Burnout

av (forfatter).

Aschehoug 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.27 (11 terningkast.)

37 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Heidis eksemplar av Burnout

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Oppvekst/familie/bio

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken handler om bestevennene Trym og Robban, bosatt i den lille bygda Surnadal. På fritida mekker de bil sammen, men når de begynner på ungdomsskolen skjærer det seg. Robban blir utpekt som mobbeoffer og Trym klarer ikke å forsvare ham.

Omtale fra forlaget

Dette er en oppvekstroman om råskap i et moderne norsk bygdesamfunn på vestlandet. Det er en mørk og vond fortelling om mobbing . trist, sår og tragisk, men også smart, tøff, absurd og frekk.
Trym og Robban er bestevenner. Men på ungdomsskolen går alt galt. Robban blir valgt ut som mobbeoffer, og Trym greier ikke å forsvare ham. Likevel er de sammen om å mekke bil på fritiden.
Burnout er historien om brutal og panisk ungdom som gjør alt de kan for å redde seg selv. Samtidig handler det om den totale resignasjonen hos dem som allerede har havnet utenfor. Det hele er fortalt av en jeg-person med høy språklig temperatur og desperat humor.
Tiger Garté har utdanning innen film- og TV-produksjon.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788203193002

EAN 9788203193002

Omtalt sted Møre og Romsdal

Språk Bokmål

Sider 269

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 4 3 3 0 0

Bokomtaler

Dette er en bok som rørte ved min egen oppvekst og ungdom. Er selv fra en typisk norsk bygd, der mennesker man vokser opp med går på en knivsegg i livet, der man risikerer total fortapelse i samfunnets og bygdas grøft.

Det er tydelig utifra språk og sjargong at forfatteren Tigar Garte har selv erfart småbygda og dets særegne lille sone. Hans skildring av smerten mobbing påfører et offer, og den tvilen og frustrasjonen nære venner føler når de ikke makter å beskytte.

Samtidig så sitter jeg med et litt hånlig glis om munnen der jeg leser om "burning", svidd gummi, gamle restebiler og en tidvis "redneck mentalitet" i karakterene i boka.

Alt i alt en bok som skildrer på en virkelighetsnær og intens måte, de særeegenheter mennesker fra bygda elsker og hater i samfunnet som har oppfostret en. Karakterene er virkelige, følende og lett for leseren å identifisere seg med. At dette er Tiger Gartes debutbok er imponerende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er ei oppvekstskildring frå Surnadal på Nordmøre. Hovudpersonen Trym, som ein må anta til ein viss grad er forfattaren sjølv, fortel om venskap, fiendskap, rampestrekar, pubertet, mobbing, gjengmentalitet, jenter, råning, fyll og spetakkel; med andre ord ein normal oppvekst i bygde-Norge (og sikkert mange andre stadar). Eg vil tru framstillinga til ein viss grad er karikert, ein del av galskapen som blir skildra har eg vondt for å ta bokstaveleg.

Den viktigaste delen av historia er imidlertid om venskapet med Robban. Robban er eit år eldre enn Trym, og er ein outsider i ungdomsmiljøet. Sjølv om han er fink til å skru og mekke blir han sett på som ein raring, og ingen vil ha noko med han å gjere. Derfor kjem Trym i klemme, han våger ikkje å vedkjenne seg venskapet til Robban fordi han då vil miste sin posisjon i rangsstigen.

Forteljaren, og kanskje dermed også forfattaren, kjem også med ein del spark til lærarstanden i boka. Det er tydeleg at han meiner lærarar eller andre vaksne burde ha sett meir, og i større grad gripe inn i den dårlege behandlinga mobbeoffera i boka fekk. Dette er nok dessverre framleis ei aktuell problemstilling, sjølv om eg har inntrykk av at mobbing blir tatt meir på alvor no enn for nokre tiår sidan.

Språket, eller kanskje heller stilen, i boka er av vekslande kvalitet. Innimellom er der flotte og gripande skildringar, andre gangar blir det platt og flatt. Enkelte parti får meg til å tenke «skulestil», fleire av desse passasjane har det til felles at dei skildrar forteljaren sine bravader i ein lettbeint og «skrytete» stil. Her kunne forfattaren ha tent på ei ny gjennomarbeiding av teksta. Dei beste passasjane derimot er, i tillegg til der den unge Trym skriv til seg sjølv i framtida, dei der forteljinga sklir over i magisk realisme. Eit par av desse var heilt fantastiske. Totalt sett var boka derfor leseverdig og vel så det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Eksamensvaktene har kommet seg uskadet fra turen mellom sykehjemmet og skolen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Broren min er egentlig ganske grei. Han tåler å bli kasta litt rundt og slutter å skrike om vi truer med å banke'n.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Eg var som snarast innom Haugenbok, og oppdaga at Kjartan Fløgstad sin "Fyr og flamme" var til sals til ein særs rimeleg pris. Må ha. Sidan eg først hadde bestemt meg for å kjøpe noko, skrolla eg like godt igjennom diverse tilbodssider for å sjå om eg fann andre bøker eg ynskjer meg til nedsatt pris, fann to til, la dei i handlekorga og betalte.

Først då eg fek ordrestadfestinga på e-post såg eg det: titlane eg hadde valt hadde det til felles at dei dreier seg om eld på ein eller annan måte. Tilfeldig, eller har undermedvitet fått meg til å velge titlar med tematisk slektskap? Artig uansett.

Etter dei første tre så utvider eg lista etter kvart med fleire heite titlar eg har lest / skal lese.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

bare til eget bruk


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Mr. Mike - kriminalroman" av Tiger Garté
  • "Før jeg forlater deg - roman" av Alexandra Bockfeldt
  • "Skårgangar" av Sivert N. Nesbø
  • "Biltur" av Mari Ulset
  • "Du fucker med hjertet mitt nå" av Alexander Fallo
  • "Følge meg alle mine dager - roman" av Sunniva Lye Axelsen
  • "Du vet at du vil" av Kristen Roupenian
  • "Philida" av André Brink
  • "Teresa Birnas bortgang" av Victoria Bø
  • "Fuglehotellet - roman" av Tiger Garté
  • "Vandrefalken" av Jamil Ahmad
  • "Landfastlykke - roman" av Brit Bildøen
Alle bokanbefalinger for dette verket