De elendige. Bd. 1

av (forfatter).

Gyldendal 1974 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.29 (42 terningkast.)

158 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Gros eksemplar av De elendige. Bd. 1

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romaner

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Handlingen er konsentrert om tukthusfangen Jean Valjean. Møtet med den evangeliske presten Monseigneur Myriel, gjenoppvekker styrken og motet i ham, og han lykkes i å arbeide seg opp sosialt. Men for å bli åndelig gjenreist, må han gi avkall på sin sosiale status og gå i tukthus igjen, for å redde en uskyldig anklaget. Først på dødsleiet blir hans gjenreisning fullbyrdet. Romanen fra 1862 er forfatterens mest kjente.

Omtale fra forlaget

Handlingen er konsentrert om tukthusfangen Jean Valjean. Møtet med den evangeliske presten Monseigneur Myriel, gjenoppvekker styrken og motet i ham, og han lykkes i å arbeide seg opp sosialt. Men for å bli åndelig gjenreist, må han gi avkall på sin sosiale status og gå i tukthus igjen, for å redde en uskyldig anklaget. Først på dødsleiet blir hans gjenreisning fullbyrdet. Romanen fra 1862 er forfatterens mest kjente.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 1974

Format Innbundet

ISBN13 9788205056565

EAN 9788205056565

Serie Mesterverk fra verdenslitteraturen 1-36

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Frankrike

Språk Bokmål

Sider 447

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

19 18 3 2 0 0

Bokomtaler

I natt avsluttet jeg historien om Jean Valjean og de andre elendige. En forferdelig tid i Frankrike med revolusjon etter revolusjon der det å klare seg selv best mulig var det viktigste. Les Miserables er musikalen og boka gjør historien komplett. Bør leses av dem som bare har sett musikalen på film.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Herr Myriel måtte finne seg i samme skjebne som alle nyankomne i en liten by der mange tunger taler, men få hoder tenker.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Enten det er riktig eller galt, har det som sies om folk, ofte like stor innflytelse på deres liv og særlig på deres skjebne, som det de gjør.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

... man leser ikke ustraffet tåpelige bøker.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Pariseren er blant franskmennene det samme som ateneren var blant grekerne. Ingen sover bedre enn han, ingen er mer åpenhjertig lettferdig og lat enn han, ingen ser ut til å kunne glemme så lett som han, men en skal bare ikke være for trygg. Han kan nok være inderlig likeglad med alt, men hvis æren står på spill, kan han bli grepet av et vidunderlig raseri. Gi ham en lanse, og han lager en10. august, og gi ham et gevær, så får de et Austerlitz. Han er Napoleons faste støttepunkt og Dantons siste tilflukt. Gjelder det fedrelandet, da melder han seg under fanene. Gjelder det friheten, da bygger han barrikader av brusteinene. Er først timen inne, da vokser mannen fra forstedene. Denne lille mann reiser seg med et skremmende utrykk i øynene, pusten hans blir som en storm, og ut av denne spinkle brystkassen stiger det et uvær som kunne få Alpene til å vakle. Det er ved hjelp av mannen fra forstedene at revolusjonen, sammen med arméene, beseirer Europa. Hans store glede er å synge. Sammenlign hans sang med hans temperament, så får De se! Så lenge han bare synger Carmagnolen, velter han bare Ludvig XVI. Få ham til å synge Marseillaisen, og han befrir verden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En kan ikke mere hindre tankene fra å vende tilbake til en idè, enn å hindre havet fra å vende tilbake til en strandbredd. Matrosen kaller dette tidevannet, den såre av sinn kaller det for samvittighetsnag.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hun var mere sjel enn legeme. Hennes skikkelse syntes skapt av skygge, neppe legeme nok til et menneske; en smule stoff som omgav et lys; et påskudd for at en sjel oppholdt seg på jorden.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Når en sjel er full av mørke, synder den. Men skylden hviler ikke på den som synder, men på den som skaper mørket.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det var på den tid da politimester Anglès avsluttet en fortrolig spesialrapport til kongen om Paris' forsteder med følgende linjer: All ting tatt i betraktning, Deres Majestet, har en ikke noe å frykte av disse mennesker. De er så sorgløse og likeglade som katter. Den lavere klasse i provinsen er nok urolig, men den i Paris er det ikke. Mennene er alle sammen ganske små. Det måtte stå to av dem oppå hverandre for at de skulle bli like høye som en av Deres Majestets grenaderer. Det er intet å frykte fra hovedstadens befolkning. Det er verd å legge merke til at dens gjennomsnittshøyde er gått ytterligere nedover de siste femti år, og pøbelen i Paris' forsteder er mindre enn før revolusjonen. Den er ikke farlig. Kort sagt, det er nok pøbel, men snill pøbel.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er en vertshusholders plikt, sa han en dag til henne, lavmælt og inntrengende, - å skaffe hvem som helst mat, hvile, lys, varme, skitne lakener, lopper og latter og godt humør. Det er å stanse alle som kommer forbi, tømme de slunkne punger og lette de fulle forsvarlig, ta høflig imot familier som er på reise, plyndre mannen, plukke kona, ribbe ungen - skrive regning på åpent vindu, lukket vindu, peisekrok, lenestol, stol, krakk, skammel, dundyne, madrass og sengehalm - vite hvor mye det sliter på speilet å bruke det, og føre det på regningen. For svingende, han skal la den reisende betale for alt, om det så er de fluene bikkja hans eter!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det blir aldri mangel på gamle kjerringer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøkene som blir referert til i OITNB! Minus et par fagbøker jeg ikke gadd å legge til (ikke var det plass heller!) ;)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Gode innganger til fransk litteratur, ifølge Sølvbergets Yngve B. Anda og NRKs Jostein Gjertsen. (Podcast fra Sølvberget)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "De elendige. Bd. 2" av Victor Hugo
  • "Burgers datter" av Nadine Gordimer
  • "Vår felles venn" av Charles Dickens
  • "Forbrytelse og straff. Bd. 2" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Pickwick-klubben 2" av Charles Dickens
  • "Arvesynd" av P.D. James
  • "Den gode jord" av Pearl S. Buck
  • "Klosterkrønike" av José Saramago
  • "Katharina Blums tapte ære - eller" av Heinrich Böll
  • "Pickwick-klubben 1" av Charles Dickens
  • "Gunhild" av Ragnhild Magerøy
  • "Martingale-mordet" av P.D. James
Alle bokanbefalinger for dette verket