Tre menn til Vilma

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.71 (123 terningkast.)

224 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Marianne Ms eksemplar av Tre menn til Vilma - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

JUL

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788203267901

EAN 9788203267901

Serie Vilma Veierød (1)

Genre Romantikk

Språk Bokmål

Sider 444

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

14 73 25 8 3 0

Bokomtaler

En bok som har vært svært synlig før jul og i jula. Det var ikke derfor jeg ville lese den, men noen ganger trenger man lett underholdning, Tre menn til Vilma var alt annet enn lett bok å komme seg gjennom.

For monotont i lengden
Brukte unødvendig lang tid på den siden den er på over fire hundre sider. Kunne godt ha blitt forkortet med to hundre sider, for å stramme den opp og gitt den mer tempo. Tempo er ikke alt, men dette ble vel langdrygt. Humor er også et sjansespill. Enten liker man den type humor eller ikke. Hvorfor mange har falt pladask over boka, skjønner jeg godt. Men selv klarte jeg ikke helt å leve meg inn i historien. Derfor ble dette tung underholding for min del. Litt morsomt at hun heter Vilma. For da tenker jeg på hun i Flintstones, bare at hun skriver fornavnet med W.

Boka skal ha ros for å ta opp et aktuelt tema uten å overdrive, nemlig om ensomhet. Et gjentakende tema i media i de siste årene. Men det blir tatt opp i denne boka på en harmløst og realistisk måte, i hvert fall nesten. Hovedpersonen Vilma er ensom. Hun har arvet et hus av en slektning og har huset for seg selv. De få gangene hun er sosial, er gjennom jobben som musikklærer. Da hun får vite hvor dødelig ensomhet kan være, har hun på en måte et ønske å gjøre noe med det, men hun kjenner ikke mange, og har ingen nære kontakter. Hun snakker med en kvinne hun jobber med, men er de egentlig venner, eller bare bekjente? Så hun er en dame som holder mye for seg selv. En dag får hun uventet besøk. Det er presten som kommer sammen med en annen mann. Den andre mannen er patolog. Han vil spørre Vilma om hun ønsker å se faren sin for siste gang? Samtidig har de en del brev de vil gi henne, som også er fra faren hennes, som døde nylig. Vilma har aldri kjent faren sin. Vil hun bry seg om å lese dem og kommer denne hendelsen, og brevene gjøre en endring på livet hennes, eller vil alt bli det samme som før?

Stor interesse for filmatisering
Tre menn til Vilma har ikke bare vekket popularitet blant lesere, men også hos filmskapere. Som sagt, skjønner jeg godt hvorfor denne falt i god jord for mange, men selv strevde jeg med å bli engasjert, og i det hele tatt leve meg inn i historien. Likte noe av humoren. Det tok bare tid før de godbitene kom, og ofte føltes humoren noe anstrengt. Likte heller ikke spesielt godt en del av forklaringene i parentes. Det var ikke helt nødvendig.

Det jeg likte minst med boka var brevene faren gir henne. Vi også får lese dem, og de handler om hvordan han møtte moren hennes, og kjærligheten som oppstår. Det er en fin tanke, men jeg likte bedre å lese om Vilma og om hennes liv her og nå fremfor innholdet i brevene fra faren hennes.

Boka sammenlignes med Love Actually og Elling. Så ikke helt likheten i noen av dem, og det er heller ikke så viktig. Jeg prøvde og ville gjerne like denne boka, ikke bare fordi den er populær. Ofte liker jeg ikke populære bøker, men noen av karakterene var lett å like og noen hendelser var småmorsomme, men selve handlingen nådde ikke helt opp for min del.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Overraskende vittig. Tok meg sjøl i å le høyt flere ganger. Samtidig en god historie som spiller på mange strenger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en sjanger jeg vanligvis ikke blir trukket mot, men jeg valgte boka fordi forfatteren har skrevet de hylende morsomme barnebøkene om Anton Albertsen og jeg liker fortellerstemmen hennes. Det var et gledelig gjensyn med denne fortellerstemmen, og boka hadde mange morsomme formuleringer og språklige vrier jeg både frydet meg over og lo av. Den hadde også flere partier jeg ble rørt av. Selve plottet var mer gjennomskuelig, men det gjorde ikke så mye, for det var fint å være med på selve reisen.
Noe av det jeg likte best ved boka var karakterene, de ble så tydelige og gjenkjennelige, med sine byrder, skavanker og menneskelighet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne er vært å få med seg.. :) Godt skrevet, akkurat nok humor og gode karakterer..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vilma jobber på kulturskolen og lærer barn og spille piano. En dag ringer det på døra, og utenfor står en prest og forteller at faren hennes dessverre er død. Vilma har jo ingen far... som hun visste om iallefall. I tillegg til presten kommer hun også i kontakt med Robert. Robert har forøvrig en diagnose som fører til noen rare og humoristiske situasjoner.

