Cape Town

i regnbuens tid

av (forfatter).

Cappelen Damm 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.94 (18 terningkast.)

39 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Terje Mathisens eksemplar av Cape Town - i regnbuens tid

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Reiseskildring

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Søf-Afrika er forfatterens andre hjemland. Her tar han oss med rundt i sin favorittby, Cape Town. Boka er en kulturpolitisk reiseskildring av byens dramatiske historie og samtid, men også av byens mat, vin, musikk og litteratur.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788202328627

EAN 9788202328627

Omtalt sted Sør-Afrika

Språk Bokmål

Sider 243

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 11 4 0 0 0

Bokomtaler

Det er få man lærer så mye av som Tomm Kristiansens bøker. Les hans bøker som " Langs myrraveien", "Mørk safari - Beretningen om Henry M. Stanley", "På parfymefloden og andre reiser" og "Afrika - en vakker dag" for å nevne noen, så skjønner du.
I Cape Town i regnbuens tid gjør Tomm Kristiansen det han kan aller best – fortelle historier fra Afrika. Leserne blir med på tur til hans andre hjem - Cape Town i Sør-Afrika. Vi rusler rundt i bydelen District Six – der Cape Town jazzen har sitt opphav, shopper i homsenes bydel Waterkant og beundrer de fargerike husene i Bo Kaap. Leseren får ta del i maten, vinen, musikken og litteraturen, og vi er med på gudstjeneste i en av townshipene - som er de reneste blueskonserter med firstemt sang. Raseskillets Cape Town blir beskrevet og Robben Island besøkt. Dette er en kulturhistorisk reiseskildring der politikk og geografi står sentralt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fantastisk fortellerglede!

Tidligere har jeg lest og omtalt fem av Tomm Kristiansens bøker i min blogg. Etter "Afrika - et vakkert land" fikk jeg nemlig for alvor opp øynene for dette fantastiske fortellertalentet, og har i tur og orden tatt fatt på hans tidligere utgivelser.

Boka om Cape Town utkom i 2011, og inneholder noe historisk stoff om Sør-Afrika som man langt på vei også finner i "Fra Mandelas land". Resten handler om Cape Town i nyere tid - nærmere bestemt fra løslatelsen av Mandela og frem til i dag.

"Det var her rasismen ble til, fra den dag den første hollender lot ankeret falle i 1652, og det var her regnbuenasjonen ble til da Nelson Mandela gikk ut av fengselsporten og fire år senere steg opp på parlamentets talerstol som landets første svarte president.

Landets historie er blitt til i Cape Towns gater og i byens hus. Du kan gå gjennom gatene uten å ane hvilke historier de gjemmer, hvilke hemmeligheter som finnes bak dører og porter. Gjennom årene har det slitte bykartet mitt fått sjel. Jeg har hørt historiene og lest bøkene om hva som hendte, hvordan Norge spilte en bemerkelsesverdig rolle i kampen mot apartheid, nettopp her. Slavenes kamp, og hvor de levde. District Six hvor capejazzen ble til, og hvor er den nå?

Det er utgitt fremragende guidebøker for Cape Town og byens distrikter. Denne bok erstatter ikke dem. Jeg vil heller fortelle historien og alle historiene for at flere skal se hvorfor byen er blitt som den er, og hva som skjuler seg av ånd og politikk, lidelse og kamp, liv og røre, tone og rytmer. Jeg har vært her nok til å ha hørt både røverhistoriene og beretninger som griper deg om hjertet.

Derfor er det ikke restauranter, shoppingsentre og barer jeg inviterer til. Dem finner du selv. Jeg er her for å fortelle det du ikke ser." (fra innledningen på side 8)

Og det er nettopp dette som er hemmeligheten bak Tomm Kristiansens fortellinger: de griper deg om hjertet og han forteller om alt du ikke kan finne ut av selv. Han har bodd i Sør-Afrika, og har ikke funnet frem til sine historier som ordinær turist.

Vi blir kjent med alt fra vinlandet Sør-Afrika til homsebyen Cape Town, alt fra helvetesøyas historie (bedre kjent som Robben Island, der Mandela tilbrakte de fleste av sine fengselsår, øya det er umulig å rømme fra, selv om den bare ligger syv km fra land) til townshipen, karnevalet og de fattiges skrekk-street. Kristiansen skriver også om skolemassakren i Soweto i 1976, hvor 15 000 skolebarn protesterte mot apartheid-regimet, og som endte i et blodbad hvor hvite politistyrker slaktet dem ned for fote. Kanskje den historiske hendelsen som i størst grad engasjerte den vestlige verden i kampen mot apartheid?

Det er først og fremst overgangen fra apartheid-styre til frie demokratiske valg jeg synes er aller mest interessant i denne boka - selv om alle de andre historiene om f.eks. hvorfor enkelte miljøer trekker ut sine fortenner er interessant nok. I kapittelet som Kristiansen har kalt "Forfatternes Cape Town" forteller han om dette:

"1993. Fortsatt var landet styrt av de hvite, med de satt på oppsigelse og unge mennesker visste at de levde i en historisk tid. De leste heller Nadine Gordimer og Andre Brink. Det var der de kunne forstå sin samtid og tolke tidens tegn. Den politiske volden i de svarte bydelene hadde aldri vært verre enn nå. Det var episoder og slag. I Johannesburg dundret tilhengere av det zulubaserte Inkathapartiet sammen med ANC-tilhengere i byens svarte bydeler der de fleste var xhosaer. Var det politisk oppgjør mellom ideologier eller var det et etnisk sammenstøt? I virkeligheten var det sikkerhetspolitiet som hadde betalt frustrerte og fattige fremmedarbeidere, alle zuluer fra Natal, for å slakte ned de fastboende. De skulle gjøre landet umulig å styre, og velte de pågående grunnlovsforhandlingene. Det tettet seg til etter hvert som valget nærmet seg. Hvite ungdommer kastet seg inn i forberedelsene. De var på fremtidens parti, som også var Nelson Mandelas parti. De elsket mannen. Han var deres, selv om hudfargen var en annen. Ja, de så knapt at han var svart lenger." (side 224)

Det er intenst levende historier som fortelles i denne boka, som jeg slukte fra perm til perm. Her får alle sin del, enten man er interessert i historie, kultur, politikk, religion - fra fortid eller nåtid - og det er rikelig med historier om stedets musikk og også litteratur. Underveis savnet jeg Tomm Kristiansens stemme (alle de foregående bøkene har jeg hørt som lydbøker med forfatteren selv som oppleser), men jeg hadde likevel ingen problemer med å høre hans stemme inne i mitt eget hode. Dagsrevy- eller reporterstemmen hans, for å si det sånn. Jeg kommer til å fortsette å lete etter tidligere utgivelser av ham, og min ambisjon er å lage en fullstendig omtale-bibliografi over alle hans utgivelser. Dessverre er mange av hans bøker ikke helt enkle å få tak i lenger ... I alle fall - her blir det terningkast fem!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hører stemmen til Tomm Kristiansen når jeg leser hans bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig nyttig som litterær ferieplanleggjing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Norske utposter - nordmenn utenfor allfarvei" av Fredrik Larsen Lund
  • "Før flommen - en reise i Talibans skygge" av Sigurd Falkenberg Mikkelsen
  • "Optikeren på Lampedusa" av Emma Jane Kirby
  • "Afrikanske fortellinger" av Tomm Kristiansen
  • "Alt du elsker, skal brenne - på innsiden av den hvite nasjonalismens gjenfødelse i USA" av Vegard Tenold Aase
  • "Fra Mandelas land - en fortelling om frihet" av Tomm Kristiansen
  • "Presidentens mann - oppdrag Sør-Sudan" av Tomm Kristiansen
  • "Fridtjof Nansen - mannen og verden" av Carl Emil Vogt
  • "Egner - en norsk dannelseshistorie" av Anders Heger
  • "501 store forfattere" av Julian Patrick
  • "India på 200 sider - fra de eldste tider til dagens stormakt" av Torbjørn Færøvik
  • "Pyramidene i Tucume" av Thor Heyerdahl
Alle bokanbefalinger for dette verket