Koke bjørn

roman

av (forfatter) og Erik Krogstad (oversetter).

Forlaget Oktober 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.33 (79 terningkast.)

222 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Thina Nordtveits eksemplar av Koke bjørn - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romaner

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

"Det ble prosten som gjorde funnet. Et godt stykke ut i det sviktende dynnet satte han to fingre for munnen og ga fra seg et gjennomtrengende plystresignal, som han hadde lært seg i ungdommen i Kvikkjokk. Jeg satte straks kursen mot stedet der han sto. Vannet var kullsvart, opp av overflaten stakk en hesjestaur. Prosten tok tak i stauren og rugget på den. I det mørke slammet vaiet noe lyst, noe som minnet om høy. Men så forsto jeg at det var hår"
Det er sommeren 1852 i bygda Kengis langt nord i Sverige. Prosten Lars Levi Læstadius' åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Truffet blir også Jussi - en fortapt samegutt som prosten finner i grøftekanten, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så en til, i de dype skogene. Folk drar ut for å jakte på den slagbjørnen som de antar herjer i sognet, men prosten frykter at det er en langt mer skremmende morder som er på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som trenger seg stadig nærmere.
"Koke bjørn" er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest.

Bokdetaljer

Forlag Forlaget Oktober

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788249519231

EAN 9788249519231

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1850-1899

Omtalt sted Sverige

Omtalt person Lars Levi Læstadius

Språk Bokmål

Sider 445

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

40 29 8 1 0 1

Bokomtaler

Koke bjørn. Mikael Niemi
Nord-Hålogaland bispedømmeråd tilbød Julie Schjøth ansettelse som sogneprest i Nordreisa sogn i Nord-Troms prosti i går 23.02.2019 - men hun tar betenkningdtid, for læstendianerne har meldt at de da trolig vil utebli fra preknene. Dette er altså i 2019, så Lars Levi er fortsatt blant oss.

Dette er ei helt spesiell krimbok, hvis handling lagt tilbake til 1852. Her tar forfatteren av Poppmusikk fra Vittula tak i legenden Lars Levi Læstadius på en skikkelig måte, og med stor respekt - for han leser seg skikkelig opp på denne sagnomsuste fyren fra hans hjemtrakter, og finner ut at han nok ikke var så fæl og konservativ som hans tilbedere vil ha han til, selv om han nok var både hard i ord og meninger. Men Levi var noe annet også; han var som proster flest på den tida langt mer belest og utdannet enn de andre. Han hadde i tillegg svært gode talegaver og en lidenskap for planteriket.

Forfatteren er sønn av en politimann, så han kan litt om etterforskningsteori, og bygger opp en fin krim, hvor prosten og hans unge hjelper etterforsker noen drap og utukt som foregår i bygda. Prester er en jo fantastisk fin skikkelse å bruke til hva man vil, når man vil, hvor man vil. De kan fremskives som usikre dilletanter, som har pugget seg til det de kan, og andre diktes til kloke maktsyke herskere med like stor troverdighet. Prester er som poteten, og det var faktisk på denne tida potenten kom til Norden - og det var selvsagt prester involvert.

Vel, boka er utrolig spennende, velskrevet, med god balanse mellom krimgåta og utmalinga av livet og karraktetene rundt sjølvaste Læstadius.

Den må dere få med dere.

Godt sagt! (17) Varsle Svar
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det aller meste ved den boka er bra - Læstadius-portrettet, krimhistorien, tidskoloritten, m.m. Det som ikke funker, eller blir litt enkel/endimensjonalt, er "kjærlighetshistorien".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selv om tempoet i boken er nokså rolig, gjør den flotte formidlingen og den filosofiske tilnærmingen til at man gladelig vender side etter side.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eigentleg ei Sherlock Holmes-aktig kriminalhistorie som er full av velprøvde sjangertriks. Mykje godt her, men ujamt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Om vintrene trekker jeg skisporene mine over snøteppets myke himmel, jeg svever et par alen over jordskorpen, og når våren kommer, smelter alle mine stavtak bort. Mennesket kan leve slik, uten å rasere eller ødelegge. Uten egentlig å finnes. Bare være som skogen, som sommerens løvprakt og høstens nedfall, som midtvintersnø og de utallige knoppene som spretter i vårsolen. Og når man en gang forsvinner for godt, er det som om man aldri har vært her

Godt sagt! (9) Varsle Svar

I prostens bokhyller ser jeg bokryggene stå oppmarsjert på rekke og rad, og alle er fulle av tid i ulike former. Den tiden det tok å skrive boken, tiden som skildres i den, og så tiden det tar å lese den. Og i et svimlende øyeblikk går det opp for meg at med en viss størrelse på bokhyllen må bøkene inneholde mer tid enn et menneskeliv kan romme.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

— Hvorfor skapte Herren så dårlige ledd på menneskene? Det kunne prosten preke over en gang.
— Det står ikke mye i Skriften om leddplager.
— Massevis om spedalskhet og blindhet og lamme og vanføre og gresshopper og syndfloder, men ingenting om giktiske kjerringer. Glemte Herren et kapittel der?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Når som helst kan jeg forsvinne. Slik er vandringsmannen. Nå er jeg her, og i neste nå er jeg der. Jeg setter føttene under meg, tar ranselen på ryggen og går. Det er alt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For er ikke det verste av alt å bli glemt allerde mens man lever

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jo mer jeg leste, jo mer forsvant bokstavene. Når jeg åpner permene, gikk portene opp til en verden hvor jeg kunne gå inn.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bare man eide bøker, ble man aldri ensom mer.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg gransket boken fra forskjellige vinkler, la øret mot den og lyttet. Men nå var den stum. Likevel visste jeg hva som var der inne, hva som ville hende hvis jeg åpnet den og begynte å lese på nytt. Det var ikke til å fatte. Levde boken? Og hvis den ikke gjorde det, hvor kom da bildene og stemmene fra?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

[Bokstavene...] Man kikket på streker og buer og så at det bare var streker og buer. De var stumme hver for seg, bokstavene.Men leppene kunne blåse liv i dem. Forvandle dem til gjenstander, dyr, navn på mennesker. Og like merkelig var det at de fortsatte å snakke selv om man lukket munnen. Når man så på bokstavene, forvandlet de seg til ord inne i hodet. Nei, ikke ord, men skikkelser. Øynene ser på Maria, det er fem bokstaver, fem former etter hverandre, men inne i meg ser jeg min elskede. Kinnene, de glitrende øynene, hender som holder mine"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

-Tanker, knurret prosten. Kompliserte tanker er ofte hva rettferdigheten er aller minst interessert i.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjører på med samme plan som tidligere, med å lese 52 bøker i året.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Lavterskeltilbud - roman" av Jens M. Johansson
 • "Medusas flåte" av Franzobel
 • "Historien om Ásta - hvor drar man om det ikke finnes noen vei ut av verden?" av Jón Kalman Stefánsson
 • "Alle andre" av Sally Rooney
 • "Som svaler kom de" av William Maxwell
 • "De venstrehendtes forening" av Håkan Nesser
 • "Svart vann" av Joyce Carol Oates
 • "Svartstilla - roman" av Susanne Skogstad
 • "Kjærlighetens Antarktis" av Sara Stridsberg
 • "Ikke gråte - roman" av Lydie Salvayre
 • "Penelope er syk - roman" av Ole Robert Sunde
 • "Alle disse dagene" av Tove Braathen
Alle bokanbefalinger for dette verket