Tilværelsens uutholdelige letthet

av (forfatter), Kjell Olaf Jensen (oversetter) og Michael Konůpek (oversetter).

Cappelen 2006 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.83 (278 terningkast.)

1540 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

MargaretCNs eksemplar av Tilværelsens uutholdelige letthet

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen handler om kjærlighet, erotikk, trofasthet og alvor. Det handler om Tereza og Tomas og deres samliv i Tsjekkoslovakia før og etter 1968. Tomas mister jobben som kirurg, selv om "landet" trenger ham, fordi han ikke vil bøye seg for diktaturets lover.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2006

Format Heftet

ISBN13 9788202242084

EAN 9788202242084

Omtalt sted Tsjekkoslovakia

Språk Bokmål

Sider 316

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Riksmålsforbundets oversetterpris 1984

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

72 129 51 15 7 4

Bokomtaler

Litt pretensiøs, men en jævlig modig og deilig roman

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Läser svenska översättningen Varats olidliga lätthet.

Citat Göran Hägg ur 1001 böcker du måste ha läst innan du dör:

"Boken blev en bestseller och kultroman beroende på den märkliga berättarkonsten, den filosofiska idén och den överlägsna erotiska psykologin. Samt med någon hjälp av den egentligen rätt annorlunda filmen, där Lena Olin i den mest markanta rollen: erotiskt poserande med plommonstop."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg ble det for lite tempo i boken. Handler om kjærlighet, utroskap og frihet. Har lest mange bøker i denne kategorien, denne var ikke en av de beste dessverre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ble ikke helt overbevist. Mange av de samme situasjonene sett fra ulike synspunkt, som ikke ga meg noe. Kjedelig egentlig.
Boka blir jo hyllet verden over, og den står på 1001-lista, så ikke ta mitt ord for god fisk…

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det målet man forfølger, er bestandig tilslørt. En pike som har lyst på en ektemann, har lyst på en ting som er fullstendig ukjent for henne. Den unge mannen som løper etter æren, har ingen anelse om hva æren er. Det som gir opplevelsen vår en mening, er bestandig noe vi overhodet ikke vet noe om. Sabina vet heller ikke hva slags mål som skjuler seg bak ønsket om å forråde. Tilværelsens uutholdelige letthet, er det det som er målet?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det å ligge med en kvinne og det å sove sammen med henne er to lidenskaper som ikke bare er forskjellige, men delvis motstridende. Kjærligheten viser seg ikke i ønske om å ligge med en kvinne (dette ønsket retter seg mot en talløs mengde kvinner), men i ønsket om å dele sin søvn (dette ønsket retter seg bare mot én eneste kvinne).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For there is nothing heavier than compassion. Not even one's own pain weighs so heavy as the pain one feels with someone, for someone, a pain intensified by the imagination and prolonged by a hundred echoes.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For Tereza var boken tegnet som gjorde at hun gjenkjente et hemmelig brorskap. Mot den vulgaritetens verden som omgav henne, hadde hun faktisk bare ett eneste våpen: de bøkene hun lånte på folkebiblioteket, og først og fremst romaner - hun leste stabler av bøker, fra Fielding til Thomas Mann. Bøkene gav henne en sjanse til innbilt flukt og rev henne løs fra et liv som ikke ga henne noen form for tilfredsstillelse, men de betød også noe som gjenstander: Hun likte å rusle rundt i byen med bøker under armene. For henne var bøkene det samme som den elegante spaserstokken var for 1800-tallets dandy. De skilte henne ut fra de andre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De virkelig alvorlige spørsmålene er nemlig de - og bare de - som kan formuleres av et barn. Bare de mest naive spørsmålene er virkelig alvorlige spørsmål. Det er de undringene det ikke finnes noe svar på. Et spørsmål det ikke er noe svar på, er en hindring som stanser en, slik at man ikke kommer lenger. Med andre ord: Det er nettopp de spørsmålene det ikke finnes noe svar på, som markerer ytterpunktene for menneskets muligheter og som trekker opp grensene for tilværelsen vår.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Og hvorfor bruker du ikke styrken din mot meg fra tid til annen?» sa hun.
«Fordi det å elske er å gi avkall på styrken,» sa Franz lavt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Menneskets liv er noe som skjer bare en eneste gang, og vi kan aldri få kontrollert hvilken avgjørelse som var riktig og hvilken som var gal, for i enhver situasjon kan vi bare bestemme oss en gang. Vi får ikke noe annet, tredje eller fjerde liv for å kunne sammenligne forskjellige avgjørelser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mot sin vilje skulle hun bli rivalen til en kvinne som var henne fullstendig likegyldig. Franz skulle skilles, og hun kom til å ta plass ved siden av ham i den store ektesengen. Alle kom til å se på henne enten på nært hold eller på avstand; hun måtte på en eller annen måte spille komedie for alles øyne; istedenfor å være Sabina, ville hun bli tvunget til å spille Sabinas rolle og finne en måte å spille denne rollen på. Den kjærligheten som skulle kastes ut som et bytte til publikum, ville få vekt og bli en byrde. Bare tanken på denne byrden knuget henne på forhånd.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne retten [mennesker kan spise dyr uten noen form for skyld] synes vi virker selvsagt, fordi det er vi som befinner oss på toppen av hierarkiet. Men det ville ha vært nok at en tredje part blandet seg inn i spillet, f.eks en besøkende fra en annen planet som hadde fått høre av Gud at "Du skal råde over skapningene på alle andre stjerner", for at vi straks ville ha måttet sette et spørsmålstegn ved det selvfølgelige i Første Mosebok. Når mennesket spennes for kjerren av en marsboer, eller eventuelt blir stekt på spidd av en fra Melkeveien, kommer det kanskje til å huske den kalvekoteletten det selv pleide å skjære opp på tallerkenen sin, slik at det (for sent) unnskylder seg overfor kua.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da hun forlot moren, hadde hun trodd, idioten, at hun skulle være herre over sitt eget privatliv én gang for alle. Men morens hus bredte seg utover hele verden og tok henne igjen overalt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Denne listen er en reaksjon på Esquires liste.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Noen titler griper fast i meg, gir ikke slipp. Dette er titler som lever sitt eget liv, nærmest fristillet fra boken som bærer dens navn. De er diktverk i seg selv - og skaper sine egne bilder.

Her var det vanskelig å begrense seg; mange sterke titler meldte seg på. Listen er klart subjektiv, avspeiler mine preferanser.

Venter spent på forslag og synespunkter fra dere! Noen jeg har glemt? Noen som ikke skulle ha vært her?

NB - det er tittelen, ikke boken, som har gjort seg fortjent til en plass på denne listen.

Her har jeg et problem, skal jeg kommentere bøkene eller titlene? Hva mener dere?


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Europa
Har du lyst til å lese bøker med handling fra spennende land.
Målet er å lese bøker fra hele verden - Her er bøker fra Europa. Forslag mottas gjerne :)

Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fascinert av den vakre byen eller kanskje du skal på reise til Praha? Her er en liste med romaner hvor hele eller deler av handlingen foregår i Praha. Kom gjerne med tips til andre titler som passer inn i denne listen, så kan jeg oppdatere den.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Syns enda jeg har lest skremmende få av de 1001 bøkene men jobber med saken, må jo lese litt andre bøker også.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

De 100 bøkene som ble kåret i Århundrets Bibliotek


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Opprydning i bokhylla, alle bøkene er innbundet med omslag om ikke annet er nevnt. Prisen er 50,- pr bok. Ved sending betaler kjøper frakt i henhold til postens satser.
Kan også ta bøker i bytte, kom med forslag eller sjekk ønskelista mi.
Jeg er ikke her inne regelmessig slik at det kan lønne seg å kontakte med via her:
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=46560537


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Andre utgaver