Jeg likte denne boka veldig godt. I starten synes jeg at den var litt rar, men så tok den seg opp. Vilma er riktignok ikke helt "A4", men hun er en flott dame som løser de fleste utfordringer på en fin måte.

Les hele omtalen her

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

For en herlig sjarmbombe av en bok. Den hadde både humor og sårhet. Jeg elsket denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Søt, koselig, morsom, trist og litt opprørsk om Vilma, 35 år, som bor alene i huset etter grandtante Ruth. Vilmas mor døde for 31 år siden og Vilmas far forlot dem da Vilma var liten. Har Vilma alltid trodd. Men en dag står presten og Robert på døra og kan fortelle at hennes far døde på flyet på vei til Norge og etterlot seg en bunke brev til henne. Og dermed blir alt snudd opp ned og livet blir aldri mer som det var. Og godt er kanskje det?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har hørt den på storytel og Heidi Gjermundsen Broch og Håvard Bakke høyner jo boka, om den ikke er god nok fra før :-) Synes det var en vakker historie, litt morsom og litt trist også, synes forfatteren klarer å spille på alle strenger her, som rørte meg til de grader...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et mesterverk! At denne kan ha fått noe mindre enn terninkast 6 forstår jeg ikke. Hva er det da som mangler liksom? Boka har ikke et eneste dødpunkt, den tar opp alvorlige temaer som ensomhet og psykisk helse på rørende vis samtidig som boka er fantastisk morsom! Jeg brøt ut i spontan latter flere ganger, for så i neste øykeblikk bli veldig rørt. Nei, dette her går rett inn på topp 10-lista mi når det kommer til romaner. Vi snakker verdenstoppen! :-) Det jobbes med å lage film av den også - som etter sigende skal være klar til julen 2024. Håper bare de caster de rette skuespillerne, for da må det bare bli en braksuksess! Jeg gleder meg. :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

«Lov meg, denne tid du er her på jorden, at du løper i gresset, synger, elsker, hører vakker musikk. At du ikke er redd. Nei, åpne døren, tenn lys, grip kjærligheten om du finner den. […] Gjør verden litt vakrere. Bare en millimeter. På din helt egen måte.»

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fabel - abonnement på lydbøker har en lyttesirkel. som heter:
Vi som fabler - som elsker å lytte på lydbøker

Jeg ble oppmerksom på denne lyttesirkelen i helgen, og denne måneden (mars 2021) leser de en av mine favorittfortattere. Det må jeg bli med på tenkte jeg.

Dette er ingen reklame, men siden jeg registrerte meg på et prøveabonnement for å lytte til en bok det var vanskelig å få tak i ellers, tenkte jeg at jeg skulle prøve litt i en periode.
Det virker gøy å lytte og diskutere bøkene sammen med andre lyttere.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2022


