jeg ikke gadd å legge til (ikke var det plass heller!) ;)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

(Nesten) alle bøkene som Rory Gilmore i serien "Gilmore Girls" leste eller nevnte gjennom hele serien!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Et utvalg forfattere som hadde fortjent å vinne gjev pris.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Liste over bøker fra heile verda som eg aldri har klart å gløyme...


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Amsterdam" av Ian McEwan
 • "Ved Chesil Beach" av Ian McEwan
 • "Lørdag" av Ian McEwan
 • "Solar" av Ian McEwan
 • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
 • "Den blinde morderen" av Margaret Atwood
 • "Resten av dagen" av Kazuo Ishiguro
 • "Fornemmelsen for slutten" av Julian Barnes
 • "Kaptein Corellis mandolin" av Louis De Bernières
 • "Storm i juni - (suite francaise)" av Irène Némirovsky
 • "Døren" av Magda Szabó
 • "Kjærlighetens historie" av Nicole Krauss
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver