Dager med blå himmel

av (forfatter) og Eli-Ann Tandberg (oversetter).

Schibsted 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.16 (67 terningkast.)

137 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Karolines eksemplar av Dager med blå himmel

Lesetilstand

Begynte på denne, men avbrøt

Hylle

Lydbok

Lesedato

2018

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Theodore Finch er besatt av døden. Hver eneste dag tenker han ut nye måter å dø på. Likevel klarer han alltid å finne noe som er verdt å leve for, noe som kan holde ham våken og i kontakt med verden rundt.

Violet Markey teller dagene til hun kan flytte hjemmefra og legge hjembyen og sorgen etter søsterens død bak seg.

Da Finch og Violet møtes på toppen av skolens klokketårn, er det uklart hvem som redder hvem. Alle de storslåtte, underlige, heslige, vakre og overraskende stedene de oppsøker, blir et bilde på selve livet. Sammen finner de ut at det selv i stummende mørke finnes lyspunkter. Men er det nok for Finch?

«En romantisk og hjerteskjærende fortelling om ferden mot og gjennom tragedien, og veien videre. Sammen med hovedpersonene konfronteres leseren med mørke, glede og kjærlighetens muligheter - og begrensninger - i møte med psykisk sykdom.»
Publishers Weekly

«... en rørende utforskning av sorg, selvmord og ung kjærlighet. [...] Mange ungdomsbøker berører liknende temaer, men få gjør det like minneverdig som denne.»
Kirkus Reviews

«Gi denne til fans av Rainbow Rowells Eleanor & Park [og] John Greens Faen ta skjebnen.»
School Library Journal

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788251684903

EAN 9788251684903

Språk Bokmål

Sider 381

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

23 34 8 2 0 0

Bokomtaler

Denne boka er rett og slett vakker. Hjerteskjærende og trist, ja, men også vakker. Den fikk meg til å tenke, le og gråte, bli irritert, bli overrasket... Virkelig verdt å lese :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I denne boken ble jeg så godt kjent med hovedpersonene at jeg følte de var mine venner. Forbered deg på å le og gråte, og kjenne på sinne og fortvilelse, samt et helt spekter av diverse ulike følelser. Det er også en god dose romantikk. Og den tar opp mental helse på en veldig troverdig måte. Det er rett og slett en helt fantastisk bok som bare må leses!

Theodore Finch er skolens freak. Han er høylytt, utadvendt, kreativ og interessert i alt. Han virker selvsikker, men han føler seg ikke forstått. Han liker ikke stempelet «freak». Han kommer ikke så godt overens med faren som har en ny familie etter skilsmissen. Moren virker ganske fraværende i oppdragelsen av sine tre barn. Finch har også ganske store humørsvingninger.

Violet er populær, vakker og flink på skolen. Men hun mistet søsteren sin i en bilulykke for 9 måneder siden, og etter det har livet stoppet opp. Hun har ikke kjørt bil eller sittet på med noen etter ulykken. Hun har droppet ut av aktiviteter, og gitt opp nettmagasinet hun laget sammen med søsteren. Hun teller ned dagene til hun er ferdig på skolen, men vet ikke hva hun vil gjøre etterpå.

Violet og Finch møtes på toppen av klokketårnet på skolen. Når de kommer ned tror alle at det er Violet som har reddet Finch, og det lar de dem tro.. Denne hendelsen fører til at Finch og Violet blir venner. Ganske motvillig fra Violets side i begynnelsen! Finch er ikke en lett person å forstå seg på. Finch blir forelsket i Violet og velger henne som partner på et prosjekt på skolen der de skal bli kjent i staten de bor i. På ekskursjonene de tar vokser vennskapet mellom dem fram. De snakker sammen om livet, om problemene, om familien, og de finner stor støtte i hverandre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kom over All the Bight Places for en liten stund siden i min lokale Norli-butikk, men der var den bare på norsk (Dager med blå himmel). Jeg hadde ikke så veldig lyst til å lese den på norsk, jeg liker mye bedre å lese bøker på engelsk. Det er hvis de er originalt på engelsk. Så da jeg kom over den engelske utgaven i Oslo, kjøpte jeg den.

Jeg tenkte jeg trengte noe litt lett og hyggelig etter å ha lest The Returned av Seth Patrick, som var veldig creepy. Jeg tenkte at All the Bight Places var den rette boka, men jeg tok feil på akkurat det. Jeg tenkte den kom til å være lett og morsom, og i begynnelsen var den det, men etterhvert ble det hele utrolig trist og alvorlig. Ikke misforstå meg, jeg likte boka supergodt, den var bare ikke slik jeg trodde den kom til å være.

Jeg likte veldig godt karakterene, og spesielt Finch. Han var annerledes fra de fleste andre karakterer i bøker. Fra Violets synsvinkel virket han selvsikker, men du fikk se en helt annen side når han selv fortalte. (Han og Violet byttet på å fortelle). Det var utrolig interessant å se så mange sider av et menneske, og Finch var ikke helt vanlig. På skolen kalte de ham Theodore Freak, og det var kanskje ikke helt uten grunn; han gjorde mye rart. Likevel var han lett å bli glad i, og det var utrolig trist å se hvordan han hadde det med seg selv. Se hvordan livet hans falt i biter.

Det var ganske mye i boka som handlet om død og selvmord. Violets søster døde en stund før historien i boka startet, og Finch er fascinert av døden. Egentlig så var det litt deprimerende, men samtidig var det vakkert slik Jennifer Niven hadde skrevet det. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare dette. Jeg har ikke ord.

Jeg likte veldig godt hvordan boka tar opp mental helse, og da spesielt bipolar lidelse. Jeg ser på en serie nå for tiden, Shameless, hvor min favorittkarakter er bipolar. Bipolar lidelse virker vanskelig og trist å leve med, både for den som er bipolar, og dem rundt. Egentlig var det ganske utrolig at jeg kom over en serie og en bok med en bipolar karakter på en gang; jeg har ikke lest bøker/sett serier hvor de tar opp dette temaet før. Jeg synes det er utrolig viktig at slike temaer snakkes om. Folk sliter med dette, og det er viktig at de får vite at de ikke er alene.

Slutten var utrolig trist. Jeg satt og gråt da jeg leste den. Av en eller annen grunn skjønte jeg at det kom til å skje, men det gjorde det hele bare verre. Til da hadde historien vært så søt (litt trist, men for det meste søt og rørende), men så kom slutten, og det hele ble bare utrolig trist.

Jeg likte All the Bight Places veldig godt, og anbefaler den til alle. Dette er en viktig, vakker bok alle burde lese.

Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en av de beste bøkene jeg noensinne har lest! Det var en så utrolig vidunderlig fortelling og den var så annerledes fra alle andre bøker, slik at det umulig kan kalles en klisjé. I denne boken blir man dirkete kjent med personene og du føler deres sinne, tristhet, glede osv. Det er en generell romantikkbok med noen biter av humor innblandet. Anbefaler boken virkelig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forfatter: Jennifer Niven
Utgitt: februar 2015
Forlag: Schibsted Forlag
Språk: Norsk
Medium: Heftet, Leseeksemplar

Takk til Schibsted for leseeksemplar. Alle meninger i denne anmeldelsen er fremdeles mine egne.

Sammendrag:
"Violet og Finch møtes på toppen av skolens klokketårn. Finch er besatt av døden, Violet klarer bare ikke å leve lenger. Sammen redder de hverandre. For en stund. Etter hvert som de blir kjent med hverandre, finner de ut at det selv i stummende mørke kan finnes lyspunkter. Men er det nok for Finch?"

Da jeg startet å lese denne boken hadde jeg vanskelig for å forstå meg på karakterene. De virket fjerne og tok valg som ikke føltes naturlig. Men så leste jeg et par kapittel videre og ble helt fengslet av dem. De endrer seg aldri, men du blir bedre og bedre kjent med dem. Personlighetene deres virker naturlige og alle valgene de tar kjennes som deres egne. Violet er lukket, etter at søsteren døde i en bilulykke. Hun er redd for å komme seg på bena igjen. Finch er fascinert av døden, har store humørsvingninger og vil alltid det beste for alle. Sammen skaper de en fantastisk duo.

Handlingen foregår igjennom et skoleår, der Finch og Violet blir satt sammen til å jobbe om et geografiprosjekt. De får i oppgave å reise rundt om i staten de er ifra og finne steder som ikke er helt ordinære. Samtidig kjemper begge karakterene indre kamper med seg selv, om å komme seg ut i verden, bli godtatt og stole på seg selv igjen. Vennskaper deres blir en stor støtte for dem begge. Finch hjelper Violet å finne tilbake til hvem hun er, og Violet er bra for Finch. Han har funnet noen som faktisk bryr seg om han og viser det.