Godt sagt! (0) Varsle Svar

52 books in 52 weeks

1. A second-person narrative: N. K. Jemisin - «Emergency Skin»
2. Featuring a library or bookstore: Matt Haig - «The Midnight Library»
3. Title starting with the letter «E»: Agatha Christie - «Evil under the sun»
4. Title starting with the letter «F»: Kacen Callender - «Felix Ever After»
5. Chapters have titles: Stanislaw Lem - «Solaris»
6. Household object on the cover: Maggie O’Farrell - «Instructions for a heatwave»
7. A non-fiction bestseller: Håkon Høydal - «Abida Raja. Frihetens øyeblikk»
8. Involving the art world: Yoon Ha Lee - «Phoenix Extravagant»
9. A book that sparks joy: Gudrun Skretting - «Tre menn til Vilma»
10. A book based on a real person: Anonymous - «Becoming Duchess Goldblatt»
11. A book with less than 2022 Goodreads rating: Cat Jarman - «River Kings»
12. Set on at least two continents: Irene Vallajo - «Evigheten i et siv»
13. Includes a club: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Chamber of Secrets» (the dueling club)
14. A character with superhuman ability: Andrzej Sapkowski - "Sword of Destiny"
15. A five-syllable title: Taylor Jenkins Reid - «Malibu Rising»
16. A book you’ve seen someone reading in public: Sarah Gailey - «Upright Women Wanted»
17. A book picked based on its spine: Leigh Bardugo - «Six of crows»
18. Jane Austen-inspired: Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and prejudice in Pakistan»
19. A book that has an alternate title: Agatha Christie - «The Sittaford Mystery»
20. Related to the word «gold»: Jo Nesbø - «Doktor proktor og det store gullrøveriet»
21. Published by Simon & Schuster: Stephen Graham Jones «The only good Indians»
22. An unlikely detective: Elly Griffiths - «The Crossing Places (Ruth Galloway series #1)
23. Author with an X, Y or Z in their name: Andrzej Sapkowski - «The Time of Contempt»
24. Addresses a specific topic: Jesmyn Ward - «Sing, Unburied, Sing» (indirekte, rasisme/slaveri)
25. A wealthy character: Agatha Christie - «Mord på Nilen»
26. Has an “author’s note”: Tae Keller - «When You Trap A Tiger»
27. Includes a map: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
28. Award-winning book from your country: Bergljot Hobæk Haff - «Skammen»
29. Over 500 pages long: Charles Dickens - «Great Expectations»
30. Audiobook narrated by the author: Abid Raja - «Min skyld»
31. Technology-themed: Martha Wells - «All systems red»
32. A book that intimidates you: Victoria Schwab - «The invisible life of Addie LaRue»
33. A bilingual character: Witi Ihimaera - «The whale rider»
34. Author’s photo on the back cover: Becky Chambers - «To be taught, if fortunate»
35. From the villain’s perspective: Matt Haig - “The Humans” (starter som «the villain»)
36. Recommended by your favourite author: Ruthanna Emrys - «A Half-Built Garden»
37. Set in a rural area: Ann Cleeves - «The Crow Trap»
38. Don’t judge a book by its cover: Richard Matheson - «I am legend»
39. A middle-grade novel: Roald Dahl - «Matilda»
40. A book with photographs inside: Terry Jones - «Terry Jones’ Medieval Lives»
41. Involves a second chance: Jennifer Egan - «A Visit From The Goon Squad» (Scotty bl. a.)
42. An indie read: Yuri Herrera - «Kroppsvandrere» (utgitt av indieforlaget «& Other Stories» på engelsk)
43. Author who’s published in more than one genre: Sir Arthur Conan Doyle - «The return of Sherlock Holmes» (har også skrevet scifi)
44. An anthology: Stephanie Perkins (editor), med flere: «Summer Days & Summer Nights»
45. A book with illustrated people on cover: C. J. Cherryh - «Foreigner»
46. A job title in the title: Jo Nesbø - «Kongeriket»
47. Read during the month of November: Mark Haddon - «Boom»
48. Redo one of this year’s previous prompts but with a different genre: Louise Penny - «Still life» (Involving the art world)
49. Book title starts with the same letter as your first name: Mimir Kristjansson - «Jon Michelet - En folkets helt»
50. A person of color as the main character: Jordan Ifueko - «Raybearer»
51. The word “game” in the title: Caimh McDonnell - «The final game»
52. Published in 2022: Maren Skolem - «Hva jeg gjorde med pengene»


Godt sagt! (0) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse her

Prøver meg igjen med årets leseutfordring.

