Trollvinter

av (forfatter), Gunnel Malmström (oversetter) og Trine Lossius Borg (oppleser).

Lydbokforl. 2001 CD

Gjennomsnittlig terningkast: 5.37 (102 terningkast.)

511 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Mari Nordø Lommeluns eksemplar av Trollvinter

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Klassikere

Lesedato

2019

2018

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Mummifamilien pleier å ligge i hi om vinteren. Men en gang våkner Mummitrollet og får ikke sove igjen. Han opplever vinteren for første gang. Alt er rart og fremmed, snøen, kulden, mørket og alle de rare vesener som hører vinteren til: Først og fremst Too-tikki, som skjuler en varm sjel og mye livsvisdom bak en tøff og barsk overflate, så isfruen, selve kulden, og Mummitrollets egen stamfar. Og endelig alle de som er for sjenerte til å vise seg ordentlig. Mummitrollet skjønner at han må klare seg selv, uten Mummimamma og hennes trygge verden.

Omtale fra forlaget

Mummifamilien pleier å ligge i hi om vinteren. Men en gang våkner Mummitrollet og får ikke sove igjen. Han opplever vinteren for første gang. Alt er rart og fremmed, snøen, kulden, mørket og alle de rare vesener som hører vinteren til: Først og fremst Too-tikki, som skjuler en varm sjel og mye livsvisdom bak en tøff og barsk overflate, så isfruen, selve kulden, og Mummitrollets egen stamfar. Og endelig alle de som er for sjenerte til å vise seg ordentlig.... Mummitrollet skjønner at han må klare seg selv, uten Mummimamma og hennes trygge verden.

Bokdetaljer

Forlag Lydbokforl.

Utgivelsesår 2001

Format CD

ISBN13 9788242110978

EAN 9788242110978

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

48 45 8 1 0 0

Bokomtaler

Nydelig bok som forteller mye sant om det å være menneske. ANBEFALES for voksne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Om Trollvinter hentet fra Tuula Karjalainens biografi om Tove Jansson: "«Toves bok Trollvinter (1957) er en bok om kjærligheten til og forelskelsen Tuulikki Pietila. Den kom ut etter deres første år sammen. Tove takket Tuulikki Pietila for tilblivelsen av Trollvinter idet hun i mars 2000 skrev: Det var fullt og helt Tootis fortjeneste at jeg klarte å skrive Trollvinter.»Tuulikki lærte henne å forstå vinteren, akkurat som det fortelles i boka.» Mer om boken mv i dette blogginnlegget

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mumietrollet våker om vinteren og opplever en helt annen verden. Historiens verdi ligger ikke i selve fortellingen - selv om den er både underholdende og morsom, man vet aldri hva som skjer, men om vesnene som befolker historiene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En fantastisk bok hvor man kan føle trollvinteren på kroppen om man er liten eller stor. Pleier å lese den med sønnen min hvert år for å "mane" fram våren. Et fast ritual

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

-En må oppdage alle ting selv, og komme seg igjennom det helt alene.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Alt er meget usikkert, og det er nettopp det som beroliger meg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det var rart, sa ekornet forbauset. Den pappkartongen var her ikke før. Det må være noe galt med den. Eller så er det gal hule. Det kan også være at jeg er et galt ekorn, men det vil jeg helst ikke tro.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

-Tenke seg til, sa Mummimamma og myste mot solen. -Livet er nå allikevel vidunderlig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

