Retorikk

av (forfatter) og Tormod Eide (oversetter).

Vidarforlaget 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (4 terningkast.)

44 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Maren Ninni Lockertsens eksemplar av Retorikk

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Forfattere-lesetips

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I dette verket gir Aristoteles en analyse av fenomenet retorikk og diskuterer retorikkens grunnprinsipper ut fra en tanke om at kunnskap om retorikk er et godt hjelpemiddel når man ikke besitter eksakt kunnskap, men likevel skal forsøke å overbevise andre i et bestemt anliggende. I retorikkens verden gjelder andre regler enn dem som er knyttet til episteme; her gjelder det å begrunne meninger og utøve skjønn. I denne prosessen er ikke minst det følelsesmessige og estetiske tillagt stor betydning.

Omtale fra forlaget

En kritisk offentlighet forutsetter retten til fri tale; den forutsetter i sin tur borgere som evner å tolke og som evner å uttrykke seg i tale, tekst og bilder. Retorikken, som opprinnelig var et redskap for politikk og rettsvesen, skulle vise seg å ha implikasjoner langt ut over sitt opprinnelige "virksomhetsområde". "Retorikken ser på språket i et kommunikasjonsperspektiv og betrakter tale som handling," sier professor Øivind Andersen i et intervju i forskningsmagasinet Apollon. Aristoteles' verk Retorikken (ca. 340 f.Kr.), som tidligere ikke har vært å få tak i på norsk, regnes for et av de viktigste verkene som omhandler tematikken. I dette verket gir han en analyse av fenomenet og diskuterer retorikkens grunnprinsipper ut fra en tanke om at kunnskap om retorikk er et svært godt hjelpemiddel når man ikke besitter eksakt kunnskap, men likevel skal forsøke å overbevise andre i et bestemt anliggende. I retorikkens verden gjelder andre regler enn dem som er knyttet til episteme; her gjelder det å begrunne meninger og utøve skjønn. I denne prosessen er ikke minst det følelsesmessige og estetiske tillagt stor betydning. Aristoteles' utlegning av retorikken skulle få uvurderlig betydning for ettertiden og benyttes fremdeles som en særdeles viktig kilde til forståelse av - ikke bare veltalenhetens kunst - men selve retorikkens hensikt: det å gjøre noe sannsynlig og troverdig.

Bokdetaljer

Forlag Vidarforlaget

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788279900221

EAN 9788279900221

Språk Bokmål

Sider 271

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 2 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

En venn hører også til de ting som gir gleder. Å være glad i en gir jo glede (det finnes ingen vinelsker som ikkje gleder seg over vin!), og det er en glede å bli likt. Også her får man en forestilling om at man har et gode som alle som legger merke til det ønsker å oppnå. Å være likt er å være avholdt som den man er. Videre hører det å bli beundret til gledene, for det er det samme som å bli hedret. Også å bli smigret gleder oss, og smigreren selv. Smigreren er nemlig tilsynelatende en beundrer og tilsynelatende en venn.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Å gjøre de samme tingene ofte er en glede, for det vi har vennet oss til, fant vi jo hørte til gledene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvilke karaktertrekk rikdom fører til, er lett å se. De rike er nemlig frekke og hovmodige, for ervervelsen av rikdom gjør noe med dem. Det er forestillingen om at de har all verdens goder som gjør noe med dem. Rikdom er som en målestokk for verdien av alle andre ting, og ved hjelp av den synes derfor alle ting å kunne kjøpes. [...] Kort sagt er rikdommens virkning på karakteren at man blir en velstående dåre. Nå er det en forskjell i karakter mellom de som som nylig er kommet til velstand og de som er blitt rike gjennom arv. Det er nemlig helst de nyrike som har alle disse negative trekkene, og de mest usympatiske; for å være nyrik er på et vis å ha rikdom uten dannelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skrifter i samlinga av Platon og Aristoteles


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Politikk" av Aristoteles
  • "Athenernes statsforfatning" av Aristoteles
  • "Om sjelen" av Aristoteles
  • "Filosofiens hovedspørsmål - innføring i filosofi" av Ralph Henk Vaags
  • "Samlede verker. Bd. 7" av Platon
  • "Retorisk leksikon" av Tormod Eide
  • "Georgica" av Vergil
  • "Samlede verker. Bd. 4" av Platon
  • "Myten om fremskrittet - tanker 1987-1992, med en intellektuell selvbiografi" av Georg Henrik von Wright
  • "Naturfilosofien - encyklopedi over de filosofiske vitenskapene del II" av Georg Wilhelm Friedrich Hegel
  • "Filosofi for vår tid" av David Papineau
  • "Klassisk talekunst - greske og romerske taler fra Gorgias til Cicero" av Gjert Vestrheim
Alle bokanbefalinger for dette verket