Kina

den nye supermakten

jakten på Xi Jinping og det moderne Kina

av (forfatter).

Kagge 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (9 terningkast.)

21 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

[ Slettet bruker ]s eksemplar av Kina - den nye supermakten

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Kunnskapsrikt og spennende om det nye Kina!

Kina har gjennomgått en spektakulær utvikling de seneste 30 årene. Økonomien har vokst i rekordfart, skyskraperne har skutt i været og millioner av kinesere har tatt steget fra fattigdom til middelklasse. Selv om Kina nå er blant verdens supermakter, vet nordmenn forbløffende lite om landet. Den anerkjente utenriksjournalisten Sun Heidi Sæbø har reist i president Xi Jinpings fotspor for å gi leseren innsikt i dagens Kina og landets moderne historie. Den kinesiske suksessen har også mørke nattsider. Vi får lese om miljøskandaler, folkeforlyttinger, protestene i 1989 og fredsprisvinner Liu Xiaobos skjebne. Til sammen tegner Sæbø et interessant og til tider skremmende bilde av dette fascinerende landet som bare kommer til å bli enda mektigere og viktigere fremover.

«Jeg vil ikke protestere hvis den gjøres til obligatorisk lesning for våre ledende politikere, som stort sett vet altfor lite om den kommende supermakten.» Torbjørn Færøvik, Aftenposten

Terningkast 5: «En velskrevet og opplysende beretning om dagens Kina.» Fædrelandsvennen

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788248923404

EAN 9788248923404

Omtalt tid 1945-1999 2000-tallet

Omtalt sted Kina

Omtalt person Jinping Xi

Språk Bokmål

Sider 322

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 4 4 0 0 0

Bokomtaler

En interessant bok om kanskje verdens viktigste leder!
I boka får vi en litt overfladisk oppramsing av oppvekst og bakgrunn til Kinas mektige leder, president Xi Jinping. Årsaken til dette er som forfatteren forteller oss at det finnes svært lite kilder om denne lederens oppvekst.
Sun Heidi Sæbø har tydeligvis forsøkt, men ender opp med å antyde mer enn slå fast hvorfor og hvordan Kinas makt er blitt den han hat blitt. Det nærmeste en autentisk kilde er en «professor» som kjente Xi da han var ung. Men selv denne kilden er usikker, han kan jo ha sin egen agenda som Sæbø konkluderer.
Derfor blir vi ikke så mye klokere på hvem Xi Jinping er, hva som har formet han eller hvorfor det nettopp ble han som i dag utvilsomt er verdens viktigste leder. På dette området må jeg innrømme at boka skuffer.
Der Sun Heidi Sæbø er på sitt beste er i sin skildring av enkeltmennesker som hun har møtt på sine reiser i Kina. Dette er små beretninger som gir oss et inntrykk av hvordan det er for både uigurene, opposisjonelle og «vanlige folk» å leve i Kina i dag.
På den måten blir vi likevel litt klokere av å lese denne boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg forstår at det ikke er lett å skrive om en verdensleder som holder kortene tett inntil brystet. Men Sun Heidi Sæbø har gjort et anstendig forsøk. Jeg lurer på når det kommer bøker fra maktens innerste sirkler i dette landet. Og hva vi vil få vite da. Jeg er fortsatt usikker på om vi snakker om en diktator her, eller ikke. Han har ihvertfall gitt seg selv muligheten til å sitte lenge. Ikke vet jeg så mye om maktfordelingen heller, om det finnes alternative lederfigurer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I denne boka tar Sun Heidi Sæbø oss med til Kina - et fascinerende og mangfoldig land som jeg aldri blir lei av å lese om ❤️

Hun jakter på det moderne Kina, en kommende supermakt i sterk vekst, og hun jakter på kunnskap om deres sterke mann, X Jinping.

Her kan vi lese om den enorme økonomiske veksten og kampen mot ekstrem fattigdom, men også om kneblingen av opposisjonelle, partipisken og ensrettingen i kommunistpartiet, miljøskandaler, folkeforflytninger, protestene i 1989 og ikke minst om fredsprisvinner Liu Xiaobos skjebne.

Vi møter en statsleder med klisterhjerne, et maktmenneske som ikke har trådd feil ifht partiboka, som samler stadig mer makt i sine hender og som har store planer for Midtens rike med utbygging av den moderne Silkeveien klar for å erobre stadig nye markeder. Forbausende få ser ut til å være personlig knyttet til Xi - men naturlig nok er det i dette diktaturet vanskelig å få folk i tale til å fortelle både om han, partiet og politikken. Sæbø klarer likevel på glimrende vis å fargelegge et viktig kapittel i Kinas historie. Denne burde alle lese- for å forstå mer av Kinas posisjon i verden i dag 👍

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "1914 - inn i katastrofen" av Roy Andersen
  • "1917 Petrograd - fanget i den russiske revolusjonen" av Helen Rappaport
  • "USA - en supermakt i krise" av Espen Hammer
  • "Da øst ble vest - livet i Europa etter kommunismens fall" av Ingrid Brekke
  • "Folket, det er meg - den europeiske høyrepopulismens vekst og framtid" av Simen Ekern
  • "1947 - da vår verden ble til" av Elisabeth Åsbrink
  • "Tredveårskrigen - en europeisk katastrofe 1618-1648" av Dick Harrison
  • "Rosa Luxemburg - en biografi" av Ellen Engelstad
  • "Kim Jong-un - et skyggeportrett av en diktator" av Sun Heidi Sæbø
  • "Kims lek - en diktator, et splittet land og en forsvinningssak i Sørkedalen" av Sun Heidi Sæbø
  • "Polen - aske og diamanter" av Ingrid Brekke
  • "Ukraina - landet på grensen" av John Færseth
Alle bokanbefalinger for dette verket