Russland blir til

fra vikingene til Ivan den grusomme

av (forfatter).

Dreyers forlag 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.12 (8 terningkast.)

36 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Eriks eksemplar av Russland blir til - fra vikingene til Ivan den grusomme

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Hvorfor er Russland så forskjellig fra det øvrige Europa? Hvorfor har demokratiet hatt så store vanskeligheter med å slå rot i den russiske jord? Hvorfor anser russere flest seg som ulike fra oss øvrige europeere? Skal man nærme seg et svar, må man gå til historien.

Halvor Tjønn har skrevet den første bredt anlagte boka på norsk om Russlands tidlige historie. Det er en fortelling om fyrstene, menneskene og slagene som vevde det tidlige Russland sammen i et nasjonalt, økonomisk, sosialt og mentalt fellesskap.

Russland som stat ble dannet i tidlig middelalder av de skandinaviske vikingene. Forbindelsene med Europa var tette og gode. Da norske sagakonger hadde vanskeligheter på hjemmebane, var det store riket i øst det naturlige tilfluktsstedet for dem. Siden fulgte dramatiske hendelser som førte til at Russland og Vest-Europa skilte lag. I årene 1237-1240 feide det mongolske herjingstoktet over Russland og la mange av de praktfulle byene i aske. Det russiske middelalderriket ble nå en del av et enormt mongolsk verdensimperium med sentrum i Mongolia og Kina. Det skulle ta 200 år under mongolenes jerngrep før det igjen dukket opp noe som liknet på en selvstendig russisk stat. Denne staten fikk sitt sentrum i Moskva. I løpet av de neste hundre år lyktes det fyrstene i Moskva å bygge opp en mektig stat, men i stadig kamp mot mongolske og tatarske armeer, og mot den litauiske og den polske staten. Midt på 1500-tallet dukket det opp en hersker som igjen gjorde Russland til en europeisk stormakt. Han er blitt kjent som Ivan den grusomme.

Russland blir til er første bind i en trilogi om hele Russlands historie

Bokdetaljer

Forlag Dreyers forlag

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788282651271

EAN 9788282651271

Omtalt tid Middelalderen

Omtalt sted Russland

Språk Bokmål

Sider 490

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 5 1 0 0 0

Bokomtaler

Virkelig solid og interessant verk om Russland's spede start, gleder meg veldig til bind 2 og 3.

Jeg skrev til den utrolig dyktige forfatteren og spurte om når de neste bindene kom ut. Og fikk svar, For en gentleman. Og han holder på med dem, så de kommer. Men all researchen han må gjøre (saklig og korrekt som han er) tar det kanskje litt tid

Det var så facinerende lesning. Og man glemmer kanskje at det ikke bare Stalin og Hitler som var så barbarisk i historien. Jo de er ansvarlig for så mange millioner av liv. Men i middelalderen var til og med lederne med på de faktiske syke handlinger. De lagde til og med en sklie rett uti den islagte elven utenfor Moskva for å sende de uskyldige sivile ned, og utenfor hullet i isen sto soldatene og spiddet. Og Ivan den Grusomme elsket å ta del i torturen, personlig.

Men det er ikke bare bestialitene som er så interessant, jeg avskyr actionfilmer og skjønnlitterær vold. Men det er noe helt annet når det faktisk har skjedd.

Jeg hadde faktisk aldri sett det maleriet av Ivan den Grusomme der han har det hysterisk smertelige blikket, etter han oppdager hva han faktisk har gjort; drept sønnen med en jernstokk. Eneste personen han var glad i. Det er så rørende, og fælt, "hva er det jeg har blitt?"
Ilya Repin heter maleren. Så nå har jeg endelig fått en innrammet kopi på veggen. Problemet er at det knuser meg helt hver gang jeg ser det.

Går glipp av mye malerkunst-kunnskap, fordi det er litteratur og historie som er min lidenskap

Men tillegg til den uhyre bra boken, som må regnes som den definitive (for meg) boken om Russlands begynnelse, akkurat som Ian Kershaws Hitler-biografi og Roy Jenkins Churchill biografi, takker jeg han for dette maleriet (som pryder forsiden av boken)

Her en link til dette maleriet......kanskje det sterkeste maleriet jeg vet (som dessverre ble maltraktert i et galleri i Moskva av en gærning for 2-3 år siden, håper de får det restaurert)

https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_the_Terrible_and_His_Son_Ivan#/media/File:Iv%C3%A1n_el_Terrible_y_su_hijo,_por_Ili%C3%A1_Repin.jpg

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å være sin egen vokter er godt, men å ha guddommelig vern er bedre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når du drar ut i krigen, må du være årvåken, ikke stol på dine underordnede, ikke kast bort tiden med drikk,mat eller søvn. Sett selv ut vaktpostene, og gå til hvile bare når du har plassert dem ut på de nødvendige steder. Gå da og hvil,men stå tidlig opp.
Vær på vakt overfor løgn,drukkenskap og utukt, for det er gjennom dette sjelen og kroppen forgår. Latskap er all ondskaps mor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

... gjerne om de ensomme, undertrykte, de som er litt off mainstream ... eller bøker som bare har et godt eventyr i seg, biografier, historie, reise og krim


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "De lange linjer - arbeiderbevegelsens historie i Norge" av Trond Gram
 • "Nazismens idéunivers" av Carl Müller Frøland
 • "Dovrefjell i tusen år - mytene, historien og diktningen" av Gro Steinsland
 • "1814 - krig, nederlag og frihet" av Rasmus Glenthøj
 • "Tysklandsbrigaden - til fiendeland for freden" av Geir Stian Ulstein
 • "Hva er antikken" av Christine Amadou
 • "Det norske Amerika - nordmenn i USA og Canada 1900-1975" av Sverre Mørkhagen
 • "Tredveårskrigen - en europeisk katastrofe 1618-1648" av Dick Harrison
 • "Kringla heimsins - kulturhistoriske fortellinger fra vikingtid og middelalder" av Bjørn Bandlien
 • "Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa" av Elin Sørsdahl
 • "Den katolske kirkes katekisme" av Den Romersk-katolske kirke
 • "Full storm - naturkatastrofer og ekstremvær i Norge" av Olav Viksmo-Slettan
Alle bokanbefalinger for dette verket