Her er den:
A book published in 2022: Maren Skolem - «Hva jeg gjorde med pengene»
A book set on a plane, train, or cruise ship: Agatha Christie - «Mord på Nilen»
A book about or set in a nonpatriarchal society: Ruthanna Emrys - «A Half-Built Garden»
A book with a tiger on the cover or "tiger" in the title: Tae Keller - «When You Trap A Tiger»
A sapphic book: Sarah Gailey - "Upright Women Wanted"
A book by a Latinx author: Yuri Herrera - «Kroppsvandrere»
A book with an onomatopoeia in its title: Mark Haddon - «Boom!»
A book with a protagonist who uses a mobility aid: Leigh Bardugo - «Six of crows»
A book about a "found family": Becky Chambers - «To be taught, if fortunate»
An Anisfield-Wolf Book Award winner: Jesmyn Ward - «Sing, Unburied, Sing»
A #BookTok recommendation: Matt Haig - «The Midnight Library»
A book about the afterlife: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
A book set in the 1980s: Taylor Jenkins Reid - «Malibu Rising»
A book with cutlery on the cover or in the title: Maggie O’Farrell - «Instructions for a heatwave»
A book by a Pacific Islander author: Witi Ihimaera - «The whale rider»
A book about witches: Andrzej Sapkowski - «The time of contempt»
A book becoming a TV series or movie in 2022: Charles Dickens - «A Christmas carol»
A romance novel by a BIPOC author: Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and Prejudice in Pakistan»
A book that takes place during your favourite season: Stephanie Perkins (editor), med flere: «Summer Days & Summer Nights»
A book whose title begins with the last letter of your previous read; Andrzej Sapkowski - "Sword of Destiny" (boka jeg fullførte før det het "Medieval Lives"
A book about a band or musical group: Jennifer Egan - «A Visit From The Goon Squad» (litt tynt, men ok)
A book with a character on the ace spectrum: Jordan Ifueko - "Raybearer" (Dayo)
A book with a recipe in it: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Chamber of Secrets»
A book you can read in one sitting: Roald Dahl - «Mathilda»
A book about a secret: Elly Griffiths - «The Crossing Places (Ruth Galloway series #1)
A book with a misleading title: Louise Penny - «Still life»
A Hugo Award winner: Martha Wells -«All systems red» (series winner)
A book set during a holiday: Agatha Christie - «Evil under the sun»
A different book by an author you read in 2021: Charles Dickens - «Great Expectations»
A book with the name of a board game in the title: Stanislav Lem - «Solaris»
A book featuring a man-made disaster: Abid Raja - "Min skyld" (sosial kontroll, religion, mistillit til samfunn)
A book with a quote from your favourite author on the cover or Amazon page: Victoria Schwab - «The invisible life of Addie LaRue» (Neil Gaiman)
A social-horror book: Stephen Graham Jones «The only good Indians»
A book set in Victorian times: Sir Arthur Conan Doyle - «The Return of Sherlock Holmes»
A book with a constellation on the cover or in the title: Matt Haig - “The humans”
A book you know nothing about: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
A book about gender identity: Kacen Callender - «Felix Ever After»
A book featuring a party: Jo Nesbø - «Kongeriket»
An #OwnVoices SFF (science fiction and fantasy) book: Yoon Ha Lee - «Phoenix Extravagant»
A book that fulfils your favourite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: Bergljot Hobæk Haff - «Skammen» (a book with two characters that are twins fra 2018)

Advanced:
A book with a reflected image on the cover or "mirror" in the title
A book that features two languages: C. J. Cherryh - «Foreigner»
A book with a palindromic title
A duology (1): Gudrun Skretting - «Tre menn til Vilma»
A duology (2)
A book about someone leading a double life: Abida Raja - «Frihetens øyeblikk»
A book featuring a parallel reality: Matt Haig - «The Midnight Library»
A book with two POVs
Two books set in twin towns, aka "sister cities" (1): Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world» (Istanbul)
Two books set in twin towns, aka "sister cities" (2): Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and prejudice in Pakistan» (Lahore, gjenbruk av bok)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Din Vilma - roman" av Gudrun Skretting
  • "Jul på Himmelfjell hotell" av Kjersti H. Johnsen
  • "24 gode gjerninger" av Jenny Fagerlund
  • "Jul for nybegynnere" av Tove Braathen
  • "Adventskalenderen" av Siri Østli
  • "Bryllup på øya" av Jenny Colgan
  • "En evighet fra deg" av Jenny Colgan
  • "Juleønsket" av Tracy Rees
  • "Der hvite liljer vokser - roman" av Jorid Mathiassen
  • "En italiensk affære" av Lucy Diamond
  • "Bare på besøk" av Beth O'Leary
  • "Julens ni liv" av Florence McNicoll
Alle bokanbefalinger for dette verket