Hærverk

av (forfatter) og Johan Fredrik Grøgaard (oversetter).

Cappelen 2001 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.33 (18 terningkast.)

71 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Eriks eksemplar av Hærverk

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

København i 20-årene. Ole Jastrau er journalist, en radikal litterat hvis tilværelse styres mellom hjemmet, avisredaksjonen og byens barer. Han beslutter å gå i hundene. Dette er romanen om hvordan han lykkes. I en tåke av jazz, erotikk og alkohol skjener han vekk fra all deltagelse i verdens skjeve gang.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2001

Format Heftet

ISBN13 9788202147488

EAN 9788202147488

Serie Cappelens klassikere

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted København

Språk Bokmål

Sider 393

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 6 3 0 0 0

Bokomtaler

For én gangs skyld ble jeg positivt forbløffet av å lese en roman, det er ikke så ofte det skjer. Denne romanen er mest kjent for alkoholismen og beskrivelsen av dette i det enkelte tilfelle av den stakkars hovedpersonen som jeg forstår er ganske lik forfatteren selv.

Men det er flere aspekter av denne historien/beskrivelsen enn alkoholisme - man kan nesten si at denne romanen reiser eksistensielle spørsmål. Om hovedpersonen IKKE hadde falt inn i drikkingen hadde han levd det samme tomme livet til han enn døde, slik vi alle gjør til slutt.

Det meningsløse med å fylle det tomme livet med alkoholisme i tidens råtne tann er fantastisk beskrevet her; og setningene/beskrivelsene selv er ofte enestående og lyrisk. Terningkast 6 fra meg....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En klassiker om å være i alkoholens vold. Da jeg leste den som ung var jeg rystet og fascinert, da jeg nyleste den på mine eldre dager fant jeg den anmassende og frastøtende. Med unntak av diktet om angst, som jeg tror er sitert på tittelbladet, og som setter ord på en erfaring jeg inntil jeg leste Hærverk trodde jeg var alene i verden om å ha.

Slik går det:

Asiatisk i Vælde er Angsten.
Den er modnet med umodne Aar.
Og jeg føler det dagligt i Hjærtet,
som om Fastlande dagligt forgaar.

Men min Angst må forløses i Længsel
og i Syner af Rædsel og Nød.
Jeg har længtes mod Skibskatastrofer
og mod Hærværk og pludselig Død.

Jeg har længtes mod brændende Byer
og mod Menneskeracer på Flugt,
mod et Opbrud, som ramte Alverden,
og et Jordskælv, som kaldtes Guds Tugt

Oppdatering: Via en tredje juledagslenke hos Steffen Kverneland er jeg blitt oppmerksom på forarbeidet til diktet:

http://politiken.dk/kultur/boger/ECE2185276/professor-om-tom-k-fund-det-er-altsaa-bare-en-kladde/

Det er jo en råere og mer begrenset versjon. Det ferdige diktet kan vel regnes som resultat av en slags sublimering, om ikke i streng Freudiansk forstand...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sterk roman om alkoholens forbannelse

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Drukkenskap i litteraturen. Bøker der romanfiguren drikker, alkoholrus skildres eller alkoholbruk på en eller annen måte er tema.
Listen er inspirert av Fredrik Wandrups artikkel "Romanskikkelser som raver rundt i litteraturen", og starter med bøkene (eller forfatterne) han lister opp,
men jeg fyller på med alt som passer inn. Vet du om noe?


Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finnes på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med det beste innen tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt ut av oss som jobber her på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske islett. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier."

https://bergenbibliotek.no/inspirasjon/litteratur/til-kjernen/kjerneboker


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fredrik Wandrup er litteraturredaktør i Dagbladet. Han har lest mange bøker. I 2008 ga han ut en bok med 333 boktips. Boka er delt inn i 33 deler med kreative tema. Han har en lang twitter-melding på hver bok, men det han gjør veldig bra er å skrive om romanene på en personlig måte og uten å avsløre viktige deler av handlingen. Anbefaler.


Godt sagt! (3) Varsle Svar