Alligatorvannet

av (forfatter) og Hulda Westberg Sparbo (oversetter).

Cappelen Damm 2013 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.85 (143 terningkast.)

268 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Lena Nedkvitnes eksemplar av Alligatorvannet

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

drama

Lesedato

2016

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2013

Format Heftet

ISBN13 9788202401351

EAN 9788202401351

Serie Drama

Omtalt sted Mississippi

Språk Bokmål

Sider 415

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

32 72 29 6 3 1

Bokomtaler

En bok hvor forfatteren klarer å få deg til å bli en del av handlingen. Handler om raseforskjeller i Mississippi.. Og en familie med mange fordommer.. Du vil elske, hate, og kose deg med denne boken..
Absolutt en bok som bør leses!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lørdag, 19. mars 2016

Alligatorvannet av Lynne Bryant.

Jeg er litt matt etter å ha avsluttet lesingen av Alligatorvannet av Lynne Bryant. Boken handler om forholdet mellom mennesker med forskjellig hudfarge i Mississippi der beboerne mener at det er viktig å holde rasene adskilt.

Det som gjør situasjonen svært betent er at en pike av det de kaller hvit herkomst blir forelsket og får et barn med en mann av det de kaller sort herkomst og forlater Mississippi for å klare seg selv med sitt såkalte «blandingsbarn».

Noen år senere kommer hun tilbake til Mississippi med sitt «blandingsbarn» for å være gjest i sin brors bryllup, og dermed begynner dramatikken.

Regien er spesiell siden hvert kapittel har forskjellige «jeg-personer», på den måten at vi får oppleve handlingen sett fra de flestes synsvinkel.

Hva denne boken betyr for oss lesere, er for meg ganske klart siden vi stadig får nye medborgere fra mange kulturer, og i blant kan familier med forskjellige kulturer blande seg gjennom ekteskap eller samboerskap og skape mulige konflikter innad i de nye blandingsfamiliene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vakker historie om hvordan vi mennesker ser på hverandre og vårt forhold til rase. Forfatteren er veldig flink til å få fram følelser og tegne bilder slik at vi føler at vi er der handlingen foregår. Absolutt en bok du bør lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det handler om ungdomsforelskelse, sorte og hvite mennesker i Mississippi. Det handler om arv og gener, men mest om kjærlighet og sjalusi. Det handler om en mor som setter status og et plettfritt liv høyest av alt. Dette er en spennende og velskrevet bok om mennesker som begår feiltrinn i ungdommen, og det får uante følger for veldig mange.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ALLIGATORVANNET AV LYNNE BRYANT: En femmer verdig for sitt flytende språk som leseren lett kommer seg gjennom og en kunnskapsrik historie som ikke retter seg over leseren. Presensperspektivet har aldri vært mitt edleste perspektiv, men Bryant er unnskyldt for å bruke det som virkemiddel i styringen mellom nåtid og minner.

Alligatorvannet er i første rekke en bok om et familiedrama som stikker dypere enn de heldige deltakerne av det makter å forstå. Med raseskillet som mer eller mindre diffust bakteppe. Jeg innrømmer at jeg håpet på enda litt bredere innsikt i raseskillet enn det jeg fikk, men nå tar bokens handling plass på 2000-tallet - unntaken minnene, hvorav noen jo strekker seg tilbake til 60-tallet - en tid hvor raseskille heldigvis ikke lenger har den plassen det en gang hadde.

Boken sammenlignes med den tidligere skrevne Barnepiken, en bok som later til å ha satt anslaget for en rekke bøker som innbefatter temaer som apartheid og andre i samme kategori. Jeg finner det smått urettferdig å sammenligne disse to, da de for det første foregår i vidt forskjellige epoker og handlingen i de to strekker seg i hver sin retning. De mørkhudede i andrenevnte behandles som tjenere, mer eller mindre, de i den førstnevnte lever i et, sett ut fra dags dato, moderne samfunn hvor enkeltindivider sliter med å tilpasse seg de mørkhudedes rettigheter. Som resultat er det på ulikt grunnlag man ønsker å lese enten den ene eller den andre boken. Jeg på min side angrer ikke på å ha lest begge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nydelig bok som eg veldig lett levde meg inn i, savne nesten personan når boka e ferdiglest :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Avbrutte bøker får alltid terningkast 1 av meg. Jeg avbrøt etter å ha lest 1/3 av boka, da jeg syntes språket var platt og historien virket forutsigbar. Lengtet etter neste bok i bunken og bestemte meg for ikke å kaste vekk tid på denne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig fengslende bok og derfor var det veldig skuffende å oppleve at den norske oversettelsen var så utrolig skuffende. Det var feil i helt grunnleggende ting som da og når, og generelt veldig dårlig språk.

Det var en veldig spennende handling, med et veldig hvitt perspektiv, noe som gjør det lett å relatere seg til for nordmenn. Hvis du liker familiedramaer og kjærlighet kommer du til å sluke denne boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blir helt fascinert av denne boken. Dette er en bok jeg kommer til å lese hver sommer frem over. Jeg blir alldri lei, jeg tror jeg kunne ha lest boken hundre ganger uten å gå lei. Den er så utrolig godt skrevet og du lever deg virkelig så inn i boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

WOW!!! Jeg gråt mye gjennom denne. Virkelig bra skrevet og veldig rørende

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Noen ganger tror jeg ikke vi vet hva vi vil før det treffer oss i ansiktet.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Vi bærer fortiden i oss, alle sammen, på en eller annen måte - bokstavelig talt i cellene våre, slik som Celi gjør, i hulrommene av sjelen, i form av bortgjemt frykt man kanskje ikke engang har innrømmet for seg selv, eller i gammel kjærlighet og knuste hjerter, avstengt fra det vi føler i dag, pakket vekk der ingen kan se det. Historiene våre er her, alle sammen, og kommer snart opp til overflaten igjen - og det flommer over av liv under den glatte overflaten, akkurat som Alligatorvannet på en varm sommerdag. Hvorfor skal man gjenskape seg selv et annet sted når det er så mange overraskelser i det jeget man nettopp har begynt å bli kjent med, og som har røtter langt tilbake i fortiden? Vi kan ikke forandre fortiden, men vi kan skrive vår egen del av historien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Før jeg oppdaget at jeg var gravid , hadde jeg ikke engang vurdert tanken på å få barn, men da Celi ble født, smeltet hjertet mitt til en pytt som jeg ikke har klart å tørke opp siden. Hver gang hun ser på meg med de store, grønne øynene og stiller et ab sine bisarre spørsmål, forelsker jeg meg i henne på nytt, selv om hun sliter meg fullstendig ut med den endeløse nysgjerrigheten sin.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje det er fordi Mason Collier var min første kjærlighet, og ens første kjærlighet graver ut en grop i hjertet som aldri kan fylles av andre. Dette er jeg helt overbevist om, og likevel var jeg sikker på at jeg hadde befridd meg fra disse følelsene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Minnene fra da jeg var ung, fra min fortid med Mason Collier, kommer ubudt og uventet. Har jeg egentlig noensinne sluppet helt taket i Mason? Hvorfor gjør det fortsatt så vondt å tenke på at jeg mistet ham?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv om jeg har jobbet på sykehus i mange år, hater jeg fortsatt lukten av venteværelser. De minner meg om alle de gangene jeg har stått og sett på mens en lege har gitt dårlige nyheter til en utslitt familie, eller når jeg har kommet inn for å hente foreldrene til et barn med kreft fordi det gikk mot slutten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det slo meg at vi alle tar avgjørelser på grunnlag av kjærlighet eller frykt, eller begge deler, og disse valgene sender oss i helt nye retninger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har begynt å legge merke til hvor mange bøker det er som har dyr i tittelen, Dette fikk jeg lyst til å "forske litt i" Og slik ble denne listen til :) Prøver å holde meg til bøker jeg eier, har lest eller har lyst til å lese. Er så mange, at jeg velger et av hvert dyr.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

De fleste bøkene omhandler slavetiden i USA - 1800-tallet, og senere segregeringen 1900-tallet.
Bøkene jeg legger her har jeg lest og kan gå god for.
Ønsker gjerne forslag på bøker innen samme tema


Godt sagt! (2) Varsle Svar

En liste over bøker jeg aldri vil gi fra meg, gjerne leser flere ganger og som har gitt meg mange tanker og følelser.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg leser i 2014 :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest og likt 2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mål: 50
Lest: 58


Godt sagt! (0) Varsle Svar

En bok på mer enn 500 sider
En romantisk klassikker
En bok som det har blitt laget film av
En bok som ble publisert i år
En bok med et nummer i tittelen
En bok skrevet av noen under 30
En bok med ikke-menneskelige karakterer
En morsom bok
En bok skrevet av en kvinnelig forfatter
Et mysterium eller en thriller
En bok hvor tittelen kun er ett ord
En novellesamling
En bok hvor handlingen foregår i et annet land
En bok som ikke er fiksjon
En populær forfatters første bok
En bok fra en forfatter du elsker som du enda ikke har lest
En bok en venn har anbefalt deg
En bok som har vunnet en Pulitzer Prize
En bok basert på en sann historie
En bok fra bunnen av leselista di
En bok moren din elsker
En bok som skremmer deg
En bok som er over 100 år gammel
En bok du velger å lese kun ut i fra coveret
En bok du egentlig skulle ha lest i løpet av skolegangen, men aldri fikk lest
En biografi
En bok som du fullfører på en dag
En bok med antonymer i tittelen
En bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å dra til
En bok som ble utgitt året du ble født
En bok som har fått dårlig omtale
En trilogi
En bok fra barndommen din
En bok med et trekantdrama
En bok satt til fremtiden
En bok hvor handlingen foregår på en videregående skole

En bok med en farge i tittelen
En bok som fikk deg til å gråte
En bok med magi
En tegnet roman
En bok av en forfatter du aldri har lest noe av
En bok du eier, men aldri har lest
En bok hvor handlingen foregår i hjembyen
En bok med et annet originalspråk
En bok satt til juletider
En bok skrevet av en forfatter med samme initialer som deg
Et skuespill
En bannlyst bok
En bok som er basert på, eller har blitt til en TV-serie
En bok som ble påbegynt, men som du aldri leste ferdig

33/50


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2015


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2017


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Livet i Catfish alley" av Lynne Bryant
 • "De tapte barna" av Rosanna Ley
 • "En ny vår - en slektssaga fra Australia" av Merice Briffa
 • "Brevet" av Kathryn Hughes
 • "Postkortet - roman" av Leah Fleming
 • "Gule krokus om våren" av Laila Ibrahim
 • "Margarets frihet" av Jessica McCann
 • "Søstrene på Sullivan's Island" av Mary Alice Monroe
 • "Sjasminsøstrene" av Corina Bomann
 • "Sukkerplantasjen - roman" av Natalie Baszile
 • "Ved stupet - roman" av Lori Lansens
 • "Ikke bare oss to" av Fionnuala Kearney
Alle bokanbefalinger for dette verket