Boken tar opp det alvorlige temaet mental helse, viser til hvordan det er svært få som tar det seriøst og som vet hva de skal gjøre i ulike situasjoner. Det handler om hvordan alle bare fryser fast når de kommer i en ubehagelig situasjon og ikke vet hvordan de skal takle det, så de later som ingenting. Den tar også opp mobbing, og forteller historien om det å være annerledes. Den tar også for seg ulike typer familier og familieforhold, og stiller disse opp mot hverandre. En overbeskyttende og hjelpsom familie og en annen som lar barna leve sitt eget liv, redd for å sette grenser.

Denne boken er en bok som må leses! Og jeg tror du kommer til å tenke annerledes på blant annet mental helse etter å ha lest denne. Denne boken er en slik bok som vokser seg på deg, som du først synes er helt ok men som etterhvert fenger deg. Den vokser og vokser og tilslutt tar den opp så mye plass i deg at du ikke får puste. På en bra måte. Jeg er sikker på at du ikke kommer til å glemme den.

5 / 5

http://boknerd.blogspot.no/2015/03/dager-med-bla-himmel-av-jennifer-niven.html

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Before I die I want to know a perfect day.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Labels like "bipolar" say This is why you are the way you are. This is who you are. They explain people away as illness.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For a second, I think he's going to kiss me. For a second, I want him to.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

The air is full of things we aren't saying, and I wonder if he feels it too.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

What a terrible feeling to love someone and not be able to help them.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Sannheten er at jeg var syk, men ikke på noen lett forklarlig, influensaaktig måte. Min erfaring er at folk er langt mer medfølende dersom de kan se at du har det vondt, og for ørtende gang i livet skulle jeg ønske jeg hadde meslinger eller kopper eller en annen lettfattelig sykdom, for å gjøre det enklere for meg selv og også for dem. Alt ville ha vært bedre enn sannheten. Jeg stengte av igjen. Jeg ble helt tom. I det ene øyeblikket spant jeg rundt, i det neste slepte hjernen min seg i sirkel som en gammel, giktbrudden hund som prøver å legge seg ned. Og så sluknet jeg bare og sovnet, men jeg sov ikke sånn som man gjør om natten, Forestill deg en lang, mørk søvn der du ikke drømmer i det hele tatt

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"[...] sorry wastes time. You have to live your life like you'll never be sorry. It's easier just to do the right thing from the start so there's nothing to apologize for."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I love: the way her eyes spark when we're talking or when she's telling me something she wants me to know, the way she mouths the words to herself when she's reading and concentrating, the way she looks at me as if there's only me, as if she can see past the flesh and bone and bullshit right into the me that's there, the one I don't even see myself.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Worthless. Stupid. These are the words I grew up hearing. They're the words I try to outrun, because if I let them in, they might stay there and grow and fill me up and in, until the only thing left of me is worthless stupid worthless stupid worthless stupid freak.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

If only world leaders would get laid well and regularly, the world's problems might disappear.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Nå er Skam slutt. FOR GODT. Det nekter vi å godta, så her har vi samla en liste FULL av bøker for deg som elsker SKAM.


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Ungdomsbøker med ulike psykiske lidelser som tema


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når en bok er lest kan den kun oppfylle et krav. Kriteriene er som følger:

X En bok på mer enn 500 sider
X En romantisk klassikker
X En bok som det har blitt laget film av
X En bok som ble publisert i år
X En bok med et nummer i tittelen
X En bok skrevet av noen under 30
X En bok med ikke-menneskelige karakterer
X En morsom bok
X En bok skrevet av en kvinnelig forfatter
X Et mysterium eller en thriller
X En bok hvor tittelen kun er ett ord

X En novellesamling
X En bok hvor handlingen foregår i et annet land
X En bok som ikke er fiksjon

X En populær forfatters første bok
X En bok fra en forfatter du elsker som du enda ikke har lest
X En bok en venn har anbefalt deg
X En bok som har vunnet en pris
X En bok basert på en sann historie
X En bok fra bunnen av leselista di
X En bok moren din elsker
X En bok som skremmer deg
X En bok som er over 100 år gammel
X En bok du velger å lese kun ut i fra coveret
X En bok du egentlig skulle ha lest i løpet av skolegangen, men aldri fikk lest
X En memoir
X En bok som du fullfører på en dag
X En bok med antonymer i tittelen
X En bok hvor handlingen foregår et sted du alltid har ønsket å dra til
X En bok som ble utgitt året du ble født
X En bok som har fått dårlig omtale
X En trilogi
X En bok fra barndommen din
X En bok med et trekantdrama
X En bok satt til fremtiden
X En bok hvor handlingen foregår på en videregående skole
X En bok med en farge i tittelen
X En bok som fikk deg til å gråte
X En bok med magi
X En "graphic novel" (Litt usikker på hvordan dette oversettes til norsk, men betydningen er i alle fall et lengre tegneserieverk. Et Donald-blad blir her for kort, mens en pocket er litt mer i riktig gate.)
X En bok av en forfatter du aldri har lest noe av
X En bok du eier, men aldri har lest
X En bok hvor handlingen foregår i hjembyen
X En bok med et annet originalspråk
X En bok satt til juletider
En bok skrevet av en forfatter med samme initialer som deg
X Et skuespill
X En bannlyst bok
X En bok som er basert på, eller har blitt til en TV-serie
X En bok som ble påbegynt, men som du aldri leste ferdig


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noe koselig, men hjerteskjærende og morsomt.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker som ligner "Faen ta skjebenen" av John Green.

Stikkord: Dette er bøker som spiller på hele følelsespekteret. Du vil smile og gråte, og bøkene får deg til å tenke. Spesielle karakterer som du blir glad i. Kjærlighet. Lettlest.

Se flere bøker som ligner her:

http://www.goodreads.com/list/show/19203.If_you_love_John_Green_books_you_ll_love_these_books


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg leste i 2016


Godt sagt! (0) Varsle Svar

En bok anbefalt av bibliotek/bibliotekar
En bok som har stått på skal lese listen i lang tid
En bok basert på brev
En lydbok
En bok av en farget person
En bok med en av de fire årstid i tittelen
En bok som er en fortelling i en fortelling.
En bok skrevet av flere forfattere
En thriller om spionasje
En bok som har bilde av en katt på fremsiden
En bok hvor forfatteren bruker pseudonym
En bestselger fra en sjanger du sjeldent leser.
En bok som omhandler/skrevet av en person med uførhet
En bok om reiser
En bok med undertittel
En bok publisert i 2017
En bok som handler om monster/mystiske skapninger
En bok du har lest før og som garantert får deg til å smile
En bok om mat
En bok om karriereveiledning
En bok som har et "ikke mennesklig perspektiv"
En bok som har en rød rygg
En bok med handling i villmarken
En bok du likte da du var barn
En bok skrevet av en forfatter som er fra et land du aldri har besøkt
En bok som har karakterens navn i tittelen
En novelle fra krigstid
En "steampunk novel"
En bok skrevet av en upålitelig person/forfatter
En billedbok
En bok hvor karakteren har en annen etnisk bakgrunn enn deg
En bok som omhandler interresanne kvinner
En bok som går over to ulike tidsepoker
En bok som har en måned eller ukedag i tittelen
En bok som har et hotell som tema/ramme for fortellingen
En bok som handler om eller har "hotell" i tittelen.
En bok skrevet av en forfatter du beundrer
En bok som blir film 2017
En bok som handler om andre ferier/høytider, enn jul
En bok som er nr 1 i en serie du aldri har lest før
En bok du har kjøpt på reise
En bok anbefalt av en forfatter du liker
En bestselger fra 2016
En bok om flyktninger og/eller immigranter
En bok som har et familiemedlem/begrep i tittelen
En bok som handler om en eksentrisk karakter
En bok du har kjøpt på bruktbokmarked
En bok på 800 sider
En bok som er nevnt i en annen bok
En bok som handler om vanskelige temaer
En bok basert på mytologi
En bok fra en sjanger/undersjanger du aldri har hørt om før


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ei liste bestående av bøker jeg har lest i 2017.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

En liste bestående av alle bøkene jeg har lest i 2018.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvor mange eller få blir det i år


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fordi du ser meg" av Jennifer Niven
 • "Jeg og Earl og jenta som dør" av Jesse Andrews
 • "Nå er alt" av Amy Giles
 • "Sola er også en stjerne" av Nicola Yoon
 • "Bare du" av Anna Ahlund
 • "Bare i Brooklyn" av Una LaMarche
 • "Bare en dag" av Gayle Forman
 • "Audrey ut av mørket" av Sophie Kinsella
 • "Jeg håper noen kan høre meg" av Alice Oseman
 • "Slutten" av Mats Strandberg
 • "Kjemiske hjerter" av Krystal Sutherland
 • "Kan vi bare late som" av Camilla Sandmo
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver