Hunden

av (forfatter) og Elin Brodin (oversetter).

Heinesen forlag 2016 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.95 (38 terningkast.)

112 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Lyrias eksemplar av Hunden

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Fortellinger

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Hvor begynner en fortelling? Under en granrot, kanskje. Ja, under en granrot. Der lå det en liten grå en. Han lå sammenkrøpet med snuten under halen. En hund. Men det visste han ikke. Han hadde ikke noe minne. Det var bare et stort hull inni ham, noe som gnog, en hunger etter varmen og det sterke, lunkne som fylte munnen, etter tispens bitt i nakkeskinnet og slikkingen i munnviken når hun kom utenfra med fremmede lukter i pelsen. Hvordan hadde han havnet under granen? Det husker han ikke, og ikke hadde han kunnet fortelle. Men Kerstin Ekman har fortalt hans historie: enkel, sterk og fengslende i hver linje.

Bokdetaljer

Forlag Heinesen forlag

Utgivelsesår 2016

Format Heftet

ISBN13 9788281770478

EAN 9788281770478

Språk Bokmål

Sider 104

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 15 9 1 1 0

Bokomtaler

Flott forteljing om ein hundekvalp som kjem bort frå heimen sin på seinvinteren, og kom korleis han klarer seg i skog og øydemark gjennom dei nærmaste månadane. Forfattaren tek i store delar av boka hundekvalpen sitt eige perspektiv. No har eg aldri prøvd å vere hund, men formidlinga av korleis hunden oppfattar omgjevnadane sine verkar særs truverdig for meg. Jack London imponerte meg med dette i Når villdyret våkner, men Ekman greier det etter mitt syn enno betre.

Vidare fell ikkje Ekman for freistinga til å overdrive i skildringane av vanskane kvalpen må vinne over. Det ville vært lett å dikte opp mykje meir dramatiske hendingar undervegs. Men dette er ikkje ei slik bok. Det er heller kvalpen sin mogning gjennom erfaringane han gjer som er essensen i forteljinga. Og så må ein ikkje gløyme dei flotte naturskildringane, det er så nært og detaljert at ein mest får kjensla av å vere kvalpen der han luntar rundt i skogen.

Eg skal på ingen måte underslå at denne boka traff meg ekstra godt sidan vi sjølve har ein unghund i heimen. Likevel trur eg boka vil falle i smak også for lesarar som ikkje har eit forhold til hund, ja kanskje endåtil for lesarar som beint fram avskyr hundar. Skulle det finnast lesarar som avskyr dyr og natur i det store og heile, derimot, held eg det for truleg at dei ikkje vil ha så stort utbytte av den. Med unntak av språket, kanskje, som eg også tykte var bra. Der var eit par små oversetjingsfeil, men det ser eg stort på for dette var ei leseoppleving av dei sjeldne. Soleklar 6’er frå meg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nei, dette er ikke en faktabok om hunder ...

Men ren fiksjon om en liten guttekvalp som går seg vill i skogen ved et uhell. Vi følger hans reise gjennom utfordrende dager i ukjent terreng og i tøffe værforandringer. Vil han finne veien hjem igjen eller kommer han til å forville seg i naturen for bestandig?

Jeg kjøpte denne boka på mammutsalg for flere år siden, men uansett hvor mange år som går er det bøker man skaffer seg som man aldri glemmer. Den henger over deg som en sky som forteller deg at den må leses. Og på et eller annet tidspunkt føles det rett å lese den og den boka. Flere som har det sånn? At av og til glemmer man aldri en bok man har skaffet seg, venter på rett anledning og på et eller annet tidspunkt så må man bare lese den. Flere som har det sånn eller er det bare jeg som er helt fjern? Antagelig det sistnevnte ...

Uansett, det er ikke ofte jeg leser dyreromaner selv om jeg er en ordentlig dyrevenn, så tenkte det var på tide å lese Hunden. Og det er tross alt bedre sent enn aldri. Jeg har alltid vært en dyrevenn og har alltid likt dyr bedre enn mennesker. Syns det er alltid verre at det skjer noe med dyr på film og i bøker enn når det skjer noe med mennesker, og det virker som om dyr liker meg bedre enn mennesker generelt. Det er bare noe jeg har lagt merke til. Jeg går bedre overens med dyr og dyr er ekte.

Svenske Kerstin Ekman beskriver godt fra et hundeperspektiv. Hvordan hunden oppfatter naturen, hvordan den føler usikkerhet, rådvillhet, redsel, kulde og sult. Man føler det hunden går gjennom, og man vil bare hunden vel fordi det er ikke vanskelig å synes synd på den. Vi blir også med på dens møte med andre dyr i skogen og farer. Ekman skriver så troverdig og beskriver naturen så godt at det er nesten som å gå ved siden av hunden.

Hunden er en fin og vemodig dyreroman om hundens mot og innsikt. Har aldri før lest en dyreroman fra et dyreperspektiv og det var interessant. Selv om boka består av troverdighet, følelser og spenning, savnet jeg likevel noe mer. Jeg savnet noe mer under huden. Noe som sitter i en lenge etterpå. Lenge siden jeg har lest en bok som hjemsøker lenge etterpå, men for all del en fin og vemodig bok dette på mange måter som er verd å få med seg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En virkelig perle!
Og den kommer visst på Mammut i år. :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

en liten pele av en bok, fantastiske natuskildinger. fin histore

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Når begynner en hendelse?
Den begynner ikke. Det var alltid noe der på forhånd. Den begynner slik bekken begynner som prøvende sildring, og slik sildringen begynner i det piplende myrvannet.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Når begynner en hendelse?
Den begynner ikke. Det var alltid noe der på forhånd. Den begynner slik bekken begynner som prøvende sildring, og slik sildringen begynner i det piplende myrvannet. Regnet er det som får vannet i myra til å stige.

[....]

Hvor begynner en fortelling?
Under en granrot, kanskje?
Ja, under en granrot. Der lå det en liten grå en. Han lå sammenkrøllet med hodet under halen. En hund.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Han levde i sin väntan som stenbiten lever i det köldgrumliga, knappt rörliga bäckvattnet under isens skorvor och svall.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Var gång han vågade sig en bit ut i det främmande var han i stark spänning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Blomflugarna och getingarna och de ludna humlorna fyllde den värld som var vallens blommande tak med ett sakta stigande och sjunkande surr.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Han åt mylta som mognat i solen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sørpevann og sure tyttebær. Fjær i mosen, sprikete og luktløse. Skvulpende verk i magen, våte labber i myra. Tasse avsted, tasse avsted, seigt og surt. Tygge på fjær, suge på knokler. Vanndrypp på snuten, stikkende sol og verkende buk. Traske og lunte. Huke seg ned med magen mot snøen. Lunte igjen med snuten mot bakken. Vann som ikke lukter. Smeltevann. Sultevann.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da scooteren svingte ut bak vedskjulet, syntes hun at de svake øynene hennes så børsepipen. Det var isboret som han hadde bundet fast til ryggsekken. Han hadde ikke ropt på henne. Han hadde ikke sagt hva som skulle skje. Men den grønne jakken, børsepipen. Hun satt stiv med spissede ører til scooteren forsvant mellom furuene på myra. Da satte hun på sprang likevel. Jakt!
Og etter henne kom valpen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den grå forandret seg. Han vokste i den harde kroppen sin. Noen, noe vokster der inne: En bestemmelse. Å få munnen full av blod og varme. Lenge. Å gjøre et sprang når det raslet. Bite til. Hvem skulle han vel være redd for inne i skyggene? Nå vokste ikke kroppen hans så mye lenger. Den hardnet rundt sin egen visshet: kan drepe. Er sterkere enn raslingen og skyggene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den halvveis oppløste halekrøllen rørte på seg. Hele bakkroppen rørte på seg, og han tok små, trippende skritt i stadig snevrere buer rundt mannen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er begynnelsen på en liste; noen av bøkene er lest, noen skal leses mens andre er jeg nysgjerrig på.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg har tenkt å lese om eller med dyr


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg ville lese i 2016 som aldri blir lest fordi lista over 2016-bøker ble så altfor lang (og samtidig utilstrekkelig). Så dette er "leftovers" pluss diverse som nok dukker opp meir eller mindre spontant. Foruten desse reste-bøkene har eg planer om å
1) lese fleire klassikare
2) utforske meir japansk litteratur - rett og slett fordi eg falt pladask for Haruki Murakami
3) utvide sjangrene eg les, F. Eks vil eg forsøke meg på litt fantasy (fordi den såkalla "urbane fantasy-en" i Neil Gaimans Neverwhere gav meirsmak. Også innen Sci-fi, gjerne med humor og satire, som i Hitchhikers guide to the Galaxy, vil eg lese meir


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Dødsklokken" av Kerstin Ekman
  • "Nortons filosofiske memoarer" av Håkan Nesser
  • "Mordets praksis" av Kerstin Ekman
  • "Skogen - om trær, folk og 25 000 andre arter" av Anne Sverdrup-Thygeson
  • "Kain" av José Saramago
  • "Den endeløse sommeren - et rekviem" av Madame Nielsen
  • "Uhellet" av Friedrich Dürrenmatt
  • "Som svaler kom de" av William Maxwell
  • "Under åpen himmel" av Jesús Carrasco
  • "Gjenferdet av Alexander Wolf" av Gajto Gazdanov
  • "Morsdag - en eventyrlig beretning" av Graham Swift
  • "Legionærene - en roman om utleveringen av balterne" av Per Olov Enquist
Alle bokanbefalinger for dette verket