Stille

introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke

av (forfatter) og Børge Lund (oversetter).

Pax 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.78 (73 terningkast.)

298 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Foxylibrarian85s eksemplar av Stille - introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Sakprosa

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Vi lever i en tid som dyrker selvrealisering og selvhevdelse. Det er den utadvendte, den som hever røsten, som blir tilgodesett oppmerksomhet. Det er dette som er idealet. Vi må vise oss frem, fortelle om bragder og ambisjoner, fremheve vårt potensiale, skaffe oss oppmerksomhet ved å bidra i alle slags diskusjoner eller konkurranser. Og, selvsagt, idealet er også å være helt og fullt til stede med sin selvfremstilling på twitter og facebook. Men ikke for alle, ikke for den innadvendte. Den innadvendte er kjennetegnet ved at hun foretrekker å jobbe alene fremfor i gruppe, hun lytter fremfor å snakke selv, vil heller ta et glass vin i stille omgivelser med noen få enn å gå på mottagelser og middager med mange. Den innadvendte søker ro og stillhet, og trenger mindre stimulanse enn andre. Men hun er nyskapende og kreativ, og veldig ofte en god leder!

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788253036472

EAN 9788253036472

Språk Bokmål

Sider 350

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

13 36 19 5 0 0

Bokomtaler

Susan Cain's book on introversion gave me a such a witty and informative overview of the topic that I could wish for. I enjoyed in particular her treatment of the "myth of charismatic leadership" where she documents that leadership is too often confused with extrovert salesmanship, whereas many actual chief executives belong to the silent type. Herself a graduate of Harvard Law School, Cain's report on the more hilarious aspects of its companion Business School is particularly poignant. The less entertaining middle part of the book concerns the scientific evidence for the introvert/extrovert dichotomy, while the last third of the book concerns the challenges introverted people meet in the workplace, in relationships and in families with children. Here Cain makes good use of cases from her own practice and provides generous amounts of advice. My only serious objection is her failure to see that high levels of introversion among people might be connected to authoritarianism, while freedom of speech stimulates extroverted behavior. But all in all this is book on social psychology that is well worth reading.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Har du noengang hørt noen utbasunere med stolt trygghet i stemmen at: "Nei, dere skjønner, jeg er introvert, jeg!" ?
Ihvertfall har ikke det skjedd særlig ofte, tenker jeg? Ikke det nei? Nei, skulle du sett på makan...
Selv psykolog Peder Kjøs sitter der litt sånn tankefull og beskjemmet på VGs nettsider idag og må bare konstatere at:" Det er tabu å være introvert asosial."
Hah! Det kunne jeg sagt for førti år siden, og jeg er ikke psykolog engang! Nuvel, nå skal jeg ikke la meg rive med her, men tusler herved målbevisst mot sakens kjerne:

Susan Cain er en av disse modige forfatterne som går mot strømmen, og ettergår begrepene introvert og ekstrovert litt nærmere etter i sømmene. Ingen av oss er vel fullstendig det ene eller det andre, - men en overvekt på den ene eller andre siden kjennetegner de fleste av oss. For ordens skyld er introvert det samme som litt innadvendt, mens ekstrovert står for det mer sosialt akseptable utadvendt.
Boka starter med å ta for seg hvordan og hvor dette idealet med å være utadvendt, selvselgende og pratevillig egentlig oppstod i nyere tid, før hun forsøker å finne ut om ledere som er utadvendte nødvendigvis er bedre i sin stilling enn de mer stillfarende. Hun har gjort grundig forarbeid,- en innadvendt verdig, vil jeg si,- og krydrer det hele med ny og interessant forskning på området.
Videre retter hun søkelyset på det evigvarende mantra om gruppearbeid, og hvordan det istedet for å fremme kreativitet, istedet i mange tilfeller kan bli en hemmer for ideflyt og nytenkning.
I andre del av boka ser hun nærmere på temperamentet vi er født med, og hvilke begrensninger og muligheter dette gir oss på livsveien, og hvordan dette kan avsløres på ganske små barn.

