Gjennom eld og vatn

av (forfatter) og Liv Hatle (oversetter).

Bokvennen 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.80 (5 terningkast.)

25 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Øystein Ls eksemplar av Gjennom eld og vatn

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Noveller og fortelli

Lesedato

2011

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfattaren granska dei baltiske krønikene, og ho samla forteljingar som levde på folkemunne. Det er med utgangspunkt i dette materialet hun har skreve desse historiene. Dette er tre historier om personar med ei sterk vilje og dei vik ikkje ein tomme når det gjeld å fylgja si eiga overtyding. Det kosta dei dyrt.

Omtale fra forlaget

Ein ublid lagnad venta dei som fylgde si eiga indre røyst og ikkje lét seg styra av sedvane og av krav frå slekt og eige stand. Dei visste sjølve kva dei hadde i vente, men drivne av ein usløkkjeleg elskhug gjekk dei sine eigne vegar. Aino Kallas granska dei baltiske krønikene, og ho samla forteljingar som levde på folkemunne. Med utgangspunkt i dette materialet teikna ho dei historiske personane slik at dei står fram livs levande for oss i dag. Dei språklege føredøma fann ho i Bibelen og salmebøkene, og ho gav fram stellin gane ein alderdomleg dåm. Alle personane har ein sterk vilje, og dei vik ikkje ein tomme når det gjeld å fylgja si eiga overtyding. Det kosta dei dyrt. Barbara von Tisenhusen, Presten i Reigi og Vargbrura er her samla under tittelen Gjennom eld og vatn. Dei er alle tre hovudpersonar i kvar si bok. Barbara levde på 1500-talet, dei to andre på 1600-talet.

Bokdetaljer

Forlag Bokvennen

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788274882157

EAN 9788274882157

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1500-tallet 1600-tallet

Omtalt sted Finland

Språk Nynorsk

Sider 220

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Dette er ei samling av tre kortromanar frå den finske forfattaren Aino Kallas. Kallas gifta seg med ein estlendar, budde mange år i Estland, og tilfanget til mange av bøkene sine fekk ho igjennom gamle estiske historier. Slik er det også med historiene i denne boka, som er basert på hendingar frå 1500- og 1600-talet.

Felles for dei tre kortromanane er at dei handlar om menneske som på ein eller annan måte bryt med normene i samfunnet, og må lide for det. Ein kan vel til ein viss grad seie at Kallas stiller opp motsetnadar mellom natur, kjærleik, overtru og mørkemakter på den eine sida, og kristendom,samfunnsnormer og øvrigheita på den andre sida. Noko eg stussa litt over er at historiene knapt nok involverer etniske estlendarar, eller «ikkje-tyskerar» som dei konsekvent blir omtala som i boka, men at persongalleriet i stor grad er av utanlandsk ætt.

Av dei tre historiene i boka, «Barbara von Tisenhusen», «Presten i Reigi» og «Vargbrura» tykte eg dei to siste var klart betre enn den fyrste, og skal eg velge ut kva for ei som var best så blir det nok «Presten i Reigi» med knapp margin. Men alle forteljingane gjorde inntrykk, dette er god forteljarkunst.

Språket er i ein divisjon for seg sjølv. Eg veit ingenting om den språklege stilen i originalverket, men oversetjaren Liv Hatle har valt ein gamalmodig nynorsk som stend særs godt til stemninga i historiene. Berre unntaksvis er det fraseringar som bryt med denne stilen. Rett og slett ein fest å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Men kvar skal du gjera av kjærleiken, du menneske født av ei kvinne, når han kjem med all si tyngd? Vil du stengje honom inne i eit muslingskal og kasta det på havsens djup?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men når himmellekamane, som alt frå skapinggsstunda er tenkte til å fylgja faste krinslaup, gløymer lovene sine og endrar skapnad, kva skal ein då tru om manneætta som støtt har hatt ein vaklande hug?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men om munnen hennar var vakker og lippene var struttande og raude, so opna ho dei sjeldan, for ho høyrde ikkje med til dei kvinnene som fer med slarv på torget eller sit på troppene sine som duver på mønet og samlar på gysjer. Men ho visste at togn var ein prydnad for ei dygdefull kvinne.
(Presten Paavali skildrar Catharina, kona hans)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Eg var som snarast innom Haugenbok, og oppdaga at Kjartan Fløgstad sin "Fyr og flamme" var til sals til ein særs rimeleg pris. Må ha. Sidan eg først hadde bestemt meg for å kjøpe noko, skrolla eg like godt igjennom diverse tilbodssider for å sjå om eg fann andre bøker eg ynskjer meg til nedsatt pris, fann to til, la dei i handlekorga og betalte.

Først då eg fek ordrestadfestinga på e-post såg eg det: titlane eg hadde valt hadde det til felles at dei dreier seg om eld på ein eller annan måte. Tilfeldig, eller har undermedvitet fått meg til å velge titlar med tematisk slektskap? Artig uansett.

Etter dei første tre så utvider eg lista etter kvart med fleire heite titlar eg har lest / skal lese.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ariadne av Kreta" av Irmelin Munch
 • "Arvtakerne" av William Golding
 • "Fortellinger fra Odessa" av Isaak Babel
 • "Himmelsk harmoni" av Péter Esterházy
 • "Musikk og stillhet" av Rose Tremain
 • "På svøm-to-fugler" av Flann O'Brien
 • "Nostalgien - roman" av Mircea Cartarescu
 • "Orbitor - kroppen" av Mircea Cartarescu
 • "På en dag som denne" av Peter Stamm
 • "Kain" av José Saramago
 • "Setningsskade - roman" av Lajla E. Lorentzen
 • "Kongespeilet" av Anton Wilhelm Brøgger
Alle bokanbefalinger for dette verket