Skyld

stories

av (forfatter) og Sverre Dahl (oversetter).

Gyldendal 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (38 terningkast.)

93 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Lise Munthes eksemplar av Skyld - stories

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Krim og spenning

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En ung kvinne blir i årevis mishandlet av sin mann. En dag blir han drept. Ni medlemmer i et blåseorkester ødelegger livet til en kvinne uten at noen av dem må bøte for det. Dette er to av novellene i denne boka.

Omtale fra forlaget

Ny novellesamling fra forfatteren av Forbrytelser.

I årevis blir en ung kvinne brutalt mishandlet av sin mann ? helt til han en dag blir drept. En elev på en internatskole blir i navnet til noen som kaller seg Illuminati, nesten torturert til døde. De ni medlemmene av et blåseorkester ødelegger livet til en kvinne, uten at noen av dem må bøte for det. Spillet mellom et par kommer ut av kontroll ? men hva har egentlig skjedd?
Etter brakdebuten med Forbrytelser kommer Ferdinand von Schirach med en ny novellesamling ? der forfatteren von Schirach skaper stor litteratur av sakene som forsvareren von Schirach har ført for retten.
Stillferdig, men presist og bestemt, mediterer den kjente forsvarsadvokaten over skillet mellom skyld og uskyld, mellom godt og ondt.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788205413405

EAN 9788205413405

Genre Krim

Språk Bokmål

Sider 150

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 16 11 0 0 0

Bokomtaler

Forbryterske noveller fra det virkelige liv

Etter å ha lest Ferdinand von Schirachs mesterlige novellesamling "Forbrytelser" som utkom på norsk i 2011 (og i Tyskland i 2009), var jeg aldri i tvil om at jeg rett og slett bare måtte få med meg hans nyeste bok "Skyld" som utkom i år (og i Tyskland i 2010). Forfatteren har for øvrig hentet inspirasjon til sine noveller fra sitt yrke som forsvarsadvokat.

"Skyld" inneholder 15 noveller, og spennvidden i historiene, som riktignok alle handler om forbrytelser og ulike grader av skyld, er stor. I en av novellene får vi f.eks. høre om grov mishandling av et barn ("Illuminatene"), og i en annen om en kvinne som etter mange års vold i ekteskapet ender med å ta livet av mannen sin ("Utligning"). Historien som gjorde sterkest inntrykk på meg var likevel den om mannen som blir beskyldt for å ha tuklet med en mindreårig jente og som opplever at hele livet hans rakner fullstendig da han blir uskyldig dømt ("Barn"). Novellen "Folkefest" hvor en gjeng med helt vanlige menn ender opp med å massevoldta av ei ung jente, er også til å få grøsninger av.

Schirach er en mester til å fange leseren i et fast grep fra første setning. Som i kortnovellen "Hemmeligheter":

"Mannen kom inn til kontoret hver morgen i hele tre uker. Han satt alltid på den samme plassen i det store møterommet. Som regel holdt han for det venstre øyet. Han het Fabian Kalkmann. Og han var gal." (side 149)

Og så videre:

"Har de noen gang vært på et fotballstadion under en kamp?"
"Nei"
"De må gå en gang. Alle roper navnet mitt, hele tiden roper de det. De skriker Mohatit, Mohatit."
"De heter jo Kalkmann", sa jeg.
"Jo, men hos de hemmelige tjenester heter jeg Mohatit. Også i Stasi-dokumentene heter jeg det. Det vet jo alle. De vil ha hemmeligheten min, den store hemmeligheten." (side 149)

Jeg slukte denne boka fra perm til perm på mindre enn et døgn. Så spennende var den at jeg ikke en gang pakket den sammen da jeg gikk av bussen, men fortsatte å lese - gående langs fortauet på vei til jobb. (En "uvane" jeg har når jeg er midt i en virkelig god bok ... en dag kommer dette til å gå galt ...) Men selv om Ferdinand von Schirach er knakende god til å fortelle, ble jeg likevel litt skuffet over denne novellesamlingen. Som kriminalnoveller fungerer de riktignok meget godt, idet det er et godt "driv" i de fleste av novellene. De når likevel ikke opp til de litterære kvaliteter jeg opplevde at novellesamlingen "Forbrytelser" hadde. Mon tro om det skyldes at de beste historiene hans ble valgt ut til novellesamlingen "Forbrytelser", mens resten havnet i denne siste novellesamlingen "Skyld"? Kvaliteten på novellene varierer mer i "Skyld", og et par av historiene fant jeg litt uinteressante. Noe av den magien som fascinerte meg så sterkt i hans første novellesamling, hvor han fikk frem hvor mangefascettert virkeligheten kan fortone seg, og at ingenting nødvendigvis er slik det først kan se ut til, manglet et stykke på vei her. Og kanskje var det noe med vinklingen - alle som slapp fri på tross av skyld fordi forsvarsadvokaten rådet gjerningsmennene til ikke å snakke - som ikke innbød til så mye følelser hos meg som leser? Like fullt mener jeg at denne novellesamlingen tenderer opp mot en fem´er på terningen. Det er for øvrig godt mulig at det er urettferdig mot forfatteren å sammenligne "Skyld" med den fantastiske debutboka hans. Og bare så det er sagt - Ingvar Ambjørnsen ga denne boka terningkast seks i sin omtale den 25. juni 2012.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samfunnsengasjerte noveller som ser på hendelser med et juridisk blikk. Som det hintes om i tittelen er det SKYLDSSPØRSMÅL og spørsmålet hva SKYLD er, som er samlingens fokuspunkt. Novellene er åpenbart ute etter å vise frem en kompleksitet rundt temaet "skyld" som man går glipp av i rettspleien. Spesielt har jeg inntrykk av at forfatteren ønsker å vise at skillet mellom "skyldig" og "uskyldig" ikke er absolutt, men at det heller befinner seg i en gråsone. Skjønnlitterært behandlet får von Schirach også frem hvor mye tilfeldighet som kan utløse en livsforandrende forbrytelse. Minus for at forfatteren litt for ofte tyr til samme grep i avslutningen av novellene. Man forstår at det er utsagn som skal være til ettertanke - og at de skal "henge" litt i lufta - men noen ganger virker de litt for formelaktige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Glitrende!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den første møtet mitt med forfatteren. Som resulterte at jeg har lest alle hans bøker. Link til et blogginnlegg jeg skrev etter å ha lest novellene i denne boka

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samtlige av novellene i boken er slagkraftige, korthogde og gode. Men noen av historiene hadde den ekstra kraften i seg som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen min. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg leste denne novellesamlingen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Tabu" av Ferdinand von Schirach
  • "Forbrytelser - stories" av Ferdinand von Schirach
  • "Straff - 12 fortellinger" av Ferdinand von Schirach
  • "Tabu" av Ferdinand von Schirach
  • "Kaffe og sigaretter" av Ferdinand von Schirach
  • "Collini-saken - roman" av Ferdinand von Schirach
  • "Ærens mark" av Jean Rouaud
  • "Forspilte dager" av Charles Jackson
  • "Lazarus-prosjektet" av Aleksandar Hemon
  • "Canada" av Richard Ford
  • "1913 - århundrets sommer" av Florian Illies
  • "Plan D" av Simon Urban
Alle bokanbefalinger for dette verket