Hun fremmer flere interessante spørsmålsstillinger, som vi heldigvis får svar på:
Hva med Rosa Parks, og andre kjente personligheter som har gitt sine bidrag til historiebøkene, - hvilket temperament var det født med? Og finanskrasjene, - kan det relateres til begrepene innadvendt og utadvendt? Hva med universitetene som utdanner fremtidige verdensledere, - hvilket ideal har de nedlagt i sin undervisning? Og finnes det nasjoner som enten er introvert eller ekstrovert?
Jeg koste meg med denne faktaboka fordi den er grundig og godt skrevet, og bygd opp på en oversiktlig måte. Spesielt interessant er delene om biologi og hvordan kommunikasjon mellom utadvendte og innadvendte er helt forskjellig.
I siste del av boka får leseren ny forskning og tips til bedre forståelse hvis man har et barn eller en partner som er innadvendt. Dette blir gjort på en måte som ikke sykeliggjør dem som ikke stiller seg først i køen (hurra, er det mulig?) og hun poengterer flere ganger at det ikke er bedre å være det ene framfor det andre av introvert vs ekstrovert, men at begge er like verdifulle på hver sin måte.
Det som likevel står igjen Susan Cain, er stoltheten du gir oss innadvendte med boka di. Vi få hele tida høre at vi må åpne opp og bli noen andre enn vi er, - ja selv jobbannonser etterspør kun det utadvendte idealet, og ser helt bort fra alle muligheter og ressurser som ligger i det å være ettertenksom, reflektert og litt tilbakeholden.
Takk for at du tok deg tid til å skrive denne gullklumpen av ei bok, som jeg kommer til å slå opp i og lese høyt fra for alle dem som duknakket går rundt og mumler at: Jeg er dessverre litt innadvendt, men prøver å jobbe med det...
Terningkast 5 på en sånn litt overskyet dag, der bjørka såvidt har fått et aldri så lite gulskjær helt ytterst på bladene sine.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er den mest omfattende boken jeg har lest om introverte; sterke og svake sider - og det er lett å kjenne seg igjen. Det er mulig den amerikanske kulturen er enda litt mer "ekstrovert" enn den norske, og det er mulig Cain som introvert er særlig opptatt av å fremstille introverte i et positivt lys, men jeg mener boken er viktig også i Norge. Jeg håper mange leser den, både ekstrovert og introverte, og at den kan være med på fremme større forståelse for den enkeltes medfødte personlighetstrekk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg leste den norske oversettelsen av boken. Den amerikanske forfatteren skriver: "«Vi ser på oss selv som en nasjon med ekstroverte – noe som betyr at vi har tapt av syne hvem vi egentlig er. Alt etter hvilken studie man går ut fra, er mellom en tredel og halvparten av alle amerikanere introverte. Ettersom USA er blant de mest ekstroverte nasjonene, må tallet være minst like høyt i andre deler av verden. Med andre ord gjelder det en av to eller to av tre mennesker du kjenner. Hvis du ikke er introvert selv, er du sikkert sjef for, gift med eller i et forhold med en som er det. Synes du denne statistikken er overraskende, er det sannsynligvis fordi så mange later som de er ekstroverte. Skap-introverte går ubemerket rundt på lekeplasser, i skolegården og i næringslivets korridorer.» Link til et innlegg på bloggen min.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg liker boken godt. Det er interessant å lese om ulike personlighetstrekk, som det introverte og det ekstroverte. Spesielt er det interessant ift om trekkene kan knyttes til biologi. Når det gjelder det sosiokulturelle persektivet beskrives dette ift det amerikanske samfunnet, slik jeg ser det i hvert fall. (Kanskje fordi min jobb er knyttet til små barn og det antagelig er mer rom for det individuelle hos de under skolealder enn senere i livet).

Forskningen understreker forfatterens budskap, slik sett opplever jeg ikke dette som en fagsterk bok. Likevel vil jeg anbefale boka; den er lett å lese og den gir mye å reflektere over. Jeg kjenner at jeg favner min egen introverte side enda lettere.

For meg er det som nevnt dette med at personlighetstrekk knyttet opp mot biologi som er spennende. Jeg liker også godt kapittelet som dreier seg om barn, livet og så videre. Der er det mye godt å hente ift refleksjon omkring f.eks tilpasset opplæring i skolen.

Alt i alt, verdt å lese.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Leser dennen på norsk på oppfordring fra en av mine sønner for å forstå ham bedre. Kjenner igjen mye av meg selv i tillegg, og også flere av mine familiemedlemmer...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"It's not that I'm so smart," said Einstein, who was a consummate introvert. "It's that I stay with problems longer."