De største støvdottene som hadde rullet seg runde og personlige, pleide Mummitrollet å bære ut på verandaen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan ikke klatre i taustige, erklærte en gammel Homse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er ikke noe annet enn vær og vind, jeg er en del av snøstormen, tenkte Mummitrollet og slapp taket. Det er nesten som om sommeren. Du slåss med bølgene, og så snur du og lar deg bære innover i brenningen, seiler av gårde som en kork med masse små regnbuer i bølgeskummet og lander lattermild og litt passe redd i sandstranden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det ble sagt at en hemul av ren fortvilelse hadde spist opp sin egen billesamling, men det var nok bare et rykte. Da hadde han nok snarere spist opp naboens samling.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ganske svakt hørte de ulvene hyle. Ynk nikket dystert og tok på seg luen igjen.
- "Det er de store, sterke brødrene mine," hvisket ham. "Hvis du ante som jeg legntet etter dem."
- "Er du ikke redd dem?" spurte mummietrollet.
- "Jo," sa Ynk "det er det som er så sørgelig"
....
Da svarte ulvene.
De var så like ved at Ynk ble redd. Han gjorde et klosset forsøk på å grave seg ned i snøen. Det gnistret i øyne på alle kanter rundt ham.
Nå var ulvene helt tause. De stod i en ring rundt ham, og ringen kom nærmere.
Ynk logret med halen og pep, men ingen svarte. Han tok ulluen sin og kastet den opp i luften for å vise at han gjerne ville leke, og han i grunnen var nokså ufarlig.
Men ulvene så ikke på luen engang. Plutselig visste Ynk at han hadde tatt feil. De var ikke brødrene hans, og han kunne ikke ha det morsomt sammen med dem.
Han kunne bare bli spist opp og muligens få tid til å angre at han hadde oppførst seg som en idiot. Han holdt opp å logre med halen og tenkte: Så synd. Jeg kunne jo ha sovet hver eneste natt i stedet for å sitte her i snøen og lengte meg fordervet ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Merkelig nok var det den mest sjenerte av alle, smånurket Salome, som var virkelig glad i Hemulen. Hun håpet hele tiden at hun skulle få høre mer hornmusikk. Dessverre var Hemulen så stor og hadde alltid så liten tid at han aldri la merke til henne.
Hvor mye hun enn skyndte seg, så gikk han alltid fra henne, og når hun en og annen gang rakk frem tidsnok til å høre musikken, hadde Hemulen holdt opp å spille og var opptatt med noe annet.
Et par ganger prøvde nurket Salome å forklare hvor høyt hun beundret ham. Men hun var altfor sjenert og omstendelig, og Hemulen hadde aldri vært noe flink til å lytte til det andre sa.
Så det ble ikke sagt noe av betydning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er en liste med bøker som handler om jul eller på en eller annen måte får meg i jul/vinterstemning. Noen leser jeg i hvert år, andre ikke:) Ha en fin førjulstid.


Godt sagt! (30) Varsle Svar

Det har slått meg at det er veldig synd at finsk litteratur er så ukjent i Norge, derfor har jeg laget denne listen, hvor jeg har tatt med finske klassikere og bestselgere som enten er oversatt til norsk, svensk eller engelsk. Mange av bøkene har jeg dessverre bare fått lest deler av, eller jeg har såvidt begynt på dem. Skal komme med mer utfyllende kommentarer så snart jeg har lest ferdig de bøkene jeg har begynt på:) Og kom gjerne med forslag hvis det er bøker dere mener burde være på denne listen^^


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Her er bøker som ihvertfall gir meg julestemning.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Tove Jansson er mest kjent for sine bøker om Mummitrollet som er blitt tvserie, tegneserie og er blitt en del av populærkulturen . Det som er mindre kjent er at hun har skrevet mange gode bøker som passer for voksne.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Utvalget i denne listen er helt og holdent subjektivt. Jeg leste sikkert også andre ting, men det er disse bøkene jeg husker klarest og som gir meg nostalgiske minner.

Jeg har ofte tenkt over at hvilke bøker som gjør mest inntrykk i barndommen egentlig er ganske tilfeldig på det viset at det ofte kom an på hva som var tilgjengelig. Tenker også at det ikke bare er selve historien som gjør at man husker en bok, men også hvordan man opplevde å lese den, f.eks. når noe ble veldig spennende eller morsomt. Kort sagt hvem man var da man leste den for første gang.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lista er laget i forbindelse med utstilling i biblioteket


Godt sagt! (4) Varsle Svar

De 100 bøkene som ble kåret i Århundrets Bibliotek


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Liste over bøker eg har lese, og deretter sett på film/TV.

I tillegg til mi eiga, kortfatta meining, har eg satt opp ei oversikt med 2 terningkast/"rating" per film (frå IMDB, Rotten Tomatoes) + 2 terningkast/"rating" per bok (frå Bokelskere og Good Reads).


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Barnebøker stående i bokhylla. Kom gjerne med anbefalinger!
(Prøvde å legge bøkene alfabetisk, men ser ut som de hopper litt rundt av seg selv.)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Trollmannens hatt" av Tove Jansson
 • "Mummipappa på eventyr" av Tove Jansson
 • "Kometen kommer" av Tove Jansson
 • "Farlig midtsommer" av Tove Jansson
 • "Småtrollene og den store oversvømmelsen" av Tove Jansson
 • "Pappaen og havet" av Tove Jansson
 • "Sent i november" av Tove Jansson
 • "Det usynlige barnet og andre fortellinger" av Tove Jansson
 • "Den store mummiboka" av Tove Jansson
 • "Hvem skal trøste Knøttet?" av Tove Jansson
 • "Det suser i sivet, eller Hr. Padda fra Paddeborg og vennene hans" av Kenneth Grahame
 • "Til huttetuenes land" av Maurice Sendak
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver