Lucie

roman

av (forfatter).

Gyldendal 2002 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.51 (65 terningkast.)

355 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Lise Klaksviks eksemplar av Lucie - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Kremen: Vettug litteratur og klassikere

Lesedato

2017

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Lucie utkom i 1888 og er en klassiker i norsk litteratur om kvinner og hykleriske ekteskap. Lucie er en livsglad og frimodig dansepike på Tivoli, og advokat Theodor Gerner blir stormende forelsket i henne. Men han synes ikke det passer seg å gifte seg med sin elskerinne - hva vil vennene si? Og likevel, han klarer ikke å være henne foruten. Slik blir Lucie fru Gerner og flytter til Inkognitogaten. Hun kommer inn i advokatens omgangskrets: et snobbet og innestengt miljø, der ikke minst misunnelige fruer gjør hva de kan for å kvele livsmotet hos den vakre "Tivolifrua".

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2002

Format Heftet

ISBN13 9788205299429

EAN 9788205299429

Serie Gyldendal klassiker

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Bokmål

Sider 188

Utgave 13

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 31 21 4 3 0

Bokomtaler

Dette var sann leserglede! Utrolig interessant å få et innblikk i samfunnet og de sosiale normene fra 1880 årene. Interresant å se at selv om det er 140 år siden denne boken kom ut så er det mye av de samme problemstillingene vi står ovenfor. Hun tar opp tematikk som utenomekteskapelige forhold, kvinnelig (og noe mannlig) seksualitet, kvinners forventede plass i ekteskapet og samfunnet med mer. Tankene og følelsene som beskrives i boka er de samme man kan kjenne igjen fra i dag av. Jeg koste med med å lese denne og det eneste jeg putter fingeren på er at jeg skulle ønske den var lengre. Det som holder den fra sekseren er at jeg kunne ønske siste kapittelet var lengre. Anbefales!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Lucie er en livsglad kvinne - en dansepike på Tivoli. Ikke en slik kvinne herrer fra penere sosiale lag egentlig kunne tenke seg å gifte seg med ...

Advokat Theodor Gerner er imidlertid stormende forelsket i vakre Lucie, og selv om han egentlig skjønner at det vil kunne medføre mer sorg enn glede å gifte seg med sin elskerinne, gjør han det. Rett etter at de er gift, går han i gang med å ville forandre henne, egentlig i beste mening for å få Lucie til å passe inn i sin snobbete omgangskrets.

Lucie går sakte men sikkert til grunne. Alt som er henne blir plukket av henne. Og kanskje er det ikke ektemannen som er verst, men faktisk kvinnene i miljøet rundt ektemannen. "Tivoli-frua" kaller de henne, misunnelige som de er på hennes vakre ytre. Og da Lucie heller ikke får noen støtte fra ektemannen, ender historien på typisk Amalie Skramsk vis; med en tragedie.

Mens jeg leste den boka, ble jeg eitrende forbannet over dobbeltmoralen som gjaldt for kvinner "med en fortid" for over 100 år siden - en regel som absolutt ikke gjaldt for menn. Heldigvis har verden gått fremover siden den gang, men dessverre ikke for alle kvinner i vårt samfunn ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette var den første boken jeg leste av Amalie Skram. Den likte jeg utrolig godt. Forholdene i boken, måten følelsene formidles. Hvordan det føles for Lucie som er en "underklasse-dame" som skal forsøke å passe inn i "overklassen", samtidig som hun ønsker å være seg selv. Beskrivelse av følelser som skam, skyld og usikkerhet kommer tydelig frem. De tankene Lucie har om at hun bare ønsker å bli akseptert for den hun er skildres godt. Likte denne veldig godt!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Har hun ikke vært sånn, ja slett og rett et offentlig fruentimmer?" spurte Henny med en grimase. "Nei da, Henny, så galt har det langtifra vært! Men selv om så var - vi gifter oss jo alle sammen med så å si offentlige mannstimmere."

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En angrer på all ting en vakker dag, især da på det en ikke gjør.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi tro på kjærligheten, det er og blir dog det eneste i verden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En gjør det, ikke fordi en vil det, men fordi en ikke kan la det være.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En lever regelmessigere når en er gift.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har denne og amtmannens døtre av Camilla Collett i oppgave. Kan noen hjelpe meg med hvordan de syntes Lucie forandrer seg gjennom boka, favoritt sitat fra boka og OM noen fler har lest begge, hjelpe å sammenligne hovedpersonene, altså Lucie og Sofie? :)
På forhånd takk:)

Ida

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En angrer på allting en vakker dag, især da det en ikke gjør. Hva kan det nytte å innrette seg på å gjøre det en ikke vil komme til å angre på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvad er det vel som binder en mann til en kvinne, så han ikke kan gå noen annen vei enn til henne, selv om han vilde. Kanskje er det bare et par purrede nakkekrøller som en idelig og idelig må se på, likesom de drog magnetisk, eller et lite smilehull som en ikke kan få øinene fra, og kanskje er det slett ikke det, men noe helt annet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og hun syntes hun lå på en seng med bløte silketepper og blåhvite laken med blonder om.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Fru Inés" av Amalie Skram
  • "På St. Jørgen" av Amalie Skram
  • "Professor Hieronimus" av Amalie Skram
  • "Constance Ring" av Amalie Skram
  • "Den unge Amalie Skram - et portrett fra det nittende århundre" av Liv Køltzow
  • "Våren" av Sigrid Undset
  • "Constance Ring ; Fru Ines ; Forrådt" av Amalie Skram
  • "Avkom" av Amalie Skram
  • "S.G. Myhre" av Amalie Skram
  • "Elleve år ; Tolv år" av Sigrid Undset
  • "Fru Marta Oulie" av Sigrid Undset
  • "Forrådt" av Amalie Skram
Alle bokanbefalinger for dette verket