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Finland er kjent som en introvert nasjon. En finsk vits: Hvordan vet du at en finne liker deg? Han stirrer på dine sko istedenfor sine egne.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Bill Gates is never going to be Bill Clinton, no matter how he polishes his social scills, and Bill Clinton can never be Bill Gates, no matter how much time he spends alone with a computer.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Whoever you are, bear in mind that appearance is not reality. Some people act like extroverts, but the effort costs them in energy, authenticity, and even physical health. Others seem aloof or self-contained, but their inner landscapes are rich and full of drama. So the next time you see a person with a composed face and a soft voice, remember that inside her mind she might be solving an equation, composing a sonnet, designing a hat. She might, that is, be deploying the powers of quiet.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Fornøyelse er det som skjer på grensen mellom kjedsomhet og angst, idet utfordringene er nøyaktig på nivå med personens handlekraft.
Mihaly Csikszentmihalyi

Godt sagt! (8) Varsle Svar

In our house, reading was the primary group activity. On Saturday afternoons we curled up with our books in the den. It was the best of both worlds: you had the animal warmth of your family right next to you, but also got to roam around the adventure-land inside your own head.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Slik jeg ser det, er løsningen ikke å slutte å samarbeide ansikt til ansikt, men å viderutvikle måten vi gjør det på, For det første burde vi aktivt etterstrebe symbiotiske forhold mellom introverte og ekstroverte der lederskap og andre oppgaver fordeles etter temperamentet og de sterke sidene de har fra naturens side. Forskning viser at team med en sunn blanding av introverte og ekstroverte er den mest effektive, og det samme gjelder mange lederstrukturer.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

The same person who would never raise his hand in a lecture hall of two hundred people might blog to two thousand, or two million, without thinking twice.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vi må også skape settinger der folk får sirkulere fritt i et skiftende kaleidoskop av interaksjoner og forsvinne inn i sine private arbeidsavlukker når de trenger å konsentrere seg eller bare vil være alene. Våre skoler burde trene opp barnas samarbeidsferdigheter - samarbeidslæring kan være effektivt når det praktiseres riktig og i moderate mengder - men også gi dem den tiden og opplæringen de trenger for å kunne øve målbevisst på egen hånd. Det er også enormt viktig å skjønne at mange mennesker - spesielt introverte som Steve Wozniak - er avhengige av ekstra fredelige og avsondrete omgivelser for å kunne prestere maksimalt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Introverts, in contrast, may have strong social skills and enjoy parties and business meetings, but after a while wish they were home in their pajamas. They prefer to devote their social energies to close friends, colleagues, and family. They listen more than they talk, think before they speak, and often feel as if they express themselves better in writing than in conversation. They tend to dislike conflict. Many have a horror of small talk, but enjoy deep discussions

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

The Fault in our Stars- John Green
The BFG- Roald Dahl
The Little Prince- Antoine de Saint-Exupéry
Mom & Me & Mom- Maya Angelou
The Opposite of Loneliness- Marina Keegan
The Fountainhead- Ayn Rand
The Remains of the Day- Kazuo Ishiguro
Naughts and Crosses- Malorie Blackman
Love Letters to the Dead- Ava Dellaira
Tiny Beautiful Things- Cheryl Strayed
Quiet- Susan Cain
Just Kids- Patty Smith
The Shadow of the Wind- Carlos Ruis Zafón


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lest i 2016


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Stillhet i støyens tid - gleden ved å stenge verden ute" av Erling Kagge
 • "Tenke, fort og langsomt" av Daniel Kahneman
 • "Folkelesnad - essay" av Agnes Ravatn
 • "Operasjon sjølvdisiplin" av Agnes Ravatn
 • "Aldri, aldri, aldri" av Linn Strømsborg
 • "Fiolinane - roman" av Jan Roar Leikvoll
 • "Sjarmen med tarmen - om et av kroppens mest undervurderte organer" av Giulia Enders
 • "Hvis du vil" av Helle Helle
 • "Unnskyld - roman" av Ida Hegazi Høyer
 • "Parissyndromet" av Heidi Furre
 • "Merkelig vær i Tokyo" av Hiromi Kawakami
 • "Stillstand - sivilisasjonskritikk på lågt nivå" av Agnes Ravatn
Alle bokanbefalinger for dette verket