Du lytter ikke

hva du går glipp av og hvorfor det betyr noe

av (forfatter) og Ann Høydalsnes (oversetter).

Gyldendal 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (2 terningkast.)

6 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Jarmo Larsens eksemplar av Du lytter ikke - hva du går glipp av og hvorfor det betyr noe

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Psykologi

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788205533295

EAN 9788205533295

Språk Bokmål

Sider 260

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 1 0 0 0

Bokomtaler

Dette er nok en viktig bok å få lest, uansett om man synes den er interessant eller ikke, for lytting det er visst gull verdt, både i familie- og næringslivet, i bedrifter der gode salgstall teller, i vennskap og i danning av vennskap, og ikke minst det å kunne lytte til en tilfeldig person man tilfeldigvis kan komme i prat med i hverdagen.

Selvom boken kan bli noe flat til tider og kanskje holde seg litt lenge på et område om gangen, spesielt når man har kommet halvveis, så tar den seg litt opp igjen i bokens siste del. Boken har mye viktig å komme med. Hvis den bare får en til å bli mer bevisst dette med å lytte til andre, prate mindre og lytter mer, så tror jeg man har kommet langt. Boken påpeker bl.a. viktigheten med lytting når det kommer til ensomhetens samfunn som vi lever i, der skjermer og dens slags gjør at dette øker i samfunnet, og forfatteren trekker linjer mellom ensomhet og de stadig økende selvmordstallene på verdensbasis (60% de siste 45årene), og her også kan lytting til disse personene være et godt forebyggende tiltak. Hun tar også fram andre interessante eksempler rundt det med skjerm, og peker til undersøkelser som viser at de som bruker mye skjerm også er mer ulykkelige. Videre påpeker hun ifølge en metaanalyse at de som spiller dataspill regelmessig har større risiko for å bli rammet av angst eller depresjon. Vi kan også lese noen interessante ting rundt mobilbruk og lytting.

Boken tar også frem en myte om at introverte skal være bedre lyttere enn andre, men det stemmer ikke i følge Murphy. Det kan nemlig være vanskeligere for dem, siden det ofte foregår så mye i deres hode at det rett og slett ikke er plass til så mye mer. Hun påpeker også at grunnen til at vi ofte glemmer navn kan være fordi vi fort kan bli litt for opptatt av å vurdere motparten, oss selv og hva vi skal si og hvordan vi skal framstå. En annen interessant faktor ifølge forfatteren er at sjarlatanere og bedragere ofte er gode lyttere. Hvorfor det er slik, kan du lese om i boken. Dette og mye mer om lytting finner man i denne til tider noe kjedelige, men allikevel nyttige og interessante boken om lytting, og det å være en god lytter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å lytte oppmerksomt er å finne ut hva noen har på hjertet, og vise at du bryr deg nok til å ville vite hva det er.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er viktig å understreke at å høre ikke er det samme som å lytte, men snarere er forløperen for det. Høring er passivt. Lytting er aktivt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

[...] evnen til å lytte oppmerksomt svekkes hvis du ikke gjør det ofte nok, akkurat som evnen til å lese oppmerksomt gjør det. Hvis du begynner å lytte til folk på samme måte som du skumleser overskrifter på en sladreside om kjendiser, vil du ikke oppdage poesien og visdommen som folk har i seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å lytte er mer en mental innstilling enn en huskeliste over hva du skal og ikke skal gjøre. Det er en svært spesiell ferdighet som utvikler seg over tid gjennom ordveksling med alle typer mennesker - uten noen agenda eller hjelpemidler dersom samtalen skulle ta en uventet eller upassende vending.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det som får oss til å føle oss aller mest ensomme og isolerte her i verden, er ikke først og fremst resultatet av en gjennomgripende traumatisk hendelse, men snarere gjentatte opplevelser av at ikke noe skjedde når noe positivt kunne ha gjort det [kunne ha skjedd?].

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Trygge mennesker blir ikke irritert over motstridende meninger og spyr heller ikke ut edder og galle på nettet for å imøtegå dem. Mennesker som er sikre på seg selv, sjikanerer ikke andre eller kaller dem idioter uten å vite hvem de er som personer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du kan ikke argumentere deg inn i kjærlighet, men å lytte oppmerksomt er den sikreste måten å skape et bånd på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det [tilknytningsteorien] er forestillingen om at vår evne til å lytte og knytte bånd til andre mennesker som voksne formes av hvor godt foreldrene våre lyttet til oss og forholdt seg til oss da vi var barn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Stille - introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke" av Susan Cain
  • "Tusen strålende soler" av Khaled Hosseini
Alle bokanbefalinger for dette verket