Lysår

av (forfatter) og Eve-Marie Lund (oversetter).

Arneberg 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.76 (17 terningkast.)

59 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Margrethe Haugens eksemplar av Lysår

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Arneberg

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788282200295

EAN 9788282200295

Omtalt sted New York

Språk Bokmål

Sider 404

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 10 2 1 1 0

Bokomtaler

Utrolig fasinerende lesing! Boka er helt annerledes enn alt annet jeg har lest opp igjennom åra - og faktisk vanskelig å beskrive, den er så mye mer enn en samlivsroman. - Gripende, gjenkjennelig - og tror den gir et riktig tidsbilde av 60/70-åra i USA - poetisk språk... Kan bare anbefale alle å lese den!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Søren Kierkegaard mente at det laveste stadium et menneske kan leve på var det estetiske stadium:
«Den som lever på det estetiske stadium, lever i øyeblikket og søker hele tiden å oppnå nytelse. Det gode er det som er vakkert, tilfredsstillende eller behagelig. Et slikt menneske lever helt og holdent i sansenes verden og er en slave av sine egne begjær og sinnsstemninger. Alt som er kjedelig, er av det onde.

Familien og omgangskretsen deres som romanen Lysår omhandler lever på det estetiske stadium. Det virker ikke som de vil ut av det heller når misnøyen tar dem, men heller dypere ned i dette stadium – mer penger og frihet til å gjøre mer av ingenting...Link til blogginnlegget jeg skrev etter å ha lest romanen

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fantastisk, klart, billedskapende språk. Passer til ettertenksom lesing.
Har litt vanskelig for å bry meg om hovedpersonene. Allikevel glad jeg leste denne boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har løpet av sommeren lest Lysår. Jeg må innrømme at jeg la den fra meg og tok den igjen flere ganger. Det var ikke akurat noen pageturner, ikke for meg i allefall. Den hadde alikevel noe som gjorde at jeg tok den igen og igjen .James Salter har etter hvert har fått benevnelsen forfatternes forfatter. Det tok allikevel noe tid før jeg virkelig ble betatt av denne romanen

I følge Wikipeda er et lysår ikke et tidsrom, men lengden fotonene i en lysstråle tilbakelegger på ett år. Det beveger seg med en hastighet på nesten 300.000 kilometer i sekundet. . Jeg betrakter lysår som forfatterens metafor på livet til ekteparet Viri og Nedra. Et lysende liv der lyset raskt går forbi og brenner ut. . Viri er jøde og en vellykket arkitekt. Nedra er en vakker hjemmefrue og utad en perfekt hustru og vertinne. De har to døtre og bor i en stor og vakker villa i et bedre strøk i New York. Det er en skildring fra de er et meget vellykket nygift ektepar fram til de som skilte foreldre har voksne døtre.

De første årene av Viri og Nedras kteskap skildres som meget lykkelig og tilsynelatende vellykket. De har gode venner og hyggelige selskaper. De er vakre og de er intelligente. På utsiden virker alt som en drømmetilværelse . De elsker hverandre, men de klarer ikke ta vare på kjærligheten. De kaster den bort i jakten på velstand og innpass i de rette kretsene. Viri opplever en fatal forelskelse og Nedra er notorisk utro. Så følger vi dem gjennom separasjon, skilsmisse, og så i deres liv uten hverandre. Romanen en kort fortalt en fortelling om vellykkethet, fasader, og hverdagslige aktiviteter.

Strukturen i boka veksler mellom fortelling og samtaler. Det er viktige og tidløse tema Salter belyser her. Imidlertid tror jeg denne romanen bare kunne skrevet på 70 tallet. Det er frigjøringens tiår med bryting mellom det moderne liv og gamle normer og kjønnsroller. Det tiåret da fokus for første gang ble satt på samliv, seksualitet, rollemønster og følelser. Jeg kjenner igjen tema fra flere romaner som kom ut på den tiden. I perioder kunne boka framstå som litt kjedelig og kald. Forfatterens stil og språkføring ga allikevel boka framdrift og aktualitet.

Jeg tillater meg også å sitere Cathrine Krøger som har en fortreffelige anmeldelse på dagbladets kultursider i dag 23. september.
“Jeg kommer til å beskrive livet hennes innenfra og ut, fra kjernen», skriver forfatteren om vakre Nedra med de nøttebrune øyne; elegant, subtil, skarpsindig, «av og til rampete, sterkt tilbøyelig til å elske, og ikke altfor fintfølende når det gjelder veivalget». I en bok som inneholder de mest avslørende personkarakteristikkene jeg har lest. Skildret ikke psykologisk, men estetisk: Litt flass, en begynnende rynke”.

Mitt inntrykk er at det er handlingen i et nøtteskall, en estetisk skildring av to mennesker, deres liv og forhold til mennesker som står dem nær og mennesker de tilfeldigvis møter. Det handler også om et lysår som er i ferd med å svinne. En bok som jeg tror treffer de fleste 68erne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

En av de siste store erkjennelsene er at livet ikke blir slik du drømte om.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hun gikk til museet, til ektemannens kontor, til en butikk i Lexington der hun sto mellom kunstbøkene, høy, tankefull, en kvinne med lange ben, elegant nakke, i pannen ørsmå rynker fra tiåret som skulle komme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hun så seg selv i speilet. Lyset var mildt. En fløflekk ved kjeven var blitt mørkere. Linjene i ansiktet var ikke lenger nølende. Det var ingen tvil, hun så eldre ut, var i en alder da man er beundret, men ikke elsket. Hun hadde foretatt pilegrimsvandringen gjennom forfengeligheten, sidene i magasiner, gjennom selve misunnelsen og inn i en større fredeligere verden. I likhet med en reisende var det mye hun kunne fortelle, og det var mye som aldri kunne fortelles.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og han leser for dem, slik han gjør hver kveld, som om han vanner dem, vender jorden rundt føttene deres.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Det finnes ting jeg elsker ved ekteskapet. Jeg elsker det velkjente ved det," sa Nedra. "Det er som en tatovering. Du ville ha den en gang, du får den, den sitter under huden på deg, du blir ikke kvitt den. Du legger knapt merke til den lenger. ..."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Diverse bøker eg skal lese før august.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

I følge the Guardian


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Doris Lessing - en litterær forfølgelse" av Elisabeth Beanca Halvorsen
  • "Er du her ennå?" av James Salter
  • "Det kunne vært verre - en Frank Bascombe-bok" av Richard Ford
  • "Vandrefalken" av J.A. Baker
  • "Mellom dem" av Richard Ford
  • "1917 Petrograd - fanget i den russiske revolusjonen" av Helen Rappaport
  • "Flammekasterne" av Rachel Kushner
  • "Alt som er" av James Salter
  • "Når lyset svinner - roman om en familie" av Eugen Ruge
  • "Drapet på Margaret Thatcher og andre historier" av Hilary Mantel
  • "Som man reder ligger man - ni infame fortellinger" av Margaret Atwood
  • "Hvorfor barnet koker i polentaen" av Aglaja Veteranyi
Alle bokanbefalinger for dette verket