Kron og mynt

eit veddemål

av (forfatter).

Gyldendal 2000 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.80 (20 terningkast.)

89 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Emilias eksemplar av Kron og mynt - eit veddemål

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Samson, med etternavnet Avsenius, kommer inn i Fløgstads roman i sin nediste fiskekutter «lik eit 48 fots isfjell», og med ei kveite på et kvart tonn i vinsjen. Når han endelig kommer i land, tar han livet av en kvinne ved å gi henne en overdose sæd. Alt han gjør er stort: Han spiser så mye at han ved en feiltakelse kaster opp hjertet sitt i en rød plastbøtte. Romanens handling spenner fra 1660 til 1997 og vi beveger oss fra nordnorsk kyst til sørafrikansk urskog. Samson Avsenius får følge av en lang rekke burleske personligheter. Boken forsøker å gripe tidsskriftet rundt det nye årtusen speilet mot tidligere historiske hendelser i Europa, og arter seg som en fornyelse av barokk eller burlesk realisme, en form for moderne barokk.

Omtale fra forlaget

Romanens handling spenner fra 1660 til 1997 og vi beveger oss fra nordnorsk kyst til sørafrikansk urskog. Tjerand Fonn ser linjene i barokkskulpturen slynga seg inn i hans eigen kropp. Den grunnrike Pål Seland svingar ljåen over plenen slik han lærte det i utslåttene. Preikestolen i Stavanger Domkyrkje fortel ei erotisk historie. Gro Ruud er ein politisk komet frå låglandet austafjells. Over heile Europa trugar storflaumen med å fløyma over det politiske landskap. Leo Silber tryllar fram nakne kvinner og kappløver frå Moskva til Amsterdam. Samson Avsenius kjører att og fram gjennom forteljinga. Papirhistorikaren Johann Georg Bouziane finn vassmerke på blanke ark og under flaumen av typografiske teikn. Over heile forteljinga kometen på himmelen, fiskane i havet, fridomstreet i jorda. Og pengane som snurrar rundt og rundt: Mynt og kron. Kron og mynt. Kron og mynter Kjartan Fløgstads åttande roman, og førte til at han vart belønna med Brage-prisen og Gyldendal-prisen. Anmeldere om boka:«. en suveren, uovertruffen oppvisning i skaperevne og fantasikraft. Ingen skriver bedre i Norge i dag.» Terje Stemland, Aftenposten «Kron og mynt er et «must» for alle som er interessert i vårt samfunn og vår samtidslitteratur.» Øystein Rottem, Dagbladet «Fløgstad har helt enkelt skrivit en norsk motsvarighet till James Joyces Ulysess .» Nils Schwartz, Expressen «En av de vesentligste samtidskritiske romaner i Skandinavia på 90-tallet.» Eva Pohl, Berlingske Tidende

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2000

Format Innbundet

ISBN13 9788205270800

EAN 9788205270800

Serie Månedens bok

Språk Nynorsk

Sider 521

Utgave 2

Tildelt litteraturpris Brageprisen Skjønnlitteratur 1998

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 6 6 2 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Snart sat Tjerand Fonn side om side med ei perlerekke av unge damer i alle aldrar, med perlekjede i halsen, silketruser under foldeskjørta, perlerader i munnen når dei smilte, ei stor perle i nål på cardiganblusen og stjerner i augo, medan flittige hender, prydde med perleringar, tok notat og fylte opp førelesningshefta med stenografiske referat frå dosent Harris Stenvigs populære førelesingar og seminar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tida kravde halvåndelege, halvradikale, halvreligiøse, halvreaksjonære, halvheterofile, halvkritiske åndshøvdingar. Her låg Tjerand Fonn godt an.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg skal eta for han far, seier Pål Seland.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rett som det var dukka Pål Seland opp på teve og predika marknadens velsigningar. Han var profittens profet. I tillegg kasserte han nå inn på profetens profitt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fruen frå havet og fruene frå havene, Nora Helmer og Hedda Gabler har alle saman felles stamfar: den vidgjetne fidusfiskaren med snadde og sydvest. Han er også far til sigøynardama med nakne aksler og djup utringing. I tillegg har ho prostitusjonserfaring og rett til overgangsstønad etter tolvte veke. Tåra på kinnet til den vesle fidusguten til fruene og fiskaren frå havet kjem av at han er incestoffer. Og det som avisene kaller litteratur, er stort sett mellomlagskitsch som kappast om å gi den beste skildringa av Lektor i solnedgang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Shanghai ekspress" av Kjartan Fløgstad
  • "Rasmus" av Kjartan Fløgstad
  • "Tyrannosaurus text - essay" av Kjartan Fløgstad
  • "Eld og vatn - nordmenn i Sør-Amerika" av Kjartan Fløgstad
  • "Loven vest for Pecos - og andre essays om populærkunst og kulturindustri" av Kjartan Fløgstad
  • "Fimbul - roman" av Kjartan Fløgstad
  • "Magdalenafjorden - roman" av Kjartan Fløgstad
  • "Paradis på jord - roman" av Kjartan Fløgstad
  • "Det 7. klima - Salim Mahmood i Media Thule" av Kjartan Fløgstad
  • "Fangliner" av Kjartan Fløgstad
  • "Aracoeli" av Elsa Morante
  • "Kniven på strupen" av Kjartan Fløgstad
Alle bokanbefalinger for dette verket