Bare en time til

av (forfatter).

Cappelen Damm 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.47 (19 terningkast.)

41 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Heidis eksemplar av Bare en time til

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ungdom

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788202420611

EAN 9788202420611

Omtalt sted Nord-Norge

Språk Bokmål

Sider 96

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 9 5 0 0 2

Bokomtaler

Boka handler om en 16 år gammel jente (jeg tror vi aldri får vite navnet hennes, hun omtales som jeg og kan ikke huske at noen roper eller nevne navnet hennes noen gang). Familien hennes er i oppløsning etter at moren hennes tok selvmord. At moren hennes har tatt livet av seg gir ingen meningen, og valget hennes er vanskelig å akspetere. Den 16 år gamle jenta sitter igjen med faren og en lillesøster. Faren ligger stort sett hele tiden på sofaen med alle gardinene trukket for. Lillesøsteren har flyttet ut. Hun har flyttet til en tante som bor i nabohuset. Den 16 år gamle jenta bor alene med en hjelpesløs far mens hun selv prøver å gå på skolen hver dag og prøver å leve et "normalt" liv. Hun går også til en psykolog som hun syns er en dust.

Savnet etter moren er bittert og sårt, hun drømmer om å komme seg vekk, reise, ta med faren på sydentur, men faren vil ingenting lenger, bare ligge på sofaen og sove. Samtidig er jenta avstandsforelsket i en gutt på skolen. Livet er jaggu ikke enkelt. Vil hun noen gang akseptere morens bortgang? Vil faren hennes bli den samme igjen og vil resten av familien noen gang bli samlet? Hun er lei av elendigheten, prøver å late som om alt er bra, men det er ikke lett. Hva skal hun gjøre?

Dette er en tynn bok på bare 96 sider, men innholdet er svært tungt. Jenta og familiemedlemmenes måte å takle et selvmord på, takles på forskjellige måter og og gir oss et troverdig inntrykk av det. Selv om boka er tynn, blir vi godt kjent med hovedpersonen og hvordan de andre i familien hennes er og hvor dyster situasjonen hennes er. Og skrivemåten er original. Hovedpersonen forteller alt fra hennes ståsted, hun veklser med personene hun snakker med, hvordan situasjonene er og hvordan hun forteller/tenker/fører enveis samtale med sin døde mor.

Dette blir en kort og effektiv anmeldelse fordi jeg er redd for å avsløre for mye siden boka ikke er så tykk. Men vil bare si at Bare en time til tar opp et tema det nesten ikke snakkes/skrives om, hvordan en familie takler det, og vil man klare å reise seg opp igjen etter et slikt tap? Bare en time til er en godvond leseopplevelse som er både realistisk, alvorlig, tankevekkende og full av svart humor. Den har svart humor som letter litt på den dystre stemningen. Les den og den passer fint for både ungdom og voksne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ingenting mot særegne karakterer, faktisk liker jeg å lese om mennesker som både er underlige og som opptrer underlig. Men jeg krever en forklaring på hvorfor karakteren er slik, eller en ark som bygger opp til en blottlegging av denne særegenheten, som scorer dramatiske mål og skaper reaksjon og endring. Det skjer dessverre ikke her.

Dermed kan jeg ikke annet ennå konkludere at poenget med dette elementet er at det skal være hispterlitterært; et kjøttløst bein som leseren skal tygge på i et håp om å finne noe symboltungt å gomle på. Det fungerer sjeldent. Ikke når historien ellers er så tynn. Verre er det at slutten, i et forsøk på Gud-vet-hva, gir leseren en lusing ved å ende på en slags cliffhanger.

Styr unna.

Les mer her: skriv lenkebeskrivelse her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lyst å lese …
En ungdomsroman?
Om tunge tanker?
Om svart humor?
Bare en time til av Sanne Mathiassen er en ungdomsroman om tunge tanker og svart humor. Den handler om hovedpersonen som mister moren sin og som oppbevarer henne i fryseren. Og om Jonas, deilige, fine Jonas som kan gi livet helt ny mening. Boka er ei fin bok, tross alle tunge tanker. Slutten skuffa meg, men boka var så fin ellers at jeg vil anbefale den likevel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den navnløse jenta i denne tynne boken har mistet moren sin, og med det alt som er trygt og godt. Familien hennes går i oppløsning, lillesøsteren har flyttet inn hos tanten fordi faren deres for det meste ligger på sofaen og ikke orker å gjøre noen ting. Hun går til en psykolog hun hater, ikke fordi hun vil, men fordi hun må. Og på toppen av det hele er hun ulykkelig forelsket. Hun prøver å stable livet på bena igjen, men det er vanskelig når hun er så alene om det. En tynn bok som rommer mye, om de etterlatte etter et selvmord og de ulike måtene å håndtere det på. Svart humor letter stemningen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker jeg leser i forbindelse med min jobb på et skolebibliotek


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Cybjørg" av Ida Therese Klungland
  • "Tapt og funnet - 9 historier om å være omtrent 14" av Mariangela Di Fiore
  • "Helt ute" av Maria Sand
  • "Dobbeltgjengeren - Bok 1" av Scott Westerfeld
  • "Tusenfryd - noveller" av Lars Mæhle
  • "Dagene før mai - roman" av Sanne Mathiassen
  • "Pyro" av Stein Morten Lier
  • "Du er her" av Anne Ch. Østby
  • "Kampfikseren" av Michael Stilson
  • "Slutten av dagen" av Bill Clegg
  • "Farlige spor" av Kjersti Scheen
  • "Midt i svevet" av Arne Svingen
Alle bokanbefalinger